Çölleşme tehlikesine karşı kamuoyunun dikkatini çekmek, bilgilendirmek ve farkındalık oluşturmak maksadıyla her yıl değişik etkinliklerle kutlanan “17 Haziran Dünya Çölleşme ile Mücadele Günü” bu yıl da tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de Orman Genel Müdürlüğü Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.
Program’a; Ankara AK Parti Milletvekili Nevzat CEYLAN, Orman ve Su İşleri Bakanlığı Müsteşarı Akif ÖZKALDI, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Zafer BENLİ, Bakanlığın Bağlı Kurum Genel Müdürleri, bürokratlar, sivil toplum örgütlerinin temsilcileri ve çok sayıda personel katıldı.
Program’a, Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel EROĞLU’nun Dünya Çölleşmeyle Mücadele Günü ile ilgili mesajı okunarak başlandı. Çölleşmenin, dünyamızın geleceği için bütün insanlığın ortaklaşa mücadele etmesi ve tedbirler alması gereken bir problem olduğu vurgulanan Mesaj’da; çölleşmenin toprağın verimliliğini azaltmakta, bitki örtüsünün bozulmasına yol açmakta, gıda üretimini azaltarak kıtlığa sebep olmakta, ayrıca göçlere, anlaşmazlıklara ve savaşlara ortam hazırlamakta, iklim değişikliğine karşı arazinin dayanıklılığını azaltmakta, ekonomik kaynakların azalmasına ve daha birçok olumsuzlukların yaşanmasına sebep olmakta olduğu ifade edildi.
Mesajda devamla, Orman ve Su İşleri Bakanlığı olarak, ülkemiz adına Birleşmiş Milletler Çölleşme ile Mücadele Sözleşmesinin odak noktalığı görevini yürütmekte olduğu ve bu kapsamda sadece ülkemiz sınırları içerisinde değil, dünyanın dört bir yanında projeler hazırlama ve uygulama desteği verilmekte olduğu vurgulandı. Mesaj’da son olarak, Ülkemiz ve bakanlığımız olarak toprağımızı korumaya, gelecek nesillere en iyi şekilde bırakmaya, insanlığın ortak mirası olan, “hepimizin sadık yâri olan kara toprağa” ak ellerimizle hizmet etmeye devam edileceği ifade edildi.
Mesaj; “Bu vesileyle, herkesin 17 Haziran Dünya Çölleşme ile Mücadele Günü’nü kutluyor, gelecek nesillerimize daha yeşil ve yaşanabilir bir dünya bırakmayı temenni ediyorum” ifadesiyle bitirildi.
Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürü M. Mustafa GÖZÜKARA açılış konuşmasında, 23 yıl önce, BM Kurulu tarafından, dünyadaki çölleşme, arazi tahribatı ve kuraklıkla ilgili farkındalığı arttırmak ve mücadele etmek için, 17 Haziran’ın Dünya Çölleşme ile Mücadele Günü olarak kutlanması kararı alındığını belirtti.
Genel Müdür GÖZÜKARA, ülkemizin, çölleşme, arazi tahribatı ve kuraklık konularında yaptığı başarılı çalışmaları tüm dünya ile paylaşmakta olduğunu, Türkiye’nin kendi arazi tahribatını dengeleme hedeflerini oluşturduğunu belirtti.
12. Taraflar Konferansında başlatılan “Ankara Girişimi” ile Türkiye’nin desteğinin resmileştirildiğini belirten GÖZÜKARA, Girişim ile Türkiye’nin diğer ülkelere örnek olma konumunu sürdürmekte olduğunu vurgulayarak UNCCD’nin yürüttüğü “Arazi Tahribatının Dengelenmesi Hedef Belirleme Programı” çalışmalarına katkıda bulunulduğu, diğer taraftan, Türkiye’nin bilgi ve deneyimi kullanılarak, özellikle Afrika ülkelerine gerekli maddi ve teknik destek sağlandığını belirtmiştir.
Bu konuda bakanlıklarımız (GTHB-TAGEM ve TRGM), TÜBİTAK, diğer kurum, kuruluş ve akademisyenlerle çok ciddi çalışmaları yüründüğüne değinen Genel Müdür, yapılan çalışmaların çıktılarının başta çölleşme ile mücadele olmak üzere, doğal kaynak planlaması ve yönetimi konusunda faaliyet gösteren tüm kurumların çalışmalarına önemli katkılar sağlayacağını belirtmiştir.
Orman ve Su İşleri Bakanlığı Müsteşarı Akif ÖZKALDI konuşmalarında, bu yılın teması olan “Toprağa Yatırım, Geleceğe Yatırım” ifadesinin arazinin önemini net bir şekilde ortaya koyduğunu, araziye yapılan akıllıca yatırımların bizi ve geleceğimizi koruyacağını vurgulamış ve sözlerine şöyle devam etmiştir: “Ülkemiz tabii kaynakların korunmasına, bugünkü ve gelecek nesillerin ihtiyaçlarını dikkate alarak sürdürülebilir şekilde yönetilmesine büyük önem vermektedir. Bunun için mevzuatta, gerekse yönetimin teşekkülünde, gerekse uygulamada her türlü tedbir alınmaktadır. Türkiye olarak, 2003 yılından bu yana, ormanların geliştirilmesi ve genişletilmesine yönelik ağaçlandırma, erozyon kontrolü ve rehabilitasyon çalışmalarına özel önem vermekteyiz. Son 15 yılda 5 milyon hektar alanda çalışarak 4 milyar adet fidanı toprakla buluşturduk. Türkiye orman varlığını 2023 yılı sonuna kadar ülke karasal alanının % 30’una çıkarmayı hedeflemektedir. Türkiye Cumhuriyetinin yüzüncü yılı kuruluş yıldönümü olan 2023 yılı sonu itibarı ile dünyadaki her bir insan için bir adet fidan olmak üzere toplam 7 milyardan fazla fidan toprakla buluşturulacaktır.
Herkes için temiz gıda, su ve kişisel güvenliğin sağlandığı bir dünya kurmanın mümkün olduğunu, bunun sağlanabilmesi için insanların davranış şekillerini değiştirmesi ve bugünden itibaren su ve gıda sağlayan her karış toprağın korunması şart olduğunu belirten Sayın ÖZKALDI, sadece kendisi için değil, tüm Dünya’nın refahı ve mutluluğu için çalışmayı ilke edinmiş bir ülke olarak, Türkiye çölleşme ile mücadele çalışmalarına büyük bir ivme ile devam edeceğini vurgulamıştır.
Konuşmaların ardından Ankara İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile koordineli olarak il genelinde Birleşmiş Milletler Çölleşmeyle Mücadele Sözleşmesi'nin belirlediği "Toprağa Yatırım, Geleceğe Yatırım" temasına uygun olarak düzenlenen resim, kompozisyon, afiş yarışmasında dereceye girenlere ödülleri verildi.
Kompozisyon yarışması birincisi Makbule YILDIRIR eserini değerli katılımcılarla paylaştı.
Daha sonra, Orman ve Su İşleri Müsteşarı Akif ÖZKALDI, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Zafer BENLİ, Ankara AK Parti Milletvekili Nevzat CEYLAN ve Bakanlığa Bağlı Kurumların Genel Müdürleri ile sergi açılışı gerçekleştirildi.
|