Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü
Çölleşme ve Erozyonla Mücadele
Genel Müdürlüğü

Bakan Yardımcımız UNCCD 25. Yıl Özel Paneli’ne Katıldı

18 Haziran 2019
Bakan Yardımcımız UNCCD 25. Yıl Özel Paneli’ne Katıldı

Moderatörlüğünü, UNCCD Medya ve Bilgilendirme Sorumlusu Wagaki Wiscnewski’nin yaptığı “BM Çölleşmeyle Mücadele Sözleşmesi 25. Yıl Özel Etkinliği”ne Tarım ve Orman Bakan Yardımcımız Akif ÖZKALDI katıldı. İlk olarak, UNCCD’nin kurucu Genel Sekreteri Hama Arba Diallo anıldı. Ardından, Sayın Hama Arba’nın oğlu Ahmed A. Diallo tarafından kurulan Diallo Çevre ve Eğitim Vakfı’nın açılışı gerçekleştirildi. 

BM Kalkınma Programı Başkanı Sayın Achim Steiner, BM Çevre Programı İcra Direktörü Sayın Inger Andersen, BM Biyolojik Çeşitlilik Sözleşmesi İcra Direktörü Sayın Critiana Paşça Palmer ve BM İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi İcra Direktörü Sayın Patricia Espinosa tarafından gönderilen video mesajları izlendi. 

Sözleşme’nin 25. Yıl Özel Etkiliğinin Panelistleri: Eski UNCC İcra Direktörü Luc Gnacadja, Hükümetlerarası Müzekare Komitesi (INCD) Müzakereci Rogatien Biaou, Bilim ve Teknoloji Arayüzü (SPI) Üyesi Dr. Mariam Akhtar-Schuster, Konya Gıda Tarım Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Dr. Mithat Çakır ve T.C. Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Akif ÖZKALDI idi. 

Bakan Yardımcımız Akif ÖZKALDI, Türkiye’nin çölleşmeyle mücadelede öncü ülkelerin başında geldiğini; BM Çölleşme ile Mücadele Sözleşmesi’nin kabulünün 25. Yılında Türkiye’nin ev sahipliği yaptığını; 17 Haziran Dünya Çölleşme ile Mücadele Günü etkinlikleri vesilesiyle son derece mutluluk duyduğunu belirtti. Her yıl dünyada 12 milyon hektar verimli arazinin tahrip edildiğini belirten bakan Yardımcımız ÖZKALDI, yerküredeki 4 milyar hektardan fazla alanda, 110’dan fazla ülkede, yaklaşık 1,2 milyar nüfusun yaşadığını ve bu nüfusun doğrudan tehdit altında olduğunu; çölleşme ve kuraklığın sadece çevresel değil aynı zamanda ülkelerin ekonomi ve kalkınmalarını da olumsuz yönde etkileyen bir problem olduğunu ifade etti. 

Bakan Yardımcımız Akif ÖZKALDI, Tarım ve Orman Bakanlığı olarak uluslararası çalışmalara sayısız destek verildiğini; Türkiye’nin diğer ülkelere örnek teşkil ettiğini ve Erozyonla Mücadele Eylem Planı, Baraj Havzaları Yeşil Kuşak Ağaçlandırma Eylem Planı, Yukarı Havza Sel Kontrolü Eylem Planı ve Maden Sahaları Rehabilitasyon Eylem Planı gibi planların hayata geçirildiğini vurguladı.

Panel’de öne çıkan diğer bir konular ise; toprağı korumanın önemi,  az gelişmiş ülkelerde topraktan en yüksek verimin alınabilmesi ve üretilen ürünlerin ticaretinin yapılabilmesi için kooperatifçiliğin hızla geliştirilmesi oldu. 

 

Facebook’ta Paylaş Twitter’da Paylaş Google Plus’da Paylaş Yazdır