Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü
Çölleşme ve Erozyonla Mücadele
Genel Müdürlüğü

14. Uluslararası Çölleşme ile Mücadele Eğitimi Mersin’de sona erdi.

16 Mayıs 2018

15 Afrika ülkesinden 26 temsilci ile yurt içinden ilgili kurumların temsilcilerinin katılımı ile Konya ve Mersin’de gerçekleştirilen 14. Uluslararası Çölleşme ile Mücadele Eğitimi 14 Mayıs 2018 tarihinde sona erdi.

Uluslararası Eğitimin beşinci ve son gününde Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı (GTHB) Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü ziyaret edildi ve ilgililer tarafından sunumlar yapıldı. Ardından, Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Erdemli Orman İşletme Müdürlüğü’nde Orman Yangınlarıyla Mücadele Teknikleri konusunda ve Doğu Akdeniz Ormancılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, Tarsus Fidanlığında Okaliptüs Ağaçlandırmaları konusunda sunumlar gerçekleştirildi. Gerçekleştirilen ziyaret ve yapılan sunumların ardından tüm katılımcılara sertifikaları verilerek eğitim programı sona erdi.

OGM Orman Yangınlarıyla Mücadele Şube Müdürü Mehmet Alper tarafından yapılan sunumda öncelikle, ülkemizin orman alanlarının yarısından fazlasının yangına hassas bölgelerde yer aldığı ifade edilerek, yangınla mücadele konusunda Antalya ve İzmir’de iki adet eğitim okulunun bulunduğu söylenmiştir. Geliştirilen izleme ve değerlendirme sistemleri ile orman alanlarının 7 gün 24 saat gözetlendiği belirten Sayın Alper, yangının meydana gelmesine sebep olan faktörlerin ortadan kaldırılmasına ilişkin olarak yaptıkları tanıtım ve eğitim çalışmalarına değinmiştir. Yangına müdahale süresini kısaltmak için amacıyla 3000 adet havuz kurulduğunu belirten Sayın Alper, hedeflerinin yangına 15 dakika içinde müdahale etmek ve 1 saat içinde de aynı anda 4 tane helikopteri çalıştırmak olduğunu ifade etmiştir.

Sunumların ardından, yangın malzemeleri tanıtılarak, örnek bir yangın tatbikatı yapılmıştır.

GTHB Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü’nde gerçekleştirilen açılış konuşmalarının ardından, Dr. Sayın Ayhan Aydın tarafından Enstitü’nün vizyon, misyon ve çalışma alanları tanıtılmıştır. Enstitü’nün 1944 yılında bir okul olarak kurulduğunu ve 1967 yılında bir araştırma enstitüsüne dönüştürüldüğünü Söyleyen Sayın Aydın, vizyonlarının sağlıklı bir yaşam için Ar-Ge temelli güvenilir gıda temini olduğunu, Ar-Ge yoluyla ekolojik zenginliğimizi ekonomik zenginliğe dönüştürmek olduğunu ve uluslararası alanda rekabetçi ve söz sahibi bir Ar-Ge sistemini oluşturmak olduğuna değinmiştir. Misyonlarının, tarımsal üretimde sürdürülebilir kalite ve verimlilik ile ülkemizin ekonomik, sosyo-kültürel ve çevresel kazanımlarını arttırmak olduğunu vurgulayan Sayın Aydın, çalışma alanlarının başta meyvecilik olmak üzere bağcılık, sebzecilik, süs bitkileri, tıbbı ve aromatik bitkiler, toprak su kaynakları, havza yönetimi ve iklim değişikliği ve arıcılık olduğunu belirtmiştir. 

Sayın Aydın’ın sunumunun ardından, Erdemli Ziraat Odası Başkanı tarafından Erdemli tarım uygulamalarını anlatan detaylı bir tanıtım filmi izlenmiştir.
  
Eğitim programı, Tarsus Orman Fidanlık Şefliğinde saha gezisi ve Doğu Akdeniz Ormancılık Araştırma Müdürlüğünde yapılan çalışmalar hakkında bilgi alınması ile devam etmiş, katılımcılara sertifikalarının verilmesiyle sona ermiştir.

Doğu Akdeniz Ormancılık Araştırma Enstitü Müdürü Sayın Osman Polat, kurumun 1967 yılında, Tarsus Okaliptüs Araştırma Ormanı adıyla çalışmalarına başladığını, 2011 yılında ise Doğu Akdeniz Ormancılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü ismini alarak çalışmalarına devam ettiğini belirtmiştir. Enstitü çalışmalarından bahseden Sayın Polat, özellikle Okaliptüs ağaç türü kullanılarak bataklıktan ormana dönüşüm sürecine değinmiştir.

Dr. Sayın Sevda Polat, ‘Kumluk Ormanı’ konulu sunumunda, Karabucak nehir yatağının değişmesiyle bölgenin bataklığa dönüşüm sürecinden bahsetmiş. Sayın Polat, araştırmalar sonucu Okaliptüs türü kullanılarak bölgenin nasıl bir ormanlık alana dönüştürüldüğünü detaylı bir şekilde açıklamıştır.

Dr. Sayın Polat’ın sunumu sonrası ‘Kumluk Ormanı’ isimli belgesel film izlenmiştir.

Sunumların ardından katılımcı ülke temsilcilerinden 14. Uluslararası Eğitime ilişkin değerlendirmeler alınmış ve eğitim programı sertifikalarının dağıtımı yapılmıştır.

 

Facebook’ta Paylaş Twitter’da Paylaş Google Plus’da Paylaş Yazdır