Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü
Çölleşme ve Erozyonla Mücadele
Genel Müdürlüğü

Ankara yolunda: Arazi bozulumunu ele almaya destek için Niyet Beyannamesi

20 Mayıs 2015

UNCCD Çölleşmeyle Mücadele Sözleşmesi, Türkiye Orman ve Su İşleri Bakanlığı (MoFWA) ve Sürdürülebilir Kalkınmanın Dünya İş Konseyi (WBCSD), küresel arazi bozulumunun acil sorunsalını ele almak için çabalarını birleştirmişlerdir.

Anlaşma, Ankara Türkiye’de 12-23 Ekim 2015 arasında yer alacak UNCCD COP 12’ye varacak işbirliği destekleyen bir Niyet Beyannamesi ile resmileştirildi.

Niyet Beyannamesi, önemli çevresel konularda birlikte çalışmak için kamu-özel ortaklıklarının oluşturulmasının önemini kabul etmiştir. Kamu ile özel sektörün arasındaki işbirliğin güçlenmesi, arazi bozulumuna ilişkin zorlukların daha iyi anlaşılmasını ve eylemlerin ölçeklerini yükselmesini sağlayacaktır.

WBCSD, şirketlerin UNCCD COP 12 sürecinde katılımda bulunmalarını yardım edecek, arazi iyileştirilmesi hakkında bir çalışma programını düzenlemiştir.

Arazi bozulumu nedir?

 

Dünya çapında kullanılabilir arazilerin yaklaşık %25’i bozuluma uğramıştır. Bu yaklaşık 2 milyar hektar veya yaklaşık Güney Amerika’nın boyutu kadar bir yüzölçümüne denk gelmektedir. Her yıl, ek 12 milyon hektar – Güney Afrika’nın ekilebilir arazi yüzölçümün dengi- daha ileri bozuluma uğramaktadır.

Arazi bozulumu, haşere artışı, temiz suyun kıtlığı ve biyolojik çeşitliliğin kaybına yol açmaktadır. Bu, gıda güvensizliği ile sonuçlanır ve etkilenen alanları, nüfuslarını ve iş operasyonlarını iklim değişimine daha hassas kılar. Küresel nüfus artmaya devam ettikçe, kullanılabilir arazinin taleplerini karşılayamama riski de artmaktadır.

Dünya çapında hükümetlerin ve iş dünyasının, arazi bozulumunu durdurmak ve tersine çevirmek, bozuluma uğramış ekosistemleri iyileştirmek ve arazi kaynaklarımızı sürdürülebilir biçimde yönetmeleri için birlikte çalışmaları çok önemlidir.

Arazi birçok şirket için önemli bir varlık olduğundan dolayı eylem için güçlü bir iş vakası mevcuttur. Bozulum, tarım ve ormancılık gibi doğrudan risk ile karşı karşıya olan sektörlerden tedarik veya değer zincirlerinin aracılığı ile perakende, madencilik, enerji ve sigorta gibi dolaylı risklerle karşı karşıya olan sektörlere kadar geniş bir yelpaze için sorun teşkil etmektedir.

Yine de bir ortak faktör, mevcuttur: arazi bozulumun riskleri ve fırsatları çoğu zaman şirketlerce hafife alınmaktadırlar.

 

Arazi bozulumu nasıl 2015’te uluslararası takvime girdi?

Arazi bozulumu, uluslararası düzeyde gittikçe yüksek profilli bir sorun haline gelmektedir. UNCCD COP12 esnasında, Sözleşmenin Tarafları küresel 2030 hedef olarak Arazi Bozulumun Nötralitesini kabul etme olasılığın üzerinde duracaklardır.

LDN aynı zamanda Eylül’de BM Genel Kurulunda New-York’ta kabul edilecek (SDG) Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerinin bir tanesi haline gelecektir.

Birlikte 2020 yılına kadar 350 milyon hektarlık bozuluma uğramış araziyi iyileştirmeyi hedefleyen Bonn Meydan Okuması (2011) ve Ormanlara ilişkin New-York beyannamesi (2014), bu Amacı destekleyen uygulamalı eylemlerdir.

Ancak, LDN’ye sırf hükümetler ile erişilemez. İş dünyasının da oynayacağı önemli bir rol mevcut ve çözüme anlamlı biçimde katkıda bulunabilmesi için LDN’e yönelik ulusal planların tasarımında erken bir safhada dahil edilmeye ihtiyaç vardır.

 

Alıntılar

Peter Bakker, Sürdürülebilir Kalkınmanın Dünya İş Konseyinin Başkanı ve CEO’su (WBCSD) “Arazi bozulumu ciddi bir sorundur. Üye şirketlerimizin çoğu şimdiden tedarik zincirleri ile ormansızlaştırmayan hedeflere taahhütte bulunarak veya sürdürülebilir arazi yönetimini uygulayarak arazi bozulumun hızını yavaşlatmaya katkıda bulunmaktadırlar. Ancak, yeni teşvikler veya politika çerçeveleri aracılığa ile hükümetlerin iş dünyasına gönderecekleri doğru işaretlerle hükümetlerin desteği olmadan arazi bozulumu nötralitesi ulaşılamaz olacaktır. UNCCD ile Türk hükümeti ile çalışma, bu kamu-özel sektörlerin diyalogunu ve işbirliğini başlatmamıza yardımcı olurken, bu Ekim ayında COP 12’den gelecek olumlu etkinin arttırmamızı sağlayacaktır”. 

Monique Barbut, UNCCD Çölleşmeyle Mücadele Sözleşmesinin İcra Sekreteri “Bu yıl, LDN’nin UNCCD taraflarca kabul edilmesi ile UNCCD için önemli bir yıldır. LDN’yi hükümetler için eyleme dökülebilir bir plana dönüştürmek için sıkı çalışmaktayız. Ancak, LDN sadece araziye bağımlı veya araziyi etkileyen tüm paydaşları dahil eden kapsayıcı bir süreç ile erişilebilir. İş dünyası kesinlikle çözümün bir parçasıdır ve COP’a en önemli ve etkin iş dünyanın katılımını sağlamak için WBCSD ile yakın bir çalışma yürütmekteyiz.”

 

Ismail Belen, Türkiye Orman ve Su İşleri Bakanlığı (MoFWA) “COP’u ağırlamak ve küresel Arazi Bozulumun Nötralitesi hedefinin kabulüne katkıda bulunmaktan gurur duymaktayız. Kamu ve özel sektörlerinin işbirliğine inancımız sonsuzdur ve COP esnasında yapıcı diyalogları kolaylaştıracağız. Aslında uluslararası işbirliğinin anlamlı bir zamanında COP 12’yi ağırlayacağız. COP 12’nin sonuçları, SDG’lerin altındaki yoksulluğu ortadan kaldırmak için düzenlenmiş uluslararası yönün ilerletmeleri beklenmektedir ve iklim değişikliğinin hafifletme ve uyarlamaya arazi kullanımın uygulamalarını sağlayarak 2015 Paris İklim Değişimin Konferansına (COP 21) ilerleme sağlamaları da beklenmektedir."

 

Kaynak:

 

http://www.unccd.int/en/media-center/MediaNews/Pages/highlightdetail.aspx?HighlightID=384

 

 

 

http://www.wbcsd.org/Pages/eNews/eNewsDetails.aspx?ID=16494&NoSearchContextKey=true

 

Facebook’ta Paylaş Twitter’da Paylaş Google Plus’da Paylaş Yazdır