Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü
Çölleşme ve Erozyonla Mücadele
Genel Müdürlüğü

17 HAZİRAN “DÜNYA ÇÖLLEŞME İLE MÜCADELE GÜNÜ” ETKİNLİKLERİ KONYA MEVLANA KÜLTÜR MERKEZİ’NDE GERÇEKLEŞTİRİLDİ…

19 Haziran 2013

Dünyada olduğu gibi Türkiye’de de çölleşme tehlikesine karşı kamuoyunun dikkatini çekmek, bilgilendirmek ve farkındalık oluşturmak amacıyla her yıl değişik etkinliklerle kutladığımız 17 Haziran “Dünya Çölleşme ile Mücadele Günü” bu yıl Konya’da Mevlana Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi.
 



Programa ilk olarak Sanatçı Veysel Çelikdemir tarafından sergilenen “Kum Sanatı Gösterisi” ile başlandı.



Ardından, Konya Mustafa Necati İlköğretim Okulu Öğrencileri tarafından “Geleceğimizi Kurutmayalım” isimli tiyatro gösterisi sergilendi.





Ardından, Konya Mustafa Necati İlköğretim Okulu Öğrencileri tarafından “Geleceğimizi Kurutmayalım” isimli tiyatro gösterisi sergilendi.



Açılış konuşmasını yapmak üzere kürsüye gelen ÇEM Genel Müdürü Hanifi Avcı; çölleşmenin ne olduğunu bilirsek ve üzerimize düşen görevi yerine getirirsek Türkiye’nin çöl olmayacağını vurgulayarak başladığı konuşmasına şöyle devam etti; “ Çölleşme ile mücadele hepimizin sorunudur. Bu güne kadar Türkiye’nin yeşillenmesinde önemli çalışmalar yapıldı. 3 adet Eylem Planı hazırlandı. Yağış rejiminde ve rüzgar durumunda son dönemde önemli değişiklikler meydana gelmiştir. Konya’yı ve tüm ülkemizi tarım, orman ve mera alanlarında toprak ve su değerlerini koruyarak gelecekte daha iyi bir yere taşımalıyız. Toplumumuzun ve halkımızın bize verdiği desteğe teşekkür ediyoruz. Selçuklu’nun Başkenti, Mevlana’nın diyarı, kardeşliğin hüküm sürdüğü Konya’dan bu törenimizin ülkemize ve dünyaya hayırlar getirmesini temenni ederim.”



Dünya Çölleşme ile Mücadele Etkinlikleri kapsamında söz alan ikinci konuşmacı Orman Genel Müdürü İbrahim Çiftçi; “Çölleşme ile mücadelede orman varlığını arttıran Genel Müdürlük olarak hepinizi sevgiyle selamlıyorum” diyerek sözlerine başladı. Devamında, Çölleşme ile mücadele çok taraflı bir konu olmakla birlikte ormancılık çalışmalarında önem arz etmektedir. Orman Genel Müdürlüğü tarafından yapılan çalışmalar neticesinde, ülkemizde hem orman alanı hem de odun serveti artmıştır. Orman yangınları konusunda, gelişmiş ülkelerdeki teknoloji ülkemizde mevcuttur. 2013 yılında orman yangınları ile ilgili çalışmalarımızı tamamladık. Ülkemizin iklim değişikliğinden en az düzeyde etkilenmesi için ormanların korunması ve yapılan çalışmalara halkımızın katılması gerekmektedir.”



Birleşmiş Milletler Çölleşme ile Mücadele Sözleşmesi Sekretaryasından Jamal Annagylyjova  konuşmasına “Çölleşme ile mücadelede Türkiye örnek bir ülkedir.” diyerek sözlerine başladı. Sözlerinin devamında “ Birleşmiş Milletler Sekretaryası olarak biz uygulayıcı bir kurum değiliz. Sadece şartları uygun hale getirebilmek için gerekli araçları temin eden bir kurumuz. Türkiye’nin çalışmalarını memnuniyetle izliyoruz. Sekretaryamız ile Türkiye uzun yıllardan beri birlikte çalışmaktadır. Türkiye, Asya ve Afrika’dan ülkelerle ilişki kurarak çalışmalar yapmaktadır. Bir çok ülke bu çalışmaları örnek almalıdır. Bu yıl ki düzenlenen etkinliklere bakınca, Türkiye olarak sizler çıtayı oldukça yükseğe taşımış oldunuz. Sekretarya olarak bizler sizlere her zaman gerekli desteği vermeye hazırız.” dedi.



Ardından konuşmacı olarak kürsüye çıkan Dr. Nurettin Akman, Dünya Çölleşme ile Mücadele Günü olarak tüm katılımcı ülkelere bu konuya olan ilgileri bakımından teşekkür ettiğini ifade ederek başladı. Devamında; “Anadolu’nun bozkırı olarak bilinen Konya ilimiz, bugün pırıl pırıl yemyeşil bir ildir. Karapınar’da yapılan çalışmalar dünyaya mal olmuş örnek çalışmalardır. Çölleşme konusu, başta Afrika ülkeleri olmak üzere birçok ülkede sorun haline gelmiştir. 17 Haziran günü de bu önemli soruna dikkat çekmesi adına önemlidir. İklim değişikliğinin etkisi ile sel ve kuraklık önümüzdeki yıllarda artarak devam edecektir. Bu tespitlerle sorunun çözümü için tüm dünya ülkelerine görev düşmektedir. Türkiye olarak, bu konuda ulusal ve bölgesel olarak koordineli çalışmalarımız devam etmektedir. Bakanlığımız ve TİKA işbirliği ile 11-17 Haziran tarihlerinde düzenlenen eğitimle 30’a yakın ülke ve sorunlarına önem vermekteyiz.  Ayrıca, Çölleşme ile Mücadele Eğitim ve Araştırma Merkezinin Konya’da kurulmasına karar verilmiştir. Geleceğin önemli sorunlarından olan Çölleşme ile Mücadele konusunda Türkiye çözüm bulma konusunda odak noktası olma yolunda hızla ilerlemektedir. Emeği geçen herkese teşekkürlerimizi sunuyoruz.“ diyerek sözlerine son verdi.


Son konuşmacı olarak Konya İli Valisi Sayın Aydın Nezih Doğan, “Orman ve Su İşleri Bakanlığı’na ne kadar teşekkür etsek azdır” diyerek sözlerine başladı. Devamında; “Orman ve Su İşleri Bakanlığı olarak 2008 yılından bu yana her yıl 10 milyon fidanı toprakla buluşturdular. Konya ilimizde Bakanlığımız faaliyetleri kapsamında 100 milyon fidan dikildi.  Konya’da Çölleşme ile Mücadele Eğitim ve Araştırma Merkezinin kurulmasına karar verilmiştir. Bu konuda 24 ülke ile ortak çalışmalar sürdüreceğiz. Küresel ısınmanın temelinde endüstrileşme yatmaktadır. Uluslararası toplumlar küresel ısınmanın etkilerini azaltmak adına sözleşmeler imzalamaktadırlar. Çölleşme ile mücadele konusunda multi-disipliner çalışmalar yapılmalıdır. Türkiye bu meseleyi önemsemektedir. Kurulacak olan Eğitim ve Araştırma Merkezi, çölleşme ile mücadelede yapılan çalışmaların dünyaya gösterilmesi adına önemli bir çalışma olacaktır.” dedi.  17 Haziran Dünya Çölleşme ile Mücadele Günü etkinliklerinin düzenlenmesi konusunda Orman ve Su İşleri Bakanlığı’na teşekkür ederek sözlerine son verdi.
 

Açılış konuşmalarının ardından, Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü ve Konya Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından organize edilen “resim ve slogan yarışması”nda dereceye giren yarışmacıların ödül törenleri gerçekleştirilmiştir.

 

Son olarak da, konuyla ilgili hazırlanan “resim ve slogan sergisi” açılışı yapılmış ve program sona ermiştir.

 





 

Ardından, 11-17 Haziran 2013 tarihlerinde Mersin ve Konya’da düzenlenen “Çölleşme ile Mücadele” konulu Uluslararası eğitime katılan ülke temsilcilerine sertifikaları takdim edilmiştir.

 

Facebook’ta Paylaş Twitter’da Paylaş Google Plus’da Paylaş Yazdır