Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü
Çölleşme ve Erozyonla Mücadele
Genel Müdürlüğü

4. Ulusal Taşkın Koruma Sempozyumu Bakanımız Prof. Dr. Veysel Eroğlu’ nun İştirakleri ile Devam Etti

30 Kasım 2016

4. Ulusal Taşkın Koruma Sempozyumu üçüncü gününde Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak ile Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu’ nun katılımıyla devam etti.

 

Programa Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak, Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, Rize Valisi Erdoğan Bektaş, Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, Rize Belediye Başkanı Reşat Kasap, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Karaman ve ilgili kuruluşlarının görevlileri ile davetliler katıldı.

 

Sempozyumda konuşma yapan Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak, "Karadeniz Bölgesi'nde afet olaylarından zarar gören yapı oranı yüzde 17, bu çok yüksek bir rakam. Bu bölgemizde selden ve heyelandan dolayı yaklaşık 300 bin yapı etkilenmiş vaziyette şimdiye kadar. Bu sebeple Doğu Karadeniz Bölgesi’nde 2010 yılından bugüne kadar yani sadece 5.5 yılda yapılan harcamaların miktarı 1 milyar 25 milyon lira. Türkiye’nin sel, taşkın ve heyelan diye bir konusu var. Bu konuda ne yapıyoruz? Sel, heyelan, taşkın olduktan sonra büyük hasarlar veriyor. Bir şekilde maddi zararı karşılıyoruz ama can zaiyatını geri getirmemiz mümkün değil. O sebeple aslında bunun ön hazırlıkları bir kaç ay önce başladı ve Rize’de bu alanda da bir sempozyum değerli bakanımızın öncülüğünde teşkil edildi." dedi.

Başbakan Yardımcısı Kaynak, DSİ Genel Müdürlüğü ve AFAD Başkanlığının pilot bölgeler seçtiğini, Rize’de, Samsun’da, Trabzon’da seçtikleri pilot dereler olduğunu ve bunlarla ilgili hemen, acilen bu toplantıdan elde ettikleri bilimsel verilere göre, bir eylem planıyla çalışmaya başlayacaklarını vurguladı.

Toplantının gerçekten ülke için umut verici bir başlangıcın tarihi olduğunu düşündüğünü aktaran Kaynak, "En çok hasar istatistik olarak Doğu Karadeniz bölgesinde olduğu için bu çalışmaları sürdüreceğiz. Bu çalışmalarla Karadeniz’deki, Doğu Karadeniz’deki başarıyı inşallah bütün Türkiye’ye taşımayı düşünüyoruz."  ifadesini kullandı.

 

Taşkın sempozyumunda daha sonra  Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu da son zamanlarda iklim değişikliğinin etkisiyle yağış rejiminde önemli değişiklikler olduğunu belirtti.
Bir yılda gerçekleşmesi gereken yağışın 24 saatte 3’te birinin yağdığını gördüklerini vurgulayan Prof. Dr. Veysel Eroğlu, Rize’de bir gecedeki yağışın Konya'da belli bölgelerde bir yılda düştüğünü ifade etti.

Derelerdeki taşkınlara bakılınca sebeplerinin belli olduğunu kaydeden Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, "Aşırı ve anlık yağışlar. Meteoroloji ne yapabilir? Küçük havzaları anlık yağışları dikkate alarak erken uyarı yapabilir. Risk altında olan yerler belirtilebilir" diye konuştu.
Derelerin işgal edildiğine dikkat çeken Bakan Prof. Dr. Veysel Eroğlu, "Derelerde yapılan yanlış imalatlar. Uygun olmayan, köprüler, menfezler hatta ve yollar. Bunlar bir vaka. Ayrıca derelerden kaçak kum çakıl alınması. Özellikle derelerde çöplerin, hafriyat ve toprakların derelere doldurulması büyük felaketlere sebep oluyor" ifadesini kullandı.
Bütün kurumların dikkate alındığı ve ortak pilot havzaların seçildiği bir Taşkın Rusubat Eylem Planı hazırladıklarını bildiren Prof. Dr. Veysel Eroğlu, "Kim neyi ne zaman yapacak? Bütün kurumlar ne yapacağını belirleyerek bunun takipçisi de başbakan yardımcımız ile bizzat biz olacağız. Takvimi yapılmayan, takibi yapılmayan iş sonuçlanmıyor. Bütün kurumlar neyi, ne zaman yapacak? Bunu belirleyeceğiz." değerlendirmesinde bulundu.
Heyelan olunca vatandaşların zararını gidermek için büyük masraflar yaptıklarını vurgulayan Prof. Dr. Veysel Eroğlu,  konuşmasına şöyle devam etti:
"Yaptığımız çalışmalarla, sel ve heyelan baskınından önce alacağımız tedbirler için harcanan paralar, felaket geldikten sonra yapılan harcamalardan miktarlardan çok daha düşük. Bütün kuruluşlardan şunu talep ediyoruz. Felaketten sonra harcama yapmak yerine, birde mal ve can kaybı olunca bunun bedelini taktir etmek mümkün değil. Bu yüzden felaket gelmeden önce bütün tedbirleri alalım. Bu maliyetli gibi görünse de, maliyet felaketten sonraki maliyetten çok daha düşük oluyor. Daha önce tedbir alarak bu çalışmaların yapılmasını talep ediyoruz. Birlikte başaracağız."

 

 

25 Kasım Cuma günü öğleden sonraki programda Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü’müzden Orman Mühendisi İlyas BOZTAŞ “Bütüncül Havza Yaklaşımı Perspektifinde Yukarı Havza Sel Kontrolü Eylem Planı ve Uygulamaları” isimli bildirisini sundu. Bildiride Yukarı Havza Sel Kontrol Eylem Planı kapsamında yapılan çalışmaların yanında, sel kontrolünde bütüncül havza yaklaşımları, yapılan projeler ve ormancılık faaliyetleri hakkında bilgi verilmiştir.

 

Facebook’ta Paylaş Twitter’da Paylaş Google Plus’da Paylaş Yazdır