Günümüzün hızla kentleşen dünyasında; şehirlerimizin yeşil alanları ve doğal peyzajları, insan sağlığı ve çevre sürdürülebilirliği açısından hiç olmadığı kadar önemli hale gelmiştir. Kentsel yeşil alanlar, oksijen kaynağı olması, açık havadan faydalanma imkânının yanı sıra kent içi hava akımı sağlaması, gürültü, toz ve zararlı gazlarını absorbe etmesi gibi birçok konuda anahtar roller üstlenmektedir.
Ancak biyoçeşitliklik açısından sahip olduğumuz doğal zenginliğe rağmen, kentsel yeşil alanların tesis edilmesinde doğal bitkilerimizin kullanımının istenilen şekilde yansıtılamadığını görüyoruz. Zengin biyoçeşitliliğimizi de göz önünde bulundurarak; iklim değişikliği, çölleşme ve erozyonla mücadele kapsamında, kentsel peyzaj düzenlemelerinde, yöreye özgü ve çevre koşullarına adaptasyon sorunu olmayan doğal bitki türlerinin tercih edilmesinin yaygınlaştırılması ve yeşil alanların bitkisel tasarımında iklim değişikliğine dayanıklı doğal türlerin tercih edilmesi, kentsel karbon yutak alanların artırılmasında büyük önem arz etmektedir.
Bu bağlamda, her bir ilimizin benzersiz iklim ve ekolojik koşullarına uygun olarak hazırlanan odunsu bitki rehberleri ile kentlerimizin yeşil alanlarını koruma ve güçlendirme çabalarına katkıda bulunmak amacıyla Kent Kimliğini Yansıtacak ve İklim Değişikliğine Uyum Sağlayabilecek Odunsu Bitki Rehberleri hazırlanmıştır.
Amacımız, yeşil alanlarımızı artırmak suretiyle, doğal peyzajlarımızı koruyarak; sadece bugünün değil, gelecek nesillerin de sağlıklı bir çevrede büyümelerini sağlamaktır. Doğaya saygılı, sürdürülebilir ve sağlıklı şehirler oluşturmak için atılacak her adımda, bu kitabın rehberliğinde hareket ederek daha yeşil bir geleceğe doğru ilerleyebiliriz.
Kent kimliğini yansıtacak ve iklim değişikliğine uyum sağlayabilecek odunsu bitkilerle ilgili iller bazında hazırlanan rehberler aşağıda sunulmuştur: