1. Kurak ve Yarı Kurak Alanların Bitkilendirme/Ağaçlandırma Çalışmalarında Farklı Su Hasadı Tekniklerinin Etkinliğinin Belirlenmesi Projesi
Kurak ve yarı kurak alanlarda yapılacak bitkilendirme çalışmalarında kullanılan belirli mikro havza su hasadı yöntemlerinin; suyu toprakta depolanmasının (toprak neminin) periyodik olarak (günlük) izlenmesi ile bitki gelişimine etkilerini belirlemek amacıyla proje sahası üç farklı yöntemle tesis edilmiştir.
2. Evsel-Kentsel Arıtma Çamurlarının Marjinal ve Bozulmuş Sahaların Islahına Yönelik Kullanım İmkânlarının Değerlendirilmesi ile Toprak ve Bitki Gelişimine Etkisinin Araştırılması Projesi
Proje faaliyetleri kapsamında Faz-1 çalışması tamamlanmıştır. Projede, ileri biyolojik arıtma yöntemi ile her türlü bakteriyel - kimyevi maddeler ve ağır metallerden arıtılmış ve akredite laboratuvarlarca onaylanmış evsel atık arıtma çamurunun, marjinal sahalarda (killi/marnlı, hafriyat dökülmüş araziler, terkedilmiş maden sahaları vb.) kullanılması ile bu tür arazilerin ağaçlandırma veya bitkilendirme yoluyla kazanılması amaçlanmaktadır. Bozulmuş veya bitkilendirmenin zor olduğu sahaların rehabilite edilerek geri kazanılması ve aynı zamanda günümüzde büyük bir sorun haline gelen arıtma çamurlarının değerlendirilebilme imkânlarının araştırılması ihtiyacına binaen bu proje fikri geliştirilmiş ve proje ile birlikte atıkların kontrollü ve ekonomik bir şekilde bertaraf edilmesi sağlanacaktır.
Proje; marjinal sahalar, terkedilmiş maden sahaları ve bozulmuş sahaların rehabilitasyonunun sağlanmasına ve aynı zamanda Ankara gibi bir büyükşehirde yaklaşık olarak günlük 200 ton arıtılmış evsel/kentsel atık arıtma çamurunun değerlendirilmesine imkân sağlayacaktır.