Birleşmiş Milletler Çölleşmeyle Mücadele Sözleşmesi (UNCCD) tarafından başlatılan Arazi Tahribatının Dengelenmesi (ATD) Hedef Oluşturma Programı'nın 2. Dönemi (LDN-TSP 2.0) kapsamında düzenlenen çalıştay, 13-15 Mayıs 2025 tarihinde Güney Afrika'nın Johannesburg kentinde yapıldı.
G20 Dönem Başkanlığını yürüten Güney Afrika Cumhuriyeti’nin ev sahipliğinde gerçekleşen çalıştaya Türkiye ile birlikte Arjantin, Benin, Orta Afrika Cumhuriyeti, Gürcistan, Ürdün, Kenya, Kırgızistan, Malavi, Namibya, Nijerya, Pakistan, Panama, Peru, Moldova Cumhuriyeti, Güney Afrika, Sri Lanka ve St. Lucia’dan temsilciler katıldı. Çalıştayda ülkemizi temsilen Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğümüz adına Ulusal Odak noktası Prof. Dr. Kasım Yenigün başkanlığındaki bir heyet ve FAO Türkiye Ofisinden GEF Portfolyo Koordinatörü Erdoğan Özevren yer aldı.
Açılış konuşmasını UNCCD Küresel Mekanizma Temsilcisi Louise Baker gerçekleştirdi. Ardından Güney Afrika Ormancılık, Balıkçılık ve Çevre Bakan Yardımcısı Non Bernice Swarts bir konuşma yaparak, dünya genelinde insanların çevresel krizlerden etkilendiğine dikkat çekti. Swarts, sürdürülebilir arazi yönetimi, arazi tahribatı ve kuraklık gibi konuların G20'nin öncelikli gündem maddeleri arasında yer aldığını vurguladı ve küresel girişimlerin ülkeler arasındaki sinerjiyi artırmadaki önemine değindi.
Çalıştayda, ATD hedeflerinin Entegre Arazi Kullanım Planlarına Entegrasyonu kapsamında; araçlar, modeller, finansman kaynakları gibi başlıklar ele alındı. Mevcut durum analizleri ile geleceğe yönelik projeksiyonları ortaya koymak amacıyla geliştirilen model örnekleri paylaşıldı.
Ülkemiz adına yapılan sunumda ise Yukarı Sakarya Havzasında başlayan, ülke genelinde başarıyla uygulanan ve ardından pek çok ülkede de yaygın olarak kullanılmaya başlanan ATD Karar Destek Sistemi tanıtıldı. Sunumda; sistemin oluşturulma amacı, kullanım alanları, PRAIS Raporlama sürecine katkıları, hedef oluşturma sürecinin detayları ve sistemin bu sürece sağladığı katkılar detaylı olarak aktarıldı.
FAO, UNDP, UNCCD, GIZ, WOCAT, IUCN, UNBCD ve UNFCC gibi uluslararası kurum temsilcilerin yaptığı sunumlarla oldukça yoğun bir şekilde gerçekleşen program, devam eden süreçte yapılacak iş birlikleri ve projeler için bir ağ oluşturma etkinliğine de sahne oldu.