“Orta Asya ve Kafkaslarda Dağlık Havzaların Sürdürülebilir Yönetimi için Kapasite Geliştirme Projesi” kapsamında, Azerbaycan’ın da aralarında olduğu 4 ülke ile sürdürülebilir havza yönetimi için işbirliği ve destek faaliyetleri devam ediyor.
Proje kapsamında, Çölleşme ve Erozyonla Mücadele (ÇEM) Genel Müdürlüğümüz temsilcileri Azerbaycan’da temaslarda bulundu ve arazi incelemeleri gerçekleştirdi. 22-24 Temmuz 2014 tarihleri arasını kapsayan program, ÇEM Genel Müdürlüğü’nden Genel Müdür Yardımcısı İsmail BELEN ve Entegre Projeler Şube Müdürü tarafından gerçekleştirildi.
Azerbaycan programı çerçevesinde;
Azerbaycan Büyükelçisi Alper ÇOŞKUN
Azerbaycan Ekoloji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hüseynqulu BAĞIROV
Azerbaycan Ekoloji ve Tabii Kaynaklar Müsteşarı Rovshan ADİL OGLU JAİLOV
Orman Geliştirme Dairesi Başkanı Şakir İSMAİLOV
TİKA Azerbaycan Koordinatör Yardımcısı İsmail Gürlek
FAO Azerbaycan Ofisi Temsilcisi Tarana Bashirova ile görüşmeler gerçekleştirildi.
Program çerçevesinde ayrıca teknik toplantılar ve arazi incelemeleri gerçekleştirildi. Bu kapsamda;
6 No’lu Sehimder Cemiyeti (6 No’lu Yol Boyu Ağaçlandırma Müdürlüğü)
Gilazi Regional Meşe Salma Müesiesi (Gilazi Bölgesel Orman Ağaçlandırma Müdürlüğü Fidanlığı)
Altıağaç Milli Parkı
Şahdağ Milli Parkı
Quba Regional Meşe Tingiligi Müesiesi (Quba Bölgesel Fidanlık Müdürlüğü)
Quba Regional Meşe Müseiesi (Quba Orman Bölge Müdürlüğü)’nde arazi incelemeleri gerçekleştirildi.
“Orta Asya ve Kafkaslarda Dağlık Havzaların Sürdürülebilir Yönetimi için Kapasite Geliştirme Projesi” kapsamında Kırgızistan’da Entegre Mikrohavza Rehabilitasyon Projesi hazırlanmıştı. Bu çerçevede Azerbaycan’da da muhtemel entegre mikrohavza rehabilitasyon projesi için değerlendirmelerde bulunuldu.
Azerbaycan Ekoloji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hüseynqulu BAĞIROV’un yer aldığı toplantıda; çevre ve ormancılık kapsamında Türkiye ile Azerbaycan arasındaki anlaşma ve ikili işbirliği ve bazı projelere ilişkin hususlar değerlendirildi. Ayrıca daha kapsamlı olmak üzere “Orta Asya ve Kafkaslarda Dağlık Havzaların Sürdürülebilir Yönetimi için Kapasite Geliştirme Projesi” ile ilgili projede gelinen aşama değerlendirildi. ÇEM Genel Müdür Yardımcısı İsmail BELEN tarafından FAO ile Türkiye arasında imzalanan ormancılık işbirliği anlaşmasının gerçekleştiği hususu hatırlatılarak bu anlaşma çerçevesinde gerçekleştirilebilecek faaliyetlerle ilgili karşılıklı değerlendirmelerde bulunuldu.
Bakan BAĞIROV Türkiye-Azerbaycan ilişkilerinin önemine değinerek çevre ve ormancılık alanında gerçekleştirilecek ortak faaliyetler için var olan güçlü işbirliğinin sürdürüleceğini belirtti.
TİKA ve Türkiye’nin Azerbaycan Büyükelçiliği ziyaretinde Ekoloji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı temsilcilerinin de yer almasının faydalı olabileceği değerlendirildi. Sonraki günde gerçekleştirilen bu iki ziyarette Ekoloji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı temsilcileri katılım sağladı. Ekoloji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı temsilcilerinin TİKA ve Büyükelçiliğimiz ile ilişkilerinin geliştirilmesi, ortak projelerimizin daha etkin yürütülebilmesi açısından önemli olarak değerlendirilmektedir.
Genel Müdürlüğümüz temsilcileri ayrıca, Azerbaycan’da gerçekleştirilebilecek muhtemel bir fidancılık geliştirme projesi kapsamında incelemelerde bulunuldu.
Proje ülkemizin yanı sıra Azerbaycan, Kırgızistan, Özbekistan ve Tacikistan’ın yer aldığı 5 ülkeyi kapsamaktadır. Dağlık havzaların sürdürülebilir yönetimine destek sağlamak amacıyla; proje ülkeleri uzmanlarının eğitimi, ülkelerin tecrübelerinin paylaşımı, örnek mikrohavza projesi ve bilinçlendirme faaliyetleri proje kapsamında yürütülen başlıca faaliyetleri oluşturmaktadır.
Orta Asya ve Kafkaslarda Dağlık Havzaların Sürdürülebilir Yönetimi için Kapasite Geliştirme Projesi çerçevesinde bu güne kadar; 2 adet Çalıştay, 3 adet uluslararası eğitim düzenlenmiş ayrıca Kırgızistan’da Entegre Mikrohavza Rehabilitasyon Projesi hazırlanmıştır. Kırgızistan’da hazırlanan bu projenin uygulamaları TİKA desteği ile gerçekleştirilecektir. TİKA’nın hali hazırda Azerbaycan’da başarı ile uyguladığı arıcılık ve süt sığırcılığı gibi destek projeleri mevcut.
Proje ile ilgili detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.
http://www.cem.gov.tr/erozyon/AnaSayfa/oak.aspx?sflang=tr