Asya’da İşbirliği ve Güven Arttırıcı Önlemeler Konferansı (Türkçe kısaltması: AİGK, İngilizce kısaltması: CICA) Sekretaryası, CICA Dönem Başkanı olarak Türkiye (Dışişleri Bakanlığı) ve Bakanlığımız (ÇEM Genel Müdürlüğü) işbirliğinde organize edilen “AİGK Bölgesi Çölleşme ile Mücadele İkinci Uzmanlar Toplantısı” Konya’da yapıldı. 18 Haziran 2013 günü gerçekleştirilen toplantıya, Prof. Dr. Özden Görücü moderatörlük yapmıştır. Toplantıda ilk konuşmayı, merkezi Kazakistan’ın Almatı kentinde kurulu bulunan CICA Sekretaryası’nı temsilen Onur Demirbaş yapmıştır (Ek-1).
Ardından CICA Dönem Başkanlığını temsilen Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı bünyesinde kurulan CICA Görev Gücü’nde görevli Şube Müdürü Birey Yılmaz gerçekleştirmiştir (Ek-2). Daha sonra söz alan, CICA Sekretaryası’ndan Müdür Alnur Jumanbekov ise aşağıdaki konulara değinmiştir: “AİGK Sekretaryası olarak, 17 Haziran Dünya Çölleşme Günü’nüzü tebrik ediyoruz. Dünyamızda toprak bozulması nedeniyle 1 milyar insanın hayatı etkilenmektedir. Son 40 yılda dünyadaki toprakların binde birinde bozulma olmuştur. Çölleşmenin sosyal, ekonomik ve politik sonuçları bulunmaktadır. Moğolistan’a ve Çin’e baktığımızda olumsuz sonuçları görmekteyiz. Çölleşme ile mücadele konusunda Çin’de “Yeşil Çin Seddi” projesi yapılmaktadır. Yine, Vietnam ve Kore’de önemli çalışmalar yapılmaktadır. UNDP’nin ve Arap Ülkeleri Kalkınması Raporu’nda toprak bozulması konusu önemli yer tutmaktadır. Arazi bozulması hâlihazırda milyarlarca insanın yerlerinden olmasına da neden olmaktadır. CICA merkezinde çalışmalarımızı bir araya getirmeye çalışmaktayız. Çölleşme, sınırları aşan bir problemdir. Tam da bu nedenle beraber çalışmamız gerekmektedir. Konya’da kurulması tasarlanan uluslararası araştırma ve eğitim merkezinin kalite açısından da çok yüksek olması lazımdır.”
Jumanbekov’un konuşmasının ardından, Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından hazırlanan tanıtım filmi katılımcılara gösterilmiştir.
Ülkemiz heyeti adına söz alan ÇEM Genel Müdürü Hanifi Avcı aşağıdaki konulara değinmiştir: “Dostluğun ve barışın sembolü Hazreti Mevlana’nın şehrine Konya’ya hoş geldiniz. Öncelikle, İkinci Uzmanlar Toplantısı’nın Konya’da yapılmasından duyduğum memnuniyeti ifade etmek istiyorum. Konya, çölleşmeden en çok etkilenen yerlerden birisidir. Ülkemiz bu konuda çok çeşitli çalışmalar yapmıştır. Bununla birlikte ülkemiz bu konuda yaptığı çalışmaları gözden geçirmiş ve iki yıl önce, adı “Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü olan bir genel müdürlük kurmuştur. Çölleşme ile mücadele konusunda ulusal ve uluslararası işbirliği son derece önemlidir. Dün, 17 Haziran Dünya Çölleşme ile Mücadele Günü’nü Konya’da kutladık. Geçen hafta başlayan ve çoğu Afrika ülkelerinden olmak üzere, 27 ülkeden 44 temsilcinin katıldığı uluslararası bir eğitim düzenledik. Biz bu tür eğitimlere büyük önem vermekteyiz. Konya’da, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın ve ilgili üniversitelerin çok çeşitli çalışmaları bulunmaktadır. Konya’da birçok önemli çalışma yürütülmektedir. Konya’nın uluslararası bir merkeze ev sahipliği yapmasını önemsemekteyiz. Çölleşme ile Mücadele Çalışma Grubu ve Bilim Kurulu’nun üyeleri bu toplantıda katılmışlardır. Biz, bu merkezin faaliyete geçmesini sabırsızlıkla bekliyoruz. Bu merkezin kurulmasına her türlü desteği vermeye hazırız.”
Genel Müdür Avcı’nın konuşmasının ardından; Çin, Mısır, Güney Kore, Moğolistan, Kazakistan ve Japonya ülke temsilcileri tarafından çölleşme ile mücadele konusunda sunumlar ve konuşmalar gerçekleştirilmiştir.
Toplantının öğleden sonraki bölümünde ise; UNCCD Odak Noktası Erdoğan Özevren tarafından 5-6 Mayıs 2012 tarihinde Bolu’da yapılan gerçekleştirilen toplantıda hazırlanan “CICA Çölleşme ile Mücadele Merkezi Çalışma Esas ve Usulleri” konulu taslak metin tanıtılmıştır. Daha sonra taslak metne dair tüm ülkelerin görüşleri alınmıştır.
19 Haziran 2013 günü Karapınar’a arazi programı gerçekleştirilmiştir. İlk olarak Karapınar Ereğli Havzası Rüzgar Erozyonu Önleme Sahası’nda incelemeler yapılmıştır. Ardından Konya Toprak, Su ve Çölleşme ile Mücadele İstasyonu ziyaret edilmiş, burada saha ile ilgili bilgiler hakkında bir sunum yapıldıktan sonra yapılan çalışmalar yerinde görülmüştür. Son olarak Meke Gölü ziyaret edilerek arazi programı tamamlanmıştır.
|