Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü
Çölleşme ve Erozyonla Mücadele
Genel Müdürlüğü

Ağyatan Lagünü Artık Emniyette

19 Şubat 2016

Ağyatan Lagünü; Adana İli Karataş İlçesine 20 km. mesafede Ceyhan Nehri’nin batısında yer alan, nehrin taşıdığı rusubat ve sürekli yatak değiştirmesiyle oluşan, binlerce kuş türü ve canlıya ev sahipliği yapan, birçok ekosistemi bünyesinde barındıran ve aynı zamanda tehdit altında olan bir kumuldu.  

 

 

2014 yılı Nisan ayı içinde Orman ve Su İşleri Bakanlığı Müşteşar Yardımcısı İbrahim ÇİFTÇİ, Çölleşme ve Erozyonla Mücadele (ÇEM) Genel Müdürümüz Hanifi AVCI ve beraberindeki teknik heyet tarafından sahada incelemelerde bulunulmuş, yapılan incelemeler sonucunda lagünün kumul hareketi sonucu her geçen gün daha da küçüldüğü ve derinliğinin azaldığı müşahede edilmişti. Konu ile ilgili olarak yapılan çalışmalar sonucunda Ağyatan Lagünü’nün maruz kaldığı kumul hareketinden korunması, sahadaki mevcut ekosistemlerin korunarak geliştirilmesi ve civardaki tarım arazilerinin korunması amacıyla sahanın ivedilikle projelendirilmesi ve çalışmalara başlanmasının gerekliliği talimatlanmıştı. Bunu müteakiben kumul hareketini önlemek amacıyla ÇEM Genel Müdürlüğü’nce 465 ha. sahada projelendirme çalışması gerçekleştirilmiş ve Orman Genel Müdürlüğü’nce çalışmalara başlanılmış idi.

 

ÇEM Genel Müdür Yardımcımız M.Mustafa GÖZÜKARA başkanlığında, Daire Başkanı Mustafa COŞKUN ve Şube Müdürü Beytullah FİDAN’dan oluşan heyet 15 Şubat 2016 tarihinde, Ağyatan Lagünü’nde gerçekleştirilen uygulamaları yerinde inceledi. İnceleme çalışmalarına Adana Orman Bölge Müdürlüğü’nden Bölge Müdürü İsmet EROL, İşletme Müdürü Ali KARATEKE, Etüt Proje Mühendisi Ebubekir SÜRER, ATM Mühendisi Allıgül UYANIK ile Doğu Akdeniz Ormancılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü’nden Enstitü Müdürü Kenan KARASÜLEYMANOĞLU,  Dr. Celal TAŞDEMİR, Dr. Sevda POLAT ve Orman Yüksek Mühendisi Osman POLAT da iştirak etti. 

 

 

ÇEM Genel Müdür Yardımcısı M.Mustafa GÖZÜKARA sahada yapmış olduğu değerlendirmede; Ağyatan Kumulu’nda 12 ila 20 yıl içinde Türk Ormancılığının yüz akından biri olan ikinci bir Akyatan olacağına değinmiş, gerçekleştirilen çalışmalarla Ağyatan Lagünü’nün maruz kaldığı kumul hareketinden korunması, sahadaki mevcut ekosistemlerin korunarak geliştirilmesi ile hem ekosistemin korunduğunu hem de tarım alanlarının rüzgar erozyonuna dayalı verim kaybının önüne geçileceğini belirtmiş, gerçekleştirilen çalışmaların ekolojik, estetik, turistik ve ekonomik boyutlarını da ifade ederek çalışmalarda emeği geçen tüm personele teşekkürlerini iletti.  

 

 

 

Kumul hareketinin önlenmesi amacıyla gerçekleştirilen çalışmalar ve bundan sonra yapılabilecek uygulamalar ile ülkemizin sahip olduğu tecrübe ve birikimlerin Afrika Ülkelerine aktarılmasına yönelik olarak 2016 yılı Mayıs ayı içinde yapılması düşünülen eğitim hakkında oldukça verimli bir çalışma gerçekleştirilerek, bir zamanlar Ağyatan Lagünü ile aynı kaderi paylaşan Akyatan Kumulu Ağaçlandırma Sahasında da inceleme ve değerlendirmeler yapılmıştır.  

 

 

Son olarak Doğu Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü ziyaret edilerek kurumumuz çalışmaları hakkında bilgi verilmiş, Enstitü çalışmaları hakkında bilgi alınmış, ortak çalışma alanları ile Genel Müdürlüğümüzce Afrika ülkelerine yönelik olarak yapılması düşünülen eğitimle alakalı fikir alışverişinde bulunulmuştur.

 

 

Facebook’ta Paylaş Twitter’da Paylaş Google Plus’da Paylaş Yazdır