Uluslararası Çölleşme ile Mücadele Eğitimi ilk olarak 2009-2013 yıllarını kapsayan “Arazi Rehabilitasyonu/Çölleşme ile Mücadele ve Ormancılık Konulu Bölgesel Teknik Eğitim İş Birliği Projesi” ile gündeme gelmiştir. Proje ile ülkemiz, gerçekleştirmiş olduğu faaliyetleri ve tecrübelerini; Afrika, Orta Asya, Kafkaslar ve Doğu Avrupa ülkeleri ile paylaşarak ülkelerin bu konulardaki kapasitesini artırmayı hedeflemiştir. Söz konusu proje kapsamında eğitimlere katılım sağlayan ülkeler ile ikili bölgesel iş birliklerinde artış yaşanmıştır.
Projeyi kapsayan 2009-2013 yıllarından sonra da “Uluslararası Çölleşme ile Mücadele Eğitim ve Çalıştayları” organizasyonları farklı ülkelerden gelen uzmanların katılımıyla her yıl düzenli olarak devam ettirilmiştir.
Eğitimlerin asıl amacı ülkemizin gerçekleştirdiği kuraklık, çölleşme, erozyonla mücadele, iklim değişikliği, sel kontrol çalışmaları, ağaçlandırma çalışmaları ve tarımsal faaliyetlerin başarılı örneklerinin katılımcılarla paylaşılmasıdır. Türkiye ile benzer ekolojiye sahip ülkeler için uygulamaların yerinde gösterilmesi eğitimlere katılım sağlayan uzmanlar tarafından da büyük ilgi görmektedir.
Çölleşme ile mücadele ve ilişkili konularda birçok uluslararası eğitim düzenlenmiş olup toplamda 108 ülke, 16 kurum ve kuruluştan 1195 uzmana eğitim verilmiştir. Eğitimlere konusunda uzmanı kurum temsilcileri, üniversite öğretim görevlileri, ülkelerin ilgili bakanlık temsilcileri, STK temsilcileri, konu ile alakalı politika yapıcılar katılım sağlamaktadır.
Eğitimler Adana, Ankara, Afyonkarahisar, Eskişehir, Konya, Kütahya, Mersin illerinde gerçekleştirilmiş olup, eğitim alanlarının belirlenmesinde katılımcı ülkelerin coğrafi özellikleri ve ekolojik koşulları dikkate alınmıştır. Gelecekte planlanacak eğitimlerde de belirtilen kriterler doğrultusunda eğitim sahaları belirlenecektir.