Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü
Çölleşme ve Erozyonla Mücadele
Genel Müdürlüğü

21 Mart Dünya Ormancılık Günü ve "İnsan İçin Orman, Ekonomi İçin Orman" Merasimi Cumhurbaşkanımız ve Bakanımızın Teşrifleri ile Kutlandı

23 Mart 2017

Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan ile Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, Orman ve Su İşleri Bakanlığınca Ankara Arena Spor Salonu'nda düzenlenen "İnsan İçin Orman, Ekonomi İçin Orman" merasimine iştirak etti.

Cumhurbaşkanımız Sayın Erdoğan, programda yaptığı konuşmada, geçmişte Türkiye için "hasta adam" benzetmesinde bulunanların, ülkeyi bir türlü mezara gömüp başına taş dikemediklerini, şimdi Türkiye'nin yeniden dirilişine şahit olmanın da onlara acı geldiğini belirtti.

 

Hollanda'nın Rotterdam şehrinde kendisinin dükkânlara asılan posterlerinin Hollanda polisi tarafından sökülüp atıldığını anlatan Cumhurbaşkanımız Sayın Erdoğan, diğer taraftan bölücü terör örgütü PKK'nın başındaki kişinin pankart ve posterleriyle Rotterdam caddelerinde polislerin koruması altında gösteriler yapıldığını aktardı.

“Bunun Hesabını Soracağız”
Sadece Hollanda'da değil, Almanya'da da bu şekilde yapıldığını vurgulayan Sayın Erdoğan, "Bunların hepsi yapıldı, yapılıyor. Ne yaparsanız yapın, topunuz gelin, bu millet 16 Nisan'da gereğini sizlere gösterecek. Yıllarca bize 'Avrupa Birliği Kriterleri' diyerek dayattıkları ne varsa şimdi hepsini kendileri ayaklar altına alıyorlar. Şu 16 Nisan bir bitsin, 16 Nisan bittikten sonra masaya oturacağız, konuşacağız. Bu devran böyle yürümez, gereği neyse Türkiye olarak da biz bunu yaparız. Hollanda'da yerlerde sürüklenen o benim Hüseyin Kurt kardeşimin hesabını soracağız. Yerlerde sürüklenenler sadece benim insanım değil aynı zamanda Avrupa Birliği'nin müktesebatıdır, Avrupa Birliği Kriterleridir. Bunun hesabını da onların vermesi lazım." diye konuştu.
Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu da programda yaptığı konuşmada 21 Mart Dünya Ormancılık Günü ve Nevruz Bayramı'nı kutladı.
“Ağaçlandırma Seferberliği Başlattık”
Orman teşkilatının Türkiye'deki en köklü kurumlardan biri olduğunu belirten Prof. Dr. Veysel Eroğlu, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla 2007'de büyük bir ağaçlandırma seferberliği başlattıklarını anımsattı. Prof. Dr. Eroğlu, "Fidan üretimini 7 kat arttırdık, şu ana kadar 3 milyar 750 milyon fidanı toprakla buluşturduk, dünyadaki bütün insanlar için fidan dikmeyi hedefledik. 2023 yılına kadar Orman teşkilatı 7 milyar fidanı toprakla buluşturacaktır." diye konuştu.

Dünyada orman varlığı azalırken Türkiye'de orman varlığının hem alan hem de odun serveti olarak arttığına dikkati çeken Bakan Prof. Dr. Eroğlu, AK Parti döneminde orman alanının 1,5 milyon hektar arttığını, odun servetinin ise 1,2 milyar metreküpten 1,6 milyar metreküpe yükseldiğini bildirdi.
Prof. Dr. Veysel Eroğlu, ilk defa BM Ormancılık Zirvesi'nin New York dışında İstanbul'da yapıldığını, BM Çölleşme ile Mücadele Sözleşmesi 12.Taraflar Konferansı'nın da (COP 12) Ankara'da düzenlendiğini hatırlattı.
Cumhurbaşkanımız Sayın Erdoğan'ın COP 12'de yaptığı konuşmasındaki "Vicdanların kuruduğu bir dünyada çölleşmeden bahsedilemez" sözünün dünya literatürüne girdiğine dikkati çeken Prof. Dr. Eroğlu, verdiği destekler için Sayın Erdoğan'a teşekkür etti.
Orman teşkilatının 2011 yılından itibaren her yerde çalışma yürüttüğünü söyleyen Prof. Dr. Veysel Eroğlu, "Bütün yol kenarlarını, oto yollarını, köyleri, okul bahçelerini, hastane avlularını ağaçlandırıyoruz, daha önce yapılmıyordu. Her tarafı ağaçlandırıyoruz, ağaçlandırmaya da devam edeceğiz." dedi.

"Ormanlar, Orman Köylüsünün Kalkınması İçin Bir Lokomotif"
Orman köylüleri için yapılan çalışmalara ilişkin de bilgi veren Prof. Dr. Eroğlu, "Devlet ormancılığından, millet ormancılığına geçtik, her şey millet için. Bu çerçevede 34 eylem planı hazırladık, daha önce böyle bir şey yoktu. Artık ormanları orman köylümüzün kalkınması için bir lokomotif olarak kullanıyoruz." dedi.
Ormanlara, o bölgede yetişecek gelir getirici fidan türlerin dikildiğini vurgulayan Prof. Dr. Veysel Eroğlu, bu fidanların bakımının üç yıl boyunca orman teşkilatı tarafından yapıldığını, gelirinin ise 49 yıl boyunca orman köylülerine ait olduğunu hatırlattı. Prof. Dr. Eroğlu, 49 yıllık süreyi az bulanlar için ise çözümü gelecekteki bakana mektup yazmada bulduğunu aktardı.
Tıbbi aromatik bitkiler konusunda büyük çalışmalara imza attıklarını anlatan Bakan Prof. Dr. Eroğlu, tıbbi aromatik bitkilerin dünyada 115 milyar dolarlık bir pazarı olduğunu, şimdiye kadar 600 milyon dolarlık ihracat yapan Türkiye'nin hedefinin, bunu 5 milyar dolara yükseltmek olduğunu kaydetti.
Bakan Prof. Dr. Veysel Eroğlu, çölleşme ve erozyonla mücadelede çalışmaları kapsamında denizlere ve göllere dökülen 500 milyon metreküp toprağı, kurumlarının yaptıkları çalışmalar sonucunda 186 milyon metreküpe düşürdüklerini bildirdi.
Cumhurbaşkanımız Sayın Erdoğan'ın talimatıyla bütün baraj ve göllerin etrafını ağaçlandırdıklarını, bu çalışmalarında devam edeceğini belirten Prof. Dr. Eroğlu, "Orman ve Su İşleri Bakanlığı zamanla yarışıyor" sloganlarını anımsatarak, Bakanlık çalışanlarına teşekkür etti.

 


Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç'ın da katıldığı merasimde Bakan Prof. Dr. Eroğlu, günün anısına Cumhurbaşkanımız Sayın Erdoğan'a üzerinde, "Her şey daha yeşil bir Türkiye için" yazan ve içinde orman ürünleri ve "Evet" mührü bulunan el yapımı ceviz sandığı takdim etti.

 

Facebook’ta Paylaş Twitter’da Paylaş Google Plus’da Paylaş Yazdır