BAŞBAKANIMIZ RECEP TAYYİP ERDOĞAN, GENELMÜDÜRÜMÜZ HANİFİ AVCI’NIN DA BULUNDUĞU BERABERİNDEKİ HEYETLE, TÜRKİYE-NİJERDOSTLUK ORMANINA FİDAN DİKTİ VE SU KUYUSU AÇILIŞINA KATILDI…
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, tarihi Afrika ziyaretinin ilk ayağı olan Gabon'un ardından Nijer'e geçti. Başbakan Erdoğan, Nijer temasları kapsamında, başkent Niamey'de Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) ile birlikte yapılan Türkiye-Nijer Dostluk Ormanı ve Parkı'nda düzenlenen törene katıldı.
Erdoğan ve beraberindeki heyeti ağaç dikme alanında yollara dizilmiş çok sayıda öğrenci ve çeşitli kabilelerin mensupları karşıladı.
Başbakan Erdoğan'ın ziyareti sebebiyle öne alınan Nijer’in Bianou ve Tande Bayramı töreni, Agadez bölgesinden gelen Tuareglerin gösterisiyle başladı.
Yerel güreş müsabakasının da yapıldığı törenlerde, Agadez bölgesinden 3 günlük yolcukla Niamey'e gelen Tuaregler, Başbakan Erdoğan'a deve hediye etti.
Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan ve Genel Müdürümüz Hanifi Avcı’nın da bulunduğu beraberindeki heyet, törenin ardından Nijer Cumhurbaşkanı Muhammed Yusuf ile birlikte “Afrika’da Bulunan En Az Gelişmiş ve Gelişmekte Olan Ülkelerin Çölleşme Arazi Bozulması ve Kuraklıkla Mücadele (ÇABUK) Kapasitelerinin Geliştirilmesi Projesi” kapsamında Türkiye'den getirilen fidanları diktiler ve su kuyusu açılışına iştirak ettiler. Fidan dikimi sırasında Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan ve Nijer Cumhurbaşkanı Yusuf'un eşi de yer aldı.
Törenlere, Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, AK Parti Genel Başkan Yardımcıları Ömer Çelik ve Numan Kurtulmuş, AK Parti Grup Başkanvekili Ahmet Aydın ve diğer yetkililer de katıldı.
ÇEM Genel Müdürü Hanifi Avcı ‘Türk-Nijer Dostluk Ormanı Projesi’ ile ilgili basına da bir demeç verdi.
ÇABUK projesi kapsamında Nijer’de yapılabilecek çalışmaları gözden geçirmek amacıyla Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü (ÇEM) ve Orman Genel Müdürlüğü (OGM) yetkililerinden oluşan bir heyet 22-27 Nisan 2012 tarihleri arasında Nijer’de görüşme ve incelemelerde bulunmuştu. Teknik seyahatin ardından 100 dekarlık sahada bütçesi 115 bin dolar olan ‘Türk-Nijer Dostluk Ormanı Projesi’ hazırlandı ve TİKA’ya sunuldu. Şehir ormanı olarak planlanan 20 dekarlık sahada ise güneş enerjisi ile çalışacak bir su kuyusu, 10 ton kapasiteli su deposu, 3 çeşme, 5 kamelya, 25 oturak ve 1 de mini futbol sahası bulunuyor.
Dostluk ormanının 80 dekarlık kısmında yöreye özgü tesbih ağacı, okaliptüs ve akasya fidanları kullanıldı ve yaklaşık 6 bin fidan dikildi.
Sahadaki tahribatın giderilmesi için ‘Türk-Nijer Dostluk Ormanı Bakım Projesi’ hazırlandı ve 8 bin dolarlık tahmini bütçe TİKA’ ya sunuldu. Bakım projesinin uygulanması için 15-22 Aralık tarihleri arasında Orman ve Su İşleri Bakanlığı’ndan bir heyet Nijer’e gönderildi.