Orman ve Su İşleri Bakanlığı Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü tarafından her yıl organize edilen “Uluslararası Çölleşmeyle Mücadele Eğitimi”nin 14’üncüsü, 09 Mayıs 2018 tarihinde Konya’da başladı. Eğitime, 15 Afrika ülkesinden 26 temsilci ile, yurt içinden de ilgili kurumların temsilcileri katılım sağladı.
Türkiye’nin çölleşme ve erozyonla mücadele faaliyetlerinin tanıtıldığı film gösterisiyle başlayan uluslararası eğitim, açılış konuşmaları ile devam etti. Açılış konuşmaları; Çölleşme ve Erozyonla Mücadele (ÇEM) Genel Müdür Yardımcısı Cafer ORHAN, DKMP 8. Bölge Müdürü Mustafa Tuğrul ŞAHİN, Konya Orman Bölge Müdürü Muhammed ÇOLAK, UNCCD Kuzey Akdeniz Bölgesel Ofisi Koordinatörü Erdoğan ÖZEVREN, OSİB Müşaviri Ahmet DURAN ve ÇEM’de Daire Başkanı Özlem YAVUZ tarafından gerçekleştirildi.
Orman ve Su İşleri Bakanlığı 8. Bölge Müdürü Mustafa Tuğrul ŞAHİN yaptığı açılış konuşmasında; görev alanı sınırları dâhilindeki tabiat ve biyolojik çeşitlilik koruma alanında yapılan çalışmalar hakkında genel bilgiler verdi. UNESCO tarafından koruma altına alınmış ve tarihi milli parkların bulunduğu bölge sınırları içerisindeki alanlarda yapılan yaban hayatının geliştirilmesi, korunumu ve endemik türlerin korunumu üretimi çalışmalarına değindi.
Orman Genel Müdürlüğü, Konya Bölge Müdürü Muhammed ÇOLAK, ülke bazlı ağaçlandırma, çölleşme ve erozyonla mücadele kapsamında geçtiğimiz yıllardan bu yana yapılan çalışmalara değinerek ülkemizin kurak ve yarı kurak iklim kuşağında yer alan Konya’nın çölleşme ve erozyon risklerine karşı duyarlılığına dikkat çekti. Mera alanlarında yapılan mücadele çalışmalarında başta gıda tarım ve hayvancılık bakanlığı olmak üzere diğer kamu kuruluşlarıyla koordinasyonun önemi ve rehabilitasyon amaçlı otsu tür bitkilendirme çalışmalarından örnekler verdi.
UNCCD Kuzey Akdeniz Ülkeleri Sekreteri Erdoğan ÖZEVREN konuşmasına küresel düzeyde değerlendirmeler yaparak başladı. 1992 yılında 172 ülkenin katılımıyla gerçekleştirilen Rio Zirvesinden günümüze sürdürülebilirliğin esas alındığından hareketle, İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi (UNFCC), Biyolojik Çeşitlilik Sözleşmesi (UNCBD), Çölleşme ile Mücadele Sözleşmesi’nin (UNCCD) ana hatlarına değindi. UNCCD sözleşmesinin amaç ve kapsamı dâhilindeki uygulamalara ve sonrasında izleme mekanizmasına değinen ÖZEVREN, bu çerçevede Kuzey Akdeniz Koordinatörlüğünün görev ve sorumluluklarından bahsederek konuşmasını tamamladı.
Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdür Yardımcısı Cafer ORHAN yapmış olduğu açılış konuşmasında, çölleşmeyle mücadelede, kurumlar arası koordinasyon ve eğitimin önemine değindi. Arazi tahribatının dengelenmesi amacıyla yapılan yerel proje çalışmaları ve ulusal bazda Ankara inisiyatifi kapsamında yapılan projeler hakkında bilgi paylaşımında bulunan ORHAN, Konya’nın toprak ve iklim açısından çölleşme riski en yüksek olanlardan biri olduğu, buna rağmen en fazla tarım ve hayvancılık yapılan, tarımsal sanayinin yoğunlaştığı, biyolojik çeşitliliğin en yüksek olduğu dikkate alınarak eğitim alanı olarak seçilme sebeplerinden bahsetti. Genel Müdür Yardımcısı ORHAN, programın ilerleyen kısmındaki arazi çalışmalarının ayrıntılarına değinilerek konuşmasını tamamladı.
Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü Çölleşme ile Mücadele Daire Başkanı Özlem YAVUZ ise konuşmasında, çölleşme ile mücadele konularında Bakanlığın eylem planları dâhilinde Genel Müdürlüğümüzün yapmış olduğu faaliyetlere ilişkin bilgiler verdi. YAVUZ yapmış olduğu sunumda, eylem planları, izleme sistemleri ve projelerden bahsetti. Sonrasında, Afrika ülkelerine yönelik gerçekleştirilen faaliyetlere değinerek 2019 yılında 17 Haziran Dünya Çölleşme ile Mücadele Günü’nün Türkiye’nin ev sahipliğinde gerçekleşeceğini belirterek sözlerini tamamladı.
Konya’da iki gün boyunca gerçekleştirilecek Eğitim Programı, Mersin’de yapılacak arazi gezileriyle devam edecektir.