Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü
Çölleşme ve Erozyonla Mücadele
Genel Müdürlüğü

3.Ulusal Sulama Sistemleri Sempozyumu Başladı

16 Ekim 2015

BM Çölleşme ile Mücadele Konferansı kapsamında düzenlenen sempozyum 15-16 Ekim tarihlerinde gerçekleştirilecek.

 

12-23 Ekim tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan BM Çölleşme ile Mücadele Sözleşmesi 12. Taraflar Konferansı çerçevesinde düzenlenen 3. Ulusal Sulama Sistemleri Sempozyumu başladı.

 

 

Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın ev sahipliğinde 195 ülkenin katılımıyla Ankara’da devam eden 12. Taraflar Konferansı kapsamında Ankara Ticaret Odası (ATO) Kongre Merkezi Oditoryum Salonunda düzenlenen Sempozyum 15 - 16 Ekim tarihlerinde gerçekleştirilecek.

 

Sempozyum Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, Orman ve Su İşleri Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Lütfi Akca ve DSİ Genel Müdürü Ali Rıza Diniz’in açılış konuşmalarıyla başladı.

 

 

2 gün sürecek sempozyuma; Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu,  Orman ve Su İşleri Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Lütfi Akca, Orman ve Su İşleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcıları İbrahim Çiftçi, Akif Özkaldı, Sedat Kadıoğlu, DSİ Genel Müdürü Ali Rıza Diniz, Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürü Hanifi Avcı, Meteoroloji Genel Müdürü İsmail Güneş, Su Yönetimi Genel Müdürü Prof. Dr. Cumali Kınacı, Orman Genel Müdürü İsmail Üzmez, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürü Nurettin Taş, Daire Başkanları, Bölge Müdürleri ve ilgili personel katılacak.

 

 

 

“Ulusal Gelirin %15’ini ve İstihdamın %45’ini Tarım Sektörü Oluşturmaktadır…”

 

Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu konuşmasına;  Sulama Forumu gibi son derece önemli bir etkinliği gerçekleştiren Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü’nün dünyadaki teknolojik gelişmeleri ve ülkemiz ihtiyaçlarını dikkate alarak çok önemli sulama projelerine imza attığına değinerek başladı.

 

 

Prof. Dr. Veysel Eroğlu “Ulusal gelirin %15’ini ve istihdamın %45’ini oluşturan tarım sektörü; gıdaların üretimi ve beslenme ile doğrudan alakası, aktif nüfus ve işgücünün yüksek değerler göstermesi, milli gelire katkısı ve sanayi sektörüne sağladığı hammadde ve sermaye yanında, sağlıklı çevrenin oluşması ve korunması, ekolojik dengenin kurulması ve sürdürülebilirliği açısından ekonomik ve sosyal bir sektör olma özelliğini korumaktadır.” dedi.

 

Su depolama tesisleri ile birlikte yapılan sulama tesislerinin, tarımsal ürün çeşitliliği yanında tarımsal üretim miktarını artırdığını ifade eden Prof. Dr. Veysel Eroğlu; gelirin ve istihdamın artmasıyla kırsal nüfusun gelirinin yükseldiğini ve işsizlik probleminin azaldığını sözlerine ekledi.

 

 

“2015 Yılında Borulu Sulama Sistemiyle 400 Bin Hektarın Üzerinde Alan Sulanıyor”

 

Devlet Su İşleri Genel Müdürü Ali Rıza Diniz ise, özellikle son yıllarda, sulama suyu tasarrufu sağlamak ve birim sudan daha fazla faydalanabilmek için borulu sulama sistemlerinin yaygınlaştırılması hususunu temel politika olarak kabul ettiklerini belirtti. DSİ Genel Müdürü Ali Rıza Diniz; “Ülkemizde şu an itibariyle 44 milyar m3 su tüketilmekte olup sulama sektöründe 32 milyar m3, içme suyu sektöründe 7 milyar m3, sanayide 5 milyar m3 olarak hesaplanmıştır. Ülkemizde tarımda tüketilen su, toplam su miktarının %73’üne karşılık gelmektedir. Tarımsal sulama gayeli bu su tüketiminin,  2023 yılına kadar %64’e düşürülmesi planlanmaktadır.  Bu açıdan Modern Sulama Sistemlerine büyük önem vermekteyiz. DSİ’ce geliştirilen sulama sistemlerinin mevcut yapısına bakıldığında %39 klasik sistem, %43 kanalet, %18 borulu kapalı sistem uygulandığını görülmektedir. Genel Müdürlüğümüzün halen inşaatı devam eden projelerinde borulu kapalı sistem oranı % 89 seviyesindedir.

 

Bu oranın tüm sulama projelerinde, etkin bir sulama yönetiminin ve önemli miktarlarda su tasarrufunun sağlanması maksadıyla yeni yapılacak projeler ve eski sulama sistemlerinin rehabilitasyonu ile % 45-50 seviyelerine ulaşması öngörülmektedir. Sulamalarımızda borulu sulama sistemli alanlar 2009 yılında 278 bin hektar iken 2015 yılında yaklaşık 400 bin hektarın üzerine çıkmıştır.” dedi.

 

 

 

“SCADA Sistemi İle Anlık Su Kapasitesi İzlenebilmektedir”

 

Sulama projeleri neticesinde proje alanında gayri safi millî ziraî gelirin yaklaşık 5 kat arttığına dikkat çeken Diniz; DSİ tarafından geliştirilen Bölgesel Projelere yer verdiği konuşmasında SCADA sisteminin önemine de değindi.

 

Diniz; “SCADA Sistemi ile anlık su kapasitesi izlenebilmekte, ana boru hattının güvenli işletilmesi için hat vanalarının uzaktan kontrolü sağlanmakta, hatta barajdan verilen anlık ve toplam su miktarı ölçülmekte, ayrımlardan ve hidrant çıkışlarındaki sayaçlardan elde edilen veriler ile kayıp, kaçak oranlarına ait analizler yapılabilmektedir. Bu doğrultuda bitki, toprak, su ve çevresel faktörler arasında kararlı bir denge, sağlanabilmektedir. Ürünlerin nitelik ve niceliğinde önemli artışlar olurken, zamandan, işgücünden, enerjiden ve su kaynaklarından önemli derecede tasarruf sağlanabilmektedir.” dedi.

 

 

 

Sempozyum kapsamında;                                                                                                   

Sulama Sistemlerinin Planlaması ve Projelendirilmesi,

Sulama Teknolojilerindeki Gelişmeler,

Sulamada Alternatif Enerji Kaynaklarının Kullanımı-Sulamada Uzaktan Algılama  ve CBS Kullanımı,

İklim Değişikliği ve Sulama-Sulamada Yeraltı Suyunun Kullanımı ve Kontrolü,

Sulama Sistemlerinde Kullanılan Ekipmanlar-Sulamada Yönetim Modelleri,

Drenaj Sistemleri ve Tuzluluk Kontrolü-Sulama Suyu Kalitesi ve Atık Suların Sulamada Kullanılması,

Arazi Toplulaştırma ve Tarla İçi Geliştirme Hizmetlerinin Sulamaya Etkisi konuları tartışılacak.

 

Facebook’ta Paylaş Twitter’da Paylaş Google Plus’da Paylaş Yazdır