"Çölleşme ve Kuraklık Günü ve Toprak Haftası" programı, T.C. Tarım ve Orman Bakanımız Sayın Dr. Bekir PAKDEMİRLİ ve Birleşmiş Milletler Çölleşmeyle Mücadele Sekretaryası (UNCCD) İcra Direktörü Sayın İbrahim THIAW'ın himayelerinde video konferans aracılığıyla gerçekleştirildi. Çevrimiçi olarak düzenlenen etkinliğe Bakanlığımızın üst düzey bürokratları, Bakanlık personeli, STK'lar, Orman ve Ziraat Fakülteleri Dekanları ve personelinin katılımı ile gerçekleşmiştir.
"Toprağına Sahip Çık, Çölleşmeye Dur De! Birlikte Kazanacağız" temalı video gösterimi ile başlayan program, Bakanımız Sayın Dr. Bekir PAKDEMİRLİ ve UNCCD İcra Direktörü Sayın İbrahim THIAW konuşmalarıyla devam etmiştir.
Sayın THIAW; Türkiye Cumhuriyeti Tarım ve Orman Bakanlığının, ulusal ve uluslararası düzeyde yapmış olduğu çalışmalardan duyduğu memnuniyeti dile getirerek başladığı konuşmasında, Türkiye'nin başlatmış olduğu Ankara Girişimi aracılığıyla ülkelere uzmanlık desteği verildiğini, Arazi Tahribatının Dengelenmesi (LDN), kum ve toz fırtınalarıyla mücadele, ormancılık ve kuraklık gibi konularda 100'e yakın ülkeyle tecrübe paylaşımı sağladığını ve uluslararası arenada Türkiye'nin görünürlüğünü de artırdığını ifade etmiştir. Kovid-19 pandemisinin, bizlere doğanın önemini bir kez daha hatırlattığını vurgulayan Sayın THIAW, doğayla uyum içerisinde bir hayat sürdürmenin önemine dikkat çekerek, böylelikle arazi tahribatı, iklim değişikliği ve biyolojik çeşitlilik kaybı gibi pek çok çevre sorununun da önüne geçebileceğimizi ve dolayısıyla toprak, sağlık ve gıda güvenliği kalitesinin artırılacağını belirtmiştir. Sayın THIAW, Türkiye ve dünyadaki çevre liderlerini, gelecek için akıllı kararlar vermeye davet ederek konuşmasını tamamlamıştır.
Sayın Bakanımız Bekir PAKDEMİRLİ, Çölleşme ve Kuraklık Günü vesilesiyle "Toprağına Sahip Çık, Çölleşmeye Dur De Birlikte Kazanacağız" sloganıyla yola çıktığımız bugün, oluşumu asırlar sürmesine rağmen, kaybı dakikalar içinde gerçekleşen, en değerli kaynağımız olan toprağın ve içinde bulunduğumuz Toprak Haftası'nın önemine vurgu yaparak konuşmasına başlamış, çölleşme ve erozyonla mücadele konusunda ülkemizin dünya lideri olduğunu belirtmiştir. Sayın PAKDEMİRLİ, Gelecek 25 yılı planladığımız, III. Tarım Orman Şurasında Eyleme geçirilen kararlardan birinin "Çölleşme ve erozyonla mücadelenin etkin ve verimli bir şekilde yürütülmesi" olduğunu belirterek, erozyon ve çölleşmeyle mücadelede büyük adımlar atıldığını, entegre havza rehabilitasyon projeleriyle kırsal kesimde yaşayan vatandaşların sosyo-ekonomik seviyelerinin yükseltilmesi için çalışmalar yapıldığını ifade etmiştir.
Konuşmasında, dünyayı etkisi altına alan Kovid-19 pandemisinin ekonomi ve gıda güvenliği üzerindeki olumsuz etkisine de dikkat çeken Sayın PAKDEMİRLİ, ülkemizde her yıl 18,8 milyon ton gıdanın çöpe gittiğine dikkat çekerek, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ile birlikte, "Gıdanı Koru Sofrana Sahip Çık" kampanyasını başlattıklarını, ülkemizdeki gıda kayıpları ve israfında gerçekleştirilecek sadece %2'lik bir iyileşmeyle, 10 Milyar Lira tasarruf edileceğinin altını çizmiştir.
"Tarım ve Orman Akademisini" kurduklarını dile getiren Sayın PAKDEMİRLİ, bu platformun çiftçilere ve ilgili paydaşlara toprağın korunması, erozyonla mücadele ve tarımsal üretim konularında binlerce kitap ve akademik makaleye anında ulaşabilme imkânı sağladığını belirtmiştir.
Bunun yanı sıra, gençlerimizi çölleşme ve kuraklıkla mücadele konularında bilinçlendirmek amacıyla "www.collesmeyedurde.com" dijital bir platform oluşturulduğunu hatırlatarak, kısa eğitimler sonucunda sertifika ve hediyeler verileceğini ve fidan dikileceğini ifade etmiştir.
Son olarak, Sayın PAKDEMİRLİ, her yıl düzenlenen Çölleşmeyle Mücadele Eğitimlerinde Afrika, Orta Asya, Kafkas, Orta Doğu ve Balkan ülkelerinden birçok uzmana eğitim verildiğini belirterek, bu yıl düzenlenecek eğitimin Kovid-19 pandemisi nedeniyle video konferans aracılığıyla gerçekleştirileceğini ve 100'e yakın ülkeden uzmanın katılacağını ifade ederek konuşmasını tamamlamıştır.
Konuşmaların ardından, Sayın PAKDEMİRLİ basın mensuplarının sorularını cevaplandırmış ve program tamamlanmıştır.