Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü
Çölleşme ve Erozyonla Mücadele
Genel Müdürlüğü

Baraj Suları Altında Kalacak Özellikli Bitkiler Naklediliyor…

21 Şubat 2014

2013’te 8 Barajda Tespit Çalışması Yapıldı

Orman ve Su İşleri Bakanlığı “Baraj Göl Aynası Altında Kalacak Bitki Türlerinin Tespiti Projesi” kapsamında baraj suları altında kalacak özellikli bitkileri uygun alanlara naklediyor. Proje kapsamında 2013 yılında 8 barajda tespit çalışması yapıldı.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı’na bağlı Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Genel Müdürlüğü, Çölleşme ve Erozyonla Mücadele (ÇEM) Genel Müdürlüğü, Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü ve Orman Genel Müdürlüğü (OGM) arasında yapılan ortak protokol çerçevesinde ülke genelinde baraj suları altında kalacak ekonomik değeri olan ya da risk altında bulunan bitkiler tespit edilerek su tutma öncesinde uygun habitatlara taşınarak kurtarılacak.

Proje 2013 ile 2015 Yılları Arasını Kapsıyor

2013 ile 2015 yılları arasında uygulanacak proje ile tamamen su altında kalacak alanda yayılış gösteren, koruma biyolojisi, ekonomiklik gibi yönlerden özellik arz eden bitkilerin sürekliliğinin sağlanması ve bu bitkilerin alandaki varlığı ve potansiyelleri hakkında gerekli olan verilerin toplanması hedefleniyor.

15 Barajda da Çalışmalar Sürdürülecek

2013 yılında hayata geçirilen “Baraj Göl Aynası Altında Kalacak Bitki Türlerinin Tespiti Projesi” kapsamında 8 barajda su altında kalacak özellikli bitki türleri tespit edildi. Toplam 23 barajda çalışmanın yapılacağı proje çerçevesinde 2014 ve 2015 yıllarında 15 baraj alanında çalışmalara devam edilecek. 2014 yılı için Karareis, Rahmanlar, Girme,  Gökçeler, Sorgun, Arsuz-Gönençay, Gümüşören, Artvin, Geben barajlarında, 2015 yılı için ise Gölecik,  Büyük Kumla, Karadere, Aşağıçavuş, Çay ve Aydınca barajlarında teknik çalışmalar yapılacak.

1.770 Bitki Türü İncelendi

Proje Kapsamında 2013 yılında; Kirazlıköprü, Hamzabey, Başköy, Kars, Morgedik, Pamukluk, Büyük Karaçay, Pazaryolu barajları aynalarında ve yakın çevrelerinde yapılan çalışmalar neticesinde 1.770 bitki türü incelendi, 26 özellikli tür tespit edildi.

Tohumlar “Türkiye Tohum Gen Bankası’na Gönderildi

Kirazlıköprü, Hamzabey, Başköy, Kars, Morgedik, Pamukluk, Büyük Karaçay, Pazaryolu barajlarında 2013 yılında gerçekleştirilen çalışmalarda, tespit edilen özellikli bitkilerin tohumları  üretim amaçlı proje kapsamında  akademisyenlerce toplandı ve Orman Bölge Müdürlüklerine teslim edildi. Ayrıca özellikli bitki türlerinin nesillerinin devamlılığının sağlanması ve korunması maksadıyla kullanılacak olan bu tohumların bir kısmı ise “Türkiye Tohum Gen Bankası” na gönderildi. 

Büyük Karaçay Barajı’nda Tespit Edilen 6 Tür Dünyada Sadece Türkiye’ de Yetişiyor

Yapılan çalışmalar neticesinde, Hatay’da bulunan Büyük Karaçay Barajı’nda 6 koruma gerektiren ve 1 nadir görülen endemik bitki tespit edildi. Tespiti yapılan bu bitkilerin üretimlerinin yapılması için tohum ve soğanları toplandı. Dünyada sadece Türkiye’ de bulunan 6 koruma gerektiren endemik türün 4’ ü ise sadece Hatay’da yetişiyor. (Meşesarıbaşı, Amanos Pelemiri, Burçak, Tekin Sümbülü) Nadir görülen türler kategorisine giren “Gıcıpancar” bitkisi de Türkiye’de sadece Hatay’da yetişiyor.

Sığırkuyruğu Tohumlarından 800 Fide Yetiştirildi

Mersin ili sınırları içinde bulunan Pamukluk Barajı’nda gerçekleştirilen çalışmalarla da nesli tükenmekte ve tehlikede olan türler statüsünde bulunan koru sarıbaşı( Centaurea ptosimopappoides) ve daz sığırkuyruğu (Verbascum pseudoholotrichum ) türleri tespit edildi. Bu türlere ait tohumlar çimlendirilmek üzere toplandı ve toplanan sığırkuyruğu tohumlarından 800 fide yetiştirildi.

Türk Zambaklarının Ardından 3 Önemli Tıbbi Aromatik Tür de Taşındı

Proje kapsamında Bartın Kirazlıköprü Barajı’nda yapılan çalışmalar sonrasında özellikli bitkiler arasında tespit edilen Lilium martagon L. (Türk zambağı) türüne ait 12 adet soğan, özel bir söküm aparatı ile sökülerek hırpalanmadan polietilen kaplar içindeki nemlendirilmiş torf içinde benzer habitata taşınmıştı.

Yine aynı alanda varlığı tespit edilen ekonomik değeri olan üç önemli tıbbi aromatik tür; Civanperçemi, Sarı kantaron ve Oğulotu’na ait kök sürgüleri, yetiştirilmesi ve ekonomiye kazandırılması maksadıyla uygun habitat ortamına nakledildi. Baraj göl aynası altında kalacak bu bitkilere ait tohumlar üretim maksadıyla toplandı.

Hamzabey, Başköy, Kars ve Morgedik Barajlarından da Bitkiler Taşındı

Elazığ’da bulunan Hamzabey Barajı’nda ise 19 çeşit endemik bitki türü tespit edildi. Bunların 7’sinin popülasyonları tehlike altında olduğundan tohum ve yumruları uygun habitatlara taşınmak için toplandı.

Erzurum’da yer alan Başköy Barajı’nda tespiti yapılan endemik türlerden sadece Dene Kutnu endemik bitkisinin taşınmasına karar verildi. Kars Barajı göl alanında tespit edilen ve Trakya dışında sadece bu bölgede yetişen boz delitere bitkisine rastlanıldı ve bu bitkinin uygun habitata taşınmasına karar verildi. Van’da bulunan Morgedik Barajı’nda da geven bitkisi olgun tohum oluşturamamasından salkım çiçeği, Belghevez ve çayır sümbülü ise en büyük popülasyonunun baraj suları altında kalacağından dolayı taşınacak.

21.02.2014

 

Facebook’ta Paylaş Twitter’da Paylaş Google Plus’da Paylaş Yazdır