Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü
Çölleşme ve Erozyonla Mücadele
Genel Müdürlüğü

18. Uluslararası Çölleşme İle Mücadele Eğitimi Konya’da Başladı.

21 Ekim 2019
18. Uluslararası Çölleşme İle Mücadele Eğitimi Konya’da Başladı.

Tarım ve Orman Bakanlığı (TOB), Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü (ÇEM) tarafından her yıl gerçekleştirilen Uluslararası Çölleşmeyle Mücadele Eğitimlerinin onsekizincisi 21 Ekim 2019 tarihinde Konya'da başladı.

Beş Türk Cumhuriyeti ve altı Balkan Ülkesi olmak üzere toplam 11 ülkeden 23 uzmanın katıldığı eğitime, Ülkemizin farklı  Kurum ve Kuruluşlarından uzmanlar da iştirak etti.

Türkiye'nin çölleşme ve erozyonla mücadele faaliyetlerinin tanıtıldığı film gösterisiyle başlayan Uluslararası Eğitim, açılış konuşmaları ile devam etti. Açılış konuşmaları; Konya Tarım ve Orman İl Müdürü Vekili Fevzi TOSUN, Meteoroloji 8. Bölge Müdürü Yusuf Ulupınar, TOB 8. Bölge Müdürü Mustafa Tuğrul Şahin, Konya Orman Bölge Müdürü Cafer BAL ve Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürü Nurettin TAŞ tarafından gerçekleştirildi.

Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürü Nurettin TAŞ gerçekleştirilecek olan bu eğitime ev sahipliği yapan ülke ve kurum olmaktan duyduğu memnuniyeti belirterek, bütün misafirlere "Hoş geldiniz" diyerek başladığı açılış konuşmasını şöyle sürdürdü. "Birleşmiş Milletler verilerine göre, Dünyada 250 milyondan fazla insan doğrudan çölleşme ve kuraklıktan etkilenmektedir ve her yıl 12 milyon ha. verimli arazinin tahribata uğradığını biliyoruz. Çölleşmeye hassas alanlarda yerleşim gösteren insanlar  genel olarak gelir seviyesi düşük olup, çölleşmenin etkilerinden en çok etkilenen kesimi oluşturmaktadır. Kadınlar ve çocuklar bu alanlarda en kırılgan grubu temsil etmektedir. Sonuç olarak, çölleşme ile tahrip olan sadece araziler değil, ayrıca burada  yaşayan insanların da hayatlarıdır".

ÇEM Genel Müdürlüğü'nce takip edilen ulusal projelerden de bahseden Nuretin TAŞ; "Ülkemiz çölleşme, arazi tahribatının dengelenmesi ve kuraklıkla mücadele konularına verdiği önem ve desteği sürdürmekte kararlıdır. Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerinin kabulu (2015) ile 'Arazi Tahribatının Dengelendiği (ATD) bir dünyaya ulaşma' hedefine yönelik gönüllüğünü ortaya koyan öncü ülkelerden biri olduk. Geçtiğimiz 4 yıllık süreçte 14 ülkenin ATD hedeflerini oluşturmaya başlaması sürecinden bugüne baktığımızda 122 ülkenin Ulusal Gönüllü Hedeflerini oluşturacağını taahhüt etmesi umut vericidir. Buna bakarak, rahatlıkla söyleyebiliriz ki çölleşme ile mücadeleye yönelik küresel farkındalık oluşmuştur. Artık taraflar elini taşın altına koymaktan çekinmemektedir. Bu aşamada ise, belli deneyimlere sahip ülkelerin bu deneyimlerini paylaşması da büyük önem kazanmıştır. Türkiye, hâlihazırda yürüttüğü ikili ve bölgesel çalışmalar ile uluslararası kuruluşlara ve birçok ülkeye destek olmaktadır" dedi.

Bakanlığımız uluslararası işbirliklerinin ve Projeler geliştirilmesinin öneminin farkındalığıyla, Birleşmiş Milletler (BM) Gıda ve Tarım Teşkilatı (FAO) ile "FAO-Türkiye Ormancılık Ortaklık Program Anlaşması'na imza atmıştır. Bu kapsamında Orta Asya ve Afrika'da Projeler yürütülmekte olduğunu ifade eden Genel Müdürümüz Nurettin TAŞ sözlerine şöyle devam etti; "Ayrıca ülkemizde tertiplenen Birleşmiş Milletler Çölleşme ile Mücadele Sözleşmesi 12. Taraflar Konferansı ardında başlatılan 'Ankara Girişimi' ile Sözleşmenin uygulamalarına destek vermek maksadı ile 5 milyon dolar katkı sağlanmıştır."

Genel Müdürümüz Nurettin TAŞ "Sizleri tekrar ülkemizde ağırlamaktan duyduğum memnuniyeti dile getirmek istiyorum. Konya İlimizde 2 günlük büro çalışmasının devamında kurak İç Anadolu ikliminden, nemli ve ılıman Akdeniz iklimine doğru teknik arazi incelemelerimiz olacaktır. Bu kapsamda eğitimimizin tüm katılımcılara faydalı olmasını dilerim" diyerek konuşmasını tamamladı.

Genel Müdürümüz Nurettin TAŞ'ın ardından  Türkiye'de  çölleşme ile mücadele amacı ile yapılan teknik çalışmalara ilişkin bilgi paylaşımı ilk olarak ÇEM Genel Müdürlüğü , Çölleşme ile Mücadele Daire Başkanı Yaşar ÇAKIROĞLU'nun sunumu ile başladı ve gün içerisindeki program akışı ile devam etti. 

 

Facebook’ta Paylaş Twitter’da Paylaş Google Plus’da Paylaş Yazdır