07-09 Mart 2018 tarihleri arasında Afyonkarahisar’da ilgili kurum/kuruluş, üniversite, STK’ların katılımları ile devam edecek “Arazi Tahribatının Dengelenmesi Çalıştayı” açılış oturumuyla başladı.
Dünyamızda yaşanan yoksulluğu ortadan kaldırmak, çevreyi ve doğayı korumak, iklim değişikliğine uyum sağlamak ve tüm insanların barış ve refah içinde yaşamasını sağlamak üzere küresel bir mücadele çağrısı olan ve 2030 yılına kadar gerçekleştirilmesi arzulanan Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri 17 başlık altında belirlenmiştir.
Bu hedeflerden 15 Nolu Hedef “Karasal Yaşam” ile ilgilidir. 15.3 Nolu Alt-hedef ise 2030 yılına kadar “Arazi Tahribatının Dengelenmesini (ATD)” öngörmektedir.
Birleşmiş Milletler Çölleşmeyle Mücadele Sözleşmesinin(UNCCD) Odak Noktası görevini sürdüren Orman ve Su İşleri Bakanlığı Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü; ATD konusunun, kalkınma planlarımız ve ülke önceliklerimiz çerçevesinde sektörel planlarımız, kurumsal stratejik planlarımız ve eylem planlarımız da dikkate alınarak ilgili paydaşlar arasında görüşülmesi ve değerlendirilmesi maksadıyla bir çalıştay düzenlemektedir.
Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü’nün faaliyetlerini içeren tanıtım filmiyle başlayan çalıştayın açılış konuşmalarında;
Eskişehir Orman Bölge Müdürü Recep TEMEL; Yeni başlayacak olan GEF destekli Arazi Tahribatının Dengelenmesi Transformative Projesinin kapsayacağı 3 bölgeden birinin Eskişehir olduğunu belirtmiş ve bundan duydukları büyük memnuniyeti ifade ederek, Bölge Müdürlüğü olarak tüm hususlarda her türlü işbirliğine açık olduklarını ve ÇEM ile devam eden işbirliklerinin artarak devam etmesi gayesinde olduklarını belirtmiştir.
OGM Orman İdaresi ve Planlama Daire Başkanı Murat ÇEVİRME; ÇEM’in yaptığı başarılı çalışmalara değinerek, bu çalışmalarda yer almaktan büyük mutluluk duyduklarını dile getirmiştir. Orman Genel Müdürlüğü olarak fonksiyonel ekosistem tabanlı orman kurma çalışmaları gerçekleştirdiklerini ve kurum olarak ATD ile alakalı yapılacak tüm çalışmalarda ellerinden gelen desteği göstermeye devam edeceklerini belirtmiştir.
ÇEM Genel Müdürü M. Mustafa GÖZÜKARA katılımcılara teşekkürlerini ve yarın kutlanacak olan 8 Mart Dünya Kadınlar Gününe özel dileklerini ileterek sözlerine başlamıştır. ÇEM olarak ATD ile ilgili ulusal çalışmaların koordinasyonunu sürdürdüğümüzü, ulusal bazda da paydaş kurumlar ile ATD faaliyetlerimizi birlikte gerçekleştirmekten memnuniyet duyduğunu dile getirmiştir.
Genel Müdür, “Dünyadaki hızlı nüfus artışı ve buna bağlı artan gıda talebi ve diğer ihtiyaçlar karşısında sınırlı miktardaki arazi kaynakları üzerinde önemli derecede baskı oluşturmaktadır. Her yıl 12 milyon hektar arazinin tahrip olması, elden çıkıyor olması, sadece bizlerin değil gelecek nesillerin de ileride nasıl bir problemle karşı karşıya kalacağı bizleri düşündürmektedir. Karasal yaşam ile ilgili hedeflere ulaşmamız, sadece arazi tahribatının önlenmesini değil, fakirlikle mücadele edilmesini, gıda güvencesinin sağlanmasını, iklim değişikliğine uyumun, biyolojik çeşitliliğin ve su kaynaklarının da korunmasını sağlayacaktır” dedi.
ÇEM Genel Müdürlüğü olarak ATD’ye hizmet eden model ve pilot projeler ürettiklerinden bahsederek konuşmalarını sonlandırdı.
Çalıştayın öğleden önceki oturumunda ÇEM Genel Müdürlüğü, Çölleşme ile Mücadele Daire Başkanı Özlem YAVUZ; 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri, Birleşmiş Milletler Çölleşme ile Mücadele Sözleşmesi (UNCCD) stratejik çerçevesi ve ATD hedef belirleme konularında bir sunum gerçekleştirmiştir.
Daire Başkanı Özlem YAVUZ’un ardından Orman ve Su İşleri Bakanlığı Müşaviri Dr. Ahmet ŞENYAZ çalıştayda izlenecek prosedür ve çalışma yöntemleri hakkında bir sunum gerçekleştirmiştir.
Çalıştaya katılım sağlayan kurum ve kuruluşlar şunlardır;
• Orman ve Su İşleri Bakanlığı Merkez Teşkilat ve Bağlı Kuruluşları
• Gıda Tarım Hayvancılık Bakanlığı Merkez Teşkilat ve Bağlı Kuruluşları
• Üniversitelerden Akademisyenler
• Kalkınma Bakanlığı
• Çevre ve Şehircilik Bakanlığı
• Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı
• Kültür ve Turizm Bakanlığı
• Milli Eğitim Bakanlığı
• Sivil Toplum Kuruluşları (Doğa Koruma Merkezi, Ege Orman Vakfı, TEMA, Öz-Orman İş Sendikası)
• Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB)
• Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB)