Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü
Çölleşme ve Erozyonla Mücadele
Genel Müdürlüğü

15. Uluslararası Çölleşmeyle Mücadele Eğitimi Konya’da Başladı

11 Temmuz 2018

Tarım ve Orman Bakanlığı (TOB), Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü (ÇEM) tarafından her yıl üç kez gerçekleştirilen uluslararası çölleşmeyle mücadele eğitimlerinin 2018 yılının ikinci eğitimi (toplamda 15’inci eğitim) 11 Temmuz 2018 tarihinde Konya’da başladı. 16 ülkeden 30 temsilcinin katılım sağladığı eğitime, yurt içinden de ilgili kurumlardan temsilciler katılım sağladı.

Türkiye’nin çölleşme ve erozyonla mücadele faaliyetlerinin tanıtıldığı film gösterisiyle başlayan Uluslararası Eğitim, açılış konuşmaları ile devam etti. Açılış konuşmaları; TOB 8. Bölge Müdürü Sn. Mustafa Tugrul Şahir, TOB Meteoroloji Bölge Müdürü Sn. Yusuf Ulupınar, Konya Orman Bölge Müdür Yardımcısı Sn. İsmail Poyraz, Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdür Yardımcısı Sn. Cafer Orhan, ÇEM’de Daire Başkanı Sn. Özlem Yavuz ve TİKA’dan Sn. Ömer Gündoğdu tarafından gerçekleştirildi.

Tarım ve Orman Bakanlığı 8. Bölge Müdürü Sn. Mustafa Tuğrul Şahin yaptığı açılış konuşmasında; görev alanı içinde yapılan eylem planlarından bahsetti. Tabiat ve biyolojik çeşitlilik koruma alanında yapılan çalışmalar hakkında genel bilgiler verdi. Bölge Müdürülük sınırları içinde, UNESCO tarafından koruma altına alınmış ve tarihi milli parkların bulunduğunu ifade eden Sn. Şahin, Bölge Müdürülüğü sınırları içinde yaban hayatının geliştirilmesi, korunması ve endemik türlerin üretilmesi konularına değindi.

Tarım ve Orman Bakanlığı, Meteoroloji Bölge Müdürü Sn. Yusuf Ulupınar, Meteoroloji Bölge Müdürlüğü’nde gerçekleştirilen faaliyetlerden bahsederek 32 yıllık bir takip sisteminin kullanıldığı, bununla birlikte iklim izleme sistemlerinin faaliyette olduğuna değindi ve 93 otomatik meteoroloji gözlem istasyonu ve 20 meteorolojik radar istasyonundan faydalanıldığını belirtti.

Konya Orman Bölge Müdür Yardımcısı Sn. İsmail Poyraz, bölgenin genel özelliklerinden bahsederek, bölgede yıllık yağışın az olmasından dolayı ağaçlandırma çalışmalarında zorluklar yaşandığına değindi. Bölgede orman yangınlarına karşı gerçekleştirilen faaliyetler, fidan üretimi, gelir getirici tür ağaçlandırmalarından da bahseden Sn. Poyraz, aynı zamanda bölgede bulunan asli ağaç türlerine değindi ve son 14 yılda 200 milyon fidanın toprakla buluşturulduğunu belirtti.

Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdür Yardımcısı Sn. Cafer Orhan yapmış olduğu açılış konuşmasında, Genel Müdürlük faaliyetleri kapsamında son 15 yılda gerçekleştirilen ağaçlandırma, toprak muhafaza, sel ve heyelan çalışmaları, koruyucu tarım faaliyetleri ve su hasadı için gerçekleştirilen faaliyetlerden bahsetti. Çölleşmeyle mücadelede, kurumlar arası koordinasyon ve eğitimin önemine dikkat çeken Sn. Orhan, arazi tahribatının dengelenmesi amacıyla yapılan yerel proje çalışmaları ve ulusal düzeyde Ankara İnisiyatifi kapsamında yapılan projeler hakkında bilgi verdi. Sn. Orhan, Konya’nın toprak ve iklim açısından çölleşme riski en yüksek olanlardan biri olduğu, buna rağmen en fazla tarım ve hayvancılık yapılan, tarımsal sanayinin yoğunlaştığı, biyolojik çeşitliliğin en yüksek olduğunu belirtti. Bu özelikleri dikkate alınarak eğitim alanı olarak Konya’nın seçildiğini belirterek sözlerini bitirdi.

ÇEM Çölleşme ile Mücadele Daire Başkanı Sn. Özlem Yavuz ise yaptığı konuşmada, çölleşme ile mücadele konularında Bakanlığın eylem planları kapsamında ÇEM’in yapmış olduğu faaliyetlere ilişkin bilgiler verdi. 2030 yılı hedeflerinin Türkiye’deki orman varlığı oranını yüzde 30’a çıkarmak olduğunu belirten Sn. Yavuz, eylem planlarından, izleme sistemlerinden ve projelerden bahsetti. Ayrıca, 2019 yılında 17 Haziran Dünya Çölleşme ile Mücadele Günü kutlamalarına Türkiye’nin ev sahipliği yapacağını belirterek sözlerini tamamladı.

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) temsilcisi Sn. Ömer Gündoğdu, TİKA’nın tüm dünya çapında gerçekleştirdiği faaliyetlerden bahsederek, TİKA’nın amacının Türkiye’den edinilen tecrübelerin diğer ülkelere aktarmak olduğuna değindi. TİKA’nın gerçekleştirdiği ve gerçekleştirmekte olduğu projeler çerçevesinde; okullar, hastaneler, üretim tesisleri, restorasyon çalışmaları ve gen kaynak merkezleri gibi faaliyetlere değinen Sn. Gündoğdu, Türkiye’nin 2016 yılında ABD’nin ardından en çok insanı yardım yapan ikinci ülke olduğunu, 2017 yılında ise birinci sıraya yükseldiğini ve insani yardımda “en cömert ülke” olduğunu belirtti.

 

Facebook’ta Paylaş Twitter’da Paylaş Google Plus’da Paylaş Yazdır