Dünyada olduğu gibi Türkiye’de de çölleşme tehlikesine karşı kamuoyunun dikkatini çekmek, bilgilendirmek ve farkındalık oluşturmak amacıyla her yıl değişik etkinliklerle kutladığımız 17 Haziran “Dünya Çölleşme ile Mücadele Günü”, Orman ve Su İşleri Bakanımız Prof.Dr.Veysel Eroğlu’nun da teşrifleri ile 17 Haziran Salı günü Ankara’da Yüksel İnşaat Avizeli Salonu’nda gerçekleştirdi.
Ulu önder Atatürk ve silah arkadaşları anısına yapılan saygı duruşu ve İstiklal Marşı sonrasında Çölleşme ve Erozyonla Mücadele (ÇEM) Genel Müdürlüğü’müzün faaliyetlerini içeren bir film gösterisi yapıldı.
Film gösterisi ardından Sanatçı Ömer Faruk Elmas tarafından “Kum Sanatı Gösterisi” sergilendi.
17 Haziran Dünya Çölleşme İle Mücadele Günü açılış konuşmalarını yapmak üzere kürsüye gelen ÇEM Genel Müdürü Hanifi AVCI; çölleşmenin, tüm dünyada, gıda güvenliği, göçler ve dünya barışının tehdidi gibi birçok sorunu beraberinde getirdiğini ifade ederek, sadece ülkemizin değil tüm dünyanın ortaklaşa mücadele etmesi gereken bir sorun olduğunu vurguladı.
ÇEM Genel Müdürlüğü olarak bizler aynı kültürü, aynı tarihi paylaştığımız insanlarla tarihi sorumluluğumuzu ön planda tutarak çalışıyoruz diyen Genel Müdür Avcı sözlerine şöyle devam etti; “Orman ve Su İşleri Bakanlığı Teşkilat ve Görevleri Hakkındaki Kanun Hükmünde Kararname gereğince Merkez Teşkilatı Hizmet Birimleri içerisinde kurulduğumuz 2011 yılından bu yana "Hatt-ı müdafaa yoktur; sath-ı müdafaa vardır. O satıh bütün vatandır” ilkesinden yola çıkarak çalışıyoruz. Genç bir Genel Müdürlük olarak görünsek de Ağaçlandırma Genel Müdürlüğü’nden taşıdığımız tecrübelerimizle çalışmaya devam ediyoruz. Uzmanlaşmaya çok önem veren bir Genel Müdürlüğüz. Bu amaçla çeşitli çalışma grupları oluşturduk. Çölleşme Çalışma Grubu’nda özellikle farklı disiplinleri bir araya getirdik. Şu anda Genel Müdürlüğümüz adına yurt dışında eğitim alan 37 adet öğrencimiz var. Takip eden değil takip edilen bir Genel Müdürlük olmayı hedefledik ve bunu da başardık. Bilgi birikimimiz ve deneyimimizle, özellikle bizimle ortak mirasa sahip olan az gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerle ortak çalışmalar yapıyoruz. Her yıl yurt dışından gelen yüzden fazla meslektaşımıza bilgi ve deneyimlerimizi aktarıyor, eğitimler veriyoruz. Bu sene de Eskişehir’de “Tohum, Fidanlık ve Kurak Alan Ağaçlandırma Teknikleri” konusunda uluslararası bir eğitim verdik. Tabi bu çalışmaları yalnız yapmıyoruz. TİKA ve BM kuruluşları ile ortak çalışmalar yürütüyoruz.”
ÇEM Genel Müdürlüğü’nün koordinasyon yapan, ilgili kurum ve kuruluşları bir araya getiren bir Genel Müdürlük olduğunu ifade eden Genel Müdür Hanifi Avcı, sadece çölleşme ve erozyonla mücadele etmediklerini, sel, taşkın, heyelan ve çığ gibi konularda da model uygulamalı Ar-ge projeleri ürettiklerini ifade etti. Taşra teşkilatımız olmamasına rağmen Orman Genel Müdürlüğü’nün destekleriyle çok başarılı çalışmalara imza atıyoruz diyen Genel Müdür Avcı sözlerine şöyle devam etti; “ ÇEM Genel Müdürlüğünün çalışmalarının başarılı olması için stratejiler çok önemliydi. Bu yüzden Çölleşme ile Mücadele Ulusal Strateji Belgesi ve Ulusal Havza Yönetim Strateji Belgesini yaptık. Bu çalışmalarda bizden desteğini esirgemeyen tüm kurum ve kuruluşlarla birlikte Çölleşme ve Erozyon İzleme Sistemleri konusunda da son noktaya geldik.”
ÇEM Genel Müdürü Hanifi Avcı, bu günün milletimize, dünyaya ve tüm insanlığa olumlu bir başlangıç olması dilekleriyle konuşmasına son verdi.
Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, 17 Haziran Dünya Çölleşme ile Mücadele Günü dolayısıyla düzenlenen etkinlikte yaptığı konuşmada, çölleşme ile mücadelenin, dünyanın en önemli meselelerinden biri olduğunu vurguladı.
Çölleşmenin, dünyayı tehdit ettiğini ifade eden Prof. Dr. Veysel Eroğlu, yakın bir gelecekte dünya nüfusunun çok daha artacağını ve en önemli sektörlerden birinin su ve gıda güvenliği konusu olacağını belirtti.
Dünyanın yaklaşık yüzde 41'inin neredeyse çöl haline geldiğini kaydeden Prof. Dr. Eroğlu, “Kuzey Afrika'dan Orta Asya'ya kadar çöllerin yüzölçümü giderek genişliyor ve bu önemli bir tehdit oluşturuyor. Dolayısıyla bütün dünya ölçeğinde bu mevzuda çok ciddi mücadele etmek ve akıllıca yönetmek gerekir diye düşünüyorum" diye konuştu.
"Türkiye'de de meraların, zirai alanların ve ormanların neredeyse yarısı çölleşme ve erozyon açısından son derece hassas alanlar. Dolayısıyla erozyon ve çölleşme ile mücadelenin Türkiye'de daha etkili bir şekilde yürümesi gerektiği kanaatindeyiz" ifadesini kullanan Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, bu yüzden 2011 yılında yeni bir planlama yapıldığını, Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü’nün kurulduğunu söyledi.
Kurulan bu yeni genel müdürlüğün çölleşme ve erozyonla mücadele kapsamında planlamaları yaptığının altını çizen Prof. Dr. Eroğlu, arazide yapılacak uygulamaların ise Orman Genel Müdürlüğü ve Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü vasıtasıyla yapıldığını söyledi.
2008-2012 yıllarını kapsayan Milli Ağaçlandırma ve Erozyon Kontrolü Seferberliği kapsamında 2 milyar fidanı toprakla buluşturduklarını vurgulayan Prof. Dr. Veysel Eroğlu, 2013-2017 yılları içinde uygulanacak olan Baraj Havzaları Yeşil Kuşak Ağaçlandırma Eylem Planı, Yukarı Havza Sel Kontrolü Eylem Planı ile Erozyonla Mücadele Eylem Planı ile çölleşme ve erozyon mücadelesinde önemli çalışmaların gerçekleştirileceğini kaydetti.
Yol kenarlarından okul bahçelerine, cami avlularından mezarlıklara ağaçlandırılabilecek her yeri ağaçlandırdıklarını söyleyen Prof. Dr. Veysel Eroğlu “Daha önceden böyle bir durum yoktu. Ülkemizi daha yeşil bir hale getirmek için çalışıyoruz. 2003’ten önce yılda 70-75 milyon civarı fidan üretiliyordu. Biz 2012’de 470 milyon fidan üreterek rekor kırdık. Ayrıca projesini getiren belediye ve kurumlara ücretsiz fidan veriyoruz” diye konuştu.
Türkiye'nin su fakiri veya zengini olmadığını ancak bunun çok iyi kullanılması gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Veysel Eroğlu, suyun tasarruflu kullanılması maksadıyla kapsamlı bir eylem planı hazırladıklarını, bu kapsamda DSİ Genel Müdürlüğü tarafından 1000 Günde 1000 Gölet Projesi'nin hayata geçirildiğini, 650’sinin bittiğini ve yılsonuna kadar 1001 göleti tamamlayacaklarını belirtti.
Türkiye'nin, çölleşme ve erozyonla mücadele alanında uluslararası çalışmalara da imza atarak bölge ülkelerine yardımda bulunduğunu ve yabancı uzmanları eğittiklerini dile getiren Prof. Dr. Veysel Eroğlu, Afrika'dan Orta Asya'ya kadar rüzgar erozyonuna maruz kalan ülkeler ile çalışma grubu kurduklarını, bu kapsamda kurak bölgelerde fidan üretimi konusunda da faaliyet yürütüldüğünü söyledi.
Çölleşme ve erozyonla mücadeleyi sadece Orman ve Su İşleri Bakanlığına bırakılmaması gerektiğini kaydeden Prof. Dr. Eroğlu, ilgili bütün kurumlar ve kuruluşlar ile sivil toplum örgütlerinin ve basın kuruluşlarının da bu alanda etkin bir çalışma gerçekleştirmesi gerektiğini ifade etti.
Açılış konuşmalarının ardından Orman ve Su İşleri Prof.Dr.Veysel Eroğlu resim sergisi açılışını gerçekleştirmiştir.
Açılış konuşmalarının ardından Orman ve Su İşleri Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Lütfi Akça moderatörlüğünde bir panel gerçekleştirildi.
Panelde;
• Çölleşme ile Mücadele Ulusal Strateji Belgesi ve Eylem Planı
o Prof. Dr. AYTEN NAMLI- Türkiye Toprak Bilimi Derneği Başkanı
• Tarım Alanlarında Çölleşme
o Dr. BÜLENT SÖNMEZ (1)- TAGEM Toprak Su Kaynakları Araştırmaları Daire Başkanı
• Türkiye Çölleşme Modeli ve Risk Haritasının Oluşturulması
o HANDE BİLİR- TÜBİTAK BİLGEM YTE, Birim Yöneticisi/Proje Yöneticisi
• Çölleşme Kriter ve Göstergeleri
o Prof. Dr. KANİ IŞIK- TÜBİTAK BİLGEM YTE, Danışman/Alan Uzmanı
• Çölleşme ile Mücadelede Eğitimin Rolü
o Prof. Dr. SABİT ERŞAHİN- Çankırı Karatekin Üniversitesi Orman Fakültesi Dekanı
• Çölleşme ile Mücadelede STK’ların Rolü
o SETTAR ASLAN- Öz-Orman İş Sendikası Genel Başkanı
birer sunum gerçekleştirmiş ve katılımcılardan gelen sorulara yanıt vermişlerdir.
Panelistlerin isimlerine tıklayarak sunumlarına ulaşabilirsiniz.
17 Haziran Dünya Çölleşme ile Mücadele günü etkinliklerimiz ÇEM Genel Müdürlüğümüzce düzenlenen yemekle sona erdi.