Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü
Çölleşme ve Erozyonla Mücadele
Genel Müdürlüğü

16. Uluslararası Çölleşme ile Mücadele Eğitimi Konya’da Başladı

23 Ekim 2018

Tarım ve Orman Bakanlığı (TOB), Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü (ÇEM) tarafından her yıl üç kez gerçekleştirilen Uluslararası Çölleşmeyle Mücadele Eğitimlerinin 2018 yılının üçüncü eğitimi (toplamda onaltıncı eğitim) 22 Ekim 2018 tarihinde Konya’da başladı.

17 ülkeden 33 temsilcinin katılım sağladığı eğitime, yurt içinden de ilgili kurumlardan temsilciler iştirak etti. 

Türkiye’nin çölleşme ve erozyonla mücadele faaliyetlerinin tanıtıldığı film gösterisiyle başlayan Uluslararası Eğitim, açılış konuşmaları ile devam etti. Açılış konuşmaları; Konya Orman Bölge Müdür Yardımcısı İsmail Poyraz, TOB 8. Bölge Müdürü Mustafa Tuğrul Şahin, TOB Meteoroloji Bölge Müdürü Yusuf Ulupınar, Arap Ligi-Tarımsal Kalkınmaya Yönelik Arap Organizasyonundan Khaleel Abdel Hameed Abu Afifeh ve Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürü Dr. Ahmet İPEK tarafından gerçekleştirildi.

Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürü Dr. Ahmet İPEK, iklim değişikliği, çölleşme ve kuraklığın günümüzün en önemli küresel sorunu olduğunu dile getirerek, Yerküredeki 4 milyar hektardan fazla alanı ve 110’dan fazla ülkede yaklaşık 1.2 milyar nüfusun yaşamını doğrudan tehdit eden çölleşme ve kuraklık, sadece çevresel bir konu değil, ekonomiyi ve kalkınmayı da olumsuz yönde etkileyen büyük bir sorundur. diyerek başladığı açılış konuşmasını şöyle sürdürdü; " Çölleşme ile mücadele eğitimlerimizi uluslararası arenada gerçekleştiriyor olabilmek bizim için büyük önem taşımaktadır. Peygamberimiz Hz. Muhammed (S.A.V.); "İlim ve hikmet Müslümanın yitik malıdır. Onu nerede bulursa alsın" buyurmaktadır.

Konya şehrimizin manevi mimarlarından Mevlana Hazretlerinin ‘’Bir mum diğer bir mumu tutuşturmakla ziyasından bir şey kaybetmez.’’ sözünü düsturu ile hareket ederek başta kardeş ve dost ülkeler olmak üzere ülkemizin birikimlerini, tecrübelerini tüm dünya ile paylaşmak temel gayemizdir." dedi. 

ÇEM Genel Müdürlüğü'nce takip edilen ulusal projelerden de bahseden Dr. Ahmet İPEK; Ülkemiz; çölleşme, arazi tahribatının dengelenmesi ve kuraklıkla mücadele konularına verdiği önem ve desteği sürdürmekte kararlıdır.  Bunun için Türkiye, hâlihazırda yürüttüğü ikili ve bölgesel ilişkiler kapsamında uluslararası kuruluşlara ve birçok ülkeye destek olmaktadır.

Ülkemizin imzaladığı ikili anlaşmalardan en önemlisinin Bakanlığımız ile Birleşmiş Milletler Çölleşme ile Mücadele Sözleşmesi sekretaryası arasında imzalanan "Ankara Girişimi" anlaşması olduğunu ifade etti. Bu anlaşma çerçevesinde Türkiye’nin arazi tahribatının dengelenmesi, arazi tahribatı kaynaklı göçle mücadele, arazi mülkiyet hakkının güçlendirilmesi ve kuraklıkla mücadele gibi konularda kullanılmak üzere Birleşmiş Milletler Çölleşmeyle Mücadele Sözleşmesi sekretaryasına 4 yıl için toplamda 5 milyon dolar hibe sağlandığının altını çizdi.

Ülkemizin imzaladığı bir diğer önemli anlaşmanın “FAO-Türkiye Ormancılık Ortaklık Program Anlaşması” olduğunu ve Türkiye'nin bu anlaşma ile beş yıllık dönem için, FAO’ya yıllık 2 milyon dolar olmak üzere toplamda 10 milyon dolar katkıda bulunacağını ifade eden Genel Müdürümüz Dr. Ahmet İPEK sözlerine şöyle devam etti; "Anlaşma çerçevesinde gerçekleştirilecek ormancılık programı ile sadece Türkiye'de değil, aynı zamanda Orta Asya ve Afrika'da da bu projeleri yürütme imkanı elde edeceğiz. Herkes için gıda, su ve kişisel güvenliğin sağlandığı bir dünya kurmak elbette mümkündür. Bunun sağlanabilmesi için insanların yaşam şekillerini değiştirmesi ve bugünden itibaren su ve gıda sağlayan her karış toprağı koruması şarttır.

Bu anlamlı işbirliklerin ülkelerimiz için sadece tarım ve ormancılık alanında değil diğer birçok alanlarda da güçlendirmeyi arzu ediyoruz.

Uluslararası Çölleşmeyle Mücadele Eğitiminin katılan ülkelere, milletimize ve tüm dünyaya huzur ve bereket getirmesini Allah (CC)’tan niyaz ediyorum." diyerek konuşmasını tamamladı.

Akabinde ÇEM Genel Müdür Yardımcısı Özlem Yavuz’da ÇEM Genel Müdürlüğünün yaptığı çalışmalarla ilgili bir sunum gerçekleştirdi. Verilen aradan sonra gerek ülkemizde gerekse Afrika ülkelerinde yapılan iyi uygulama örnekleri ile ilgili sunumlar gerçekleştirildi.

 

Facebook’ta Paylaş Twitter’da Paylaş Google Plus’da Paylaş Yazdır