Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü
Çölleşme ve Erozyonla Mücadele
Genel Müdürlüğü

Bakanımız Aydın’da Çölleşme ve Erozyon Konusuna Vurgu Yaptı

16 Mart 2018

Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu Aydın’da Çölleşme ve Erozyon Konusuna Vurgu Yaptı. 

Erozyonu Önlemek İçin Özel Çalışma

Aydın'daki dağların jeolojik yapısı açısından erozyona müsait olduğuna dikkati çeken Prof. Dr. Eroğlu, "100-150 yıl sonra Aydın ovası çöl oluyor. Bu çok ciddi bir durum. Aydın için özel çalışma yapıyorum. Bütün alanları, erozyonu kontrol için gerekli teraslama, ağaçlandırma hatta gelir getirici ne gerekiyorsa dikeceğiz. Tarlasına bakamayan vatandaşlarımıza diyoruz ki tarlan için bir muvafakat ver. Ne istiyorsanız dikelim. Paran yoksa yüzde 65'i devletten hibe. Gerisini de sen hallet. Bu şekilde bir seferberlik başlatıyoruz. Orman köylerine yüzde 65 hibe veriyoruz. Tarla sahibi, tarlası yamaçtaysa, tarlası elden gidiyorsa bize sadece muvafakat versin. Biz orasını masrafsız şekilde teraslayacağız. İstediği dikimi yapacağız. Bu muazzam bir dönüşümdür." ifadelerini kullandı.

Prof. Dr. Veysel Eroğlu, erozyonu önlemek için Aydın'da bu yıl 20 bin 330 dekar alanda çalışma yaparak 5,4 milyon fidanı toprakla buluşturacaklarını belirterek, orman mahallelerinde 180 aileye 2 milyon 100 bin lira Orköy hibe desteği ve kredi vereceklerini bildirdi.

Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu Aydın’da düzenlenen merasimde 2 adet tesisin temelini attı. Merasimde temeli atılan 2 tesisin toplam yatırım bedeli 108 milyon lirayı buluyor.

Prof. Dr. Veysel Eroğlu programı kapsamında önce Aydın'da partisinin il başkanlığında düzenlediği basın toplantısında, AK Parti hükumetlerinin kente 15 yılda 19 milyar lira yatırım yaptığını, bunun 4 milyar 900 milyon lirasının kendi bakanlığı tarafından gerçekleştirildiğini belirtti.

Aydın şehir merkezi ile 30 yerleşim biriminin 2050 yılına kadar içme suyu ihtiyacını karşıladıklarını vurgulayan Prof. Dr. Eroğlu, 11 baraj ve 5 gölet inşa ettiklerini, 4 baraj ve 3 göletin de inşaat safhasında olduğunu, 426 bin 200 dekar araziyi sulamaya açarak çiftçilere yıllık 469 milyon lira zirai gelir artışı sağladıklarını ifade etti.

Bakanlığının yatırımları çerçevesinde kentteki 89 dereyi ıslah ettiklerini, 72 milyon fidanı toprakla buluşturduklarını, 2 şehir ormanı, 5 bal ormanı ve 6 mesire yeri tesis ettiklerini, Söke, Kuşadası ile Didim bölgelerinin tamamına su vermek için 2 baraj planladığını aktaran Prof. Dr. Veysel Eroğlu, şöyle konuştu: "Ama sayın değerli büyükşehir belediye başkanımız, 'DSİ kim oluyor, biz bunu yaparız' demiş. Tabi şu anda bunlar hazır ama sayın başkan yapacağı için bekliyoruz. Eğer o bölge susuz kalırsa mesulü ben değilim. Gerçi protokol göndermiş DSİ ama öyle olmaz. 'Özür diliyorum, sayın bakan bunu yapabilir. Rica ediyorum hükümetimizden, bunu yapsın. Bunu yapamayacağız’ dediği anda yatırım programına koyarız biz. Aydın'da Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla her şey yapılmıştır."

"Bıyıklarımı Kesersem Bilin Ki Su Kesintisi Var"

Gazetecilerin "Türkiye’de su sıkıntısı çekilecek mi?" sorusuyla sıklıkla karşılaştığını aktaran Bakan Prof. Dr. Veysel Eroğlu, şunları kaydetti:
"Yok, çekilmeyecek. Allah da yardım ediyor. Barajlarda içme suyu maksatlı, bazı yerlerde yüzde 80, 60 ama ortalama yüzde 46 dolu şu anda. Sulama maksatlı barajlarda yüzde 44 dolu. Kuraklık olmasına rağmen. Ama yağışlar da geliyor. Bir sıkıntı yok yani şu an. Enerji maksatlı barajlarda da şuanda yüzde 44 doluluk oranı var. İstanbul’da şu anda yüzde 90 doluluk var. Oraya çok baraj yaptık. İstanbul'da su kesintisi olmayacak. Bıyıklarımı kesersem bilin ki su kesintisi var. İzmir'de de yüzde 49,3 dolu."

Prof. Dr. Eroğlu daha sonra "Okullar Hayat Bulsun" projesi kapsamında Recep Tayyip Erdoğan İlkokulu'nda öğrenci ve öğretmenle birlikte fidan dikti.

Daha sonra Kuyucak Belediye önünde gerçekleştirilen merasime iştirak eden Prof. Dr. Eroğlu buradaki konuşmasında şunları söyledi:

“Aydın’ı muhteşem tesislerle donatmaya devam ediyoruz. Hükümetimiz tarafından Aydın'a geçen yılsonuna kadar 19 milyar TL yatırım yapıldı ve bunun yaklaşık 5 milyar TL’si Orman ve Su İşleri Bakanlığına ait. Bu çerçevede daha önce yöremizin münbit topraklarını suya kavuşturmak maksadıyla Karacasu Dandalaz Barajını inşa ettik. Dandalaz Barajı’ndan içme suyu vermek için sulama alanını daralttık. Bugün de bu barajdan aldığımız suyu arıtacak çok ileri arıtma tesisinin temelini atıyoruz. En kısa sürede hizmete alacağımız tesis ile Nazilli, Kuyucak Buharkent ile civar yerleşim yerlerinin 2050 yılına kadar içme suyu problemi kalmayacak. Aydınımıza menba kalitesinde içme suyu temin edeceğiz.

Ayrıca, Ege Gelişim Projesi (EGEGEP) kapsamındaki bütün baraj, gölet, sulama, içme suyu tesisleri ile ağaçlandırma çalışmalarını 31 Aralık 2019 tarihine kadar tamamlayacağız. Bu muazzam projeden Aydın’da nasibini fazlasıyla alacak.”

Aydın’a 22 Yatırım Müjdesi

Aydınlı vatandaşlarla bir arada olmaktan mutluluk duyduğunun altını çizen Prof. Dr. Eroğlu “Aydın’a gelirken elimiz boş gelmek doğru olmazdı. Misafirden ev sahibine hediyelerle, müjdelerle heybemiz dolu geldik. Bugün burada Aydınlı hemşerilerime 22 yatırımın müjdesini veriyorum. Baraj ve gölet sulamaları, taşkın koruma tesisleri, fidan üretimi, mesire yeri, bal ormanı, gelir getirici tür ağaçlandırma, orman köylülerine kredi verilmesi ile Dilek Yarımadası Büyük Menderes Deltası Milli Parkı’na HGS sistemine yer aldığı bu müjdelerin toplam yatırım bedeli 101 milyon lirayı buluyor.” diye konuştu.
Konuşmaların ardından Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu ve protokol üyeleri butonlara basarak 2 tesisin temelini attı.

Temeli Atılan Tesisler

Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu’nun, gerçekleştirdiği toplu temel atma merasiminde bulunan tesislerin 1 adedi içme suyu isale hattı ve 1 adedi de içme suyu arıtma tesisi projesinden oluşuyor. Bu tesislerin toplam yatırım bedeli 108 milyon lirayı buluyor.

Bakan Prof. Dr. Veysel Eroğlu tarafından temeli atılan tesislerin hizmete alınması ile Nazilli, Kuyucak ve Buharkent İlçeleri ile bu ilçelere bağlı 10 adet yerleşim yerinde yaşayan 232.900 kişiye yıllık 10 milyon 730 bin metreküp içme suyu temin edilecek. Böylece söz konusu yerleşim yerlerinin 2050 yılına kadar olan içme suyu ihtiyacı güvence altına alınacak.

 

Facebook’ta Paylaş Twitter’da Paylaş Google Plus’da Paylaş Yazdır