Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü
Çölleşme ve Erozyonla Mücadele
Genel Müdürlüğü

Birleşmiş Milletler Çölleşme ile Mücadele Sözleşmesi 12. Taraflar Konferansı (COP 12) Öncesi İlk Bilgilendirme ve Hazırlık Toplantısı Gerçekleştirildi…

25 Aralik 2014

12-24 Ekim 2015 tarihleri arasında Ankara’da yapılması planlanan Birleşmiş Milletler Çölleşme ile Mücadele Sözleşmesi’nin 12. Taraflar Konferansı için ilk bilgilendirme ve hazırlık toplantısı, 24 Aralık 2014 Çarşamba günü Orman ve Su İşleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı İbrahim ÇİFTÇİ başkanlığında, kamu kurum ve kuruluşları ile sivil toplum örgüt temsilcilerinin iştirak ettiği geniş bir katılımla gerçekleştirildi. 

 

 

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı İbrahim ÇİFTÇİ, katılımcılara hoş geldiniz diyerek başladığı açılış konuşmasında ilk bilgilendirme ve hazırlık toplantısına katılımın yüksekliğinden dolayı duyduğu memnuniyeti ifade etti. ÇİFTÇİ, Birleşmiş Milletler Çölleşme ile Mücadele Sözleşmesi ve Taraflar Konferansları ile ilgili bilgi verdikten sonra, Kore’de gerçekleştirilen 11.Taraflar Konferansına yaklaşık 8500 delegenin katılım sağladığını, Ankara’da düzenlenecek olan 12.Taraflar Konferansı için de yaklaşık o kadar katılım beklendiğini söyleyerek sözlerine şöyle devam etti; “Ankara ilk defa böyle büyük bir organizasyona ev sahipliği yapacaktır. Gerçekleşecek olan bu etkinliğin öncesinde tüm kurumlarımızın fikirlerini ve katkılarını almak için gerçekleştirilen bu toplantının hayırlı olmasını diliyorum.” 

 

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı İbrahim ÇİFTÇİ’nin konuşmalarının ardından kurum temsilcileri kendilerini tanıttılar. 

 

 

Çölleşme İle Mücadele Dairesi Başkan Vekili Özlem YAVUZ taraflar konferansı hazırlıkları hakkında bir sunum yaptı. Sunumuna çöl ve çölleşmenin tanımlarıyla başlayan YAVUZ, şunları söyledi; “Çölleşme adını taşıyan dünyadaki ilk ve tek genel müdürlük olarak Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü sayesinde Türkiye’nin çölleşme konusuna verdiği önem anlaşılmaktadır. 12-24 Ekim 2015 Ankara Ticaret Odası (ATO) Kongre Merkezi’de gerçekleştirilecek olan COP12 sonrasında 2 yıl boyunca COP dönem başkanlığını ülkemiz yürütecektir. Yapılması planlanan organizasyona verebileceğiniz ulusal ve uluslararası nitelikteki her türlü katkınızı bekliyoruz.”

 

 

Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürü Hanifi AVCI yapmış oldukları açılış konuşmasında, Ankara’da gerçekleştirilecek olan 12.Taraflar Konferansı’nın, çok büyük bir organizasyon olduğunu, bunun Türkiye’nin tanıtımı ve çölleşme kararlarının Türkiye’de alınması açısından da çok önemli olduğunu ifade etti. Çölleşme ile ilgili burada alınacak kararların Ankara Kararları olarak anılacak olması ileride Türkiye’nin etkinliği açısından da çok önemli diyen Genel Müdür AVCI sözlerine şöyle devam etti; “ 2 yıl COP dönem başkanlığı yapacak olmak ülkemizin bu süreçteki etkinliğini arttıracaktır. UNCCD Sekreteryası ile yakın ilişkimiz var. Organizasyonun iyi yürümesi anlamında COP 12 ye tüm kurumların katkılarını bekliyoruz. Bu amaçla bu bilgilendirme toplantısı düzenledik.  Ülkemizde neyi nasıl tanıtabiliriz bu konular üzerinde yoğunlaşmamız gerekiyor. Ülkemizin sosyo-ekonomik durumu, yiyeceğimizden giyeceğimize kadar her şeyin tanıtılmasını önemsiyoruz.”

 

Bu konferans Türkiye’nin Rio’dan buyana gerçekleştirdiği tüm faaliyetlerin tanıtımının yapılması açısından büyük önem arz ediyor diyen Genel Müdür Hanifi AVCI sözlerine şöyle devam etti; “ Bu konferansı sadece çölleşme olarak düşünmeyelim. İklim değişikliği, biyoçeşitlilik ve çölleşme konularından yapmış olduğunuz tüm çalışmaları burada sunma imkânınız olacaktır. Dış ülkelerde katılım sağladığımız toplantılarda yapacağımız faaliyetlerde, kendimizi ifade etmemiz sınırlıdır. Burada ev sahibi olduğumuz için daha çok tanıtım şansımız olacak ve bunu da sonuna kadar kullanmalıyız. Bu konuda bütün kurumlara, STK’lara, özel sektöre ayrı ayrı işler düşmektedir. Bu süreçte halkın katılımı da çok önemli.  Özellikle şehirde en küçük esnafa kadar herkesin haberi olmalıdır ki toplantı şehirle bütünleşsin ve bir otel ve toplantı salonuyla sınırlı kalmasın. Şehirle bütünleşmiş bir organizasyonu nasıl yapabiliriz bunu düşünmemiz lazım. Ankara’da yaşayan vatandaşlarımız burada bir toplantı olduğunu bilmeliler. Şehrin kültürel dokusunun yansıtılması lazım. Ulusal yemeklerimiz gibi kültürel yönlerimizi de tanıtmalıyız. Ankara çevre illerine de bazı programlar düzenleyeceğiz. Türk insanın tanıtımı amacıyla kültürel faaliyetler organize edeceğiz.  Teknolojik seviyemizi göstermek için teknik faaliyetlerimizi de aktarmalıyız. Katılımcıların havaalanından toplantı yerine gelene kadar karşılaşılabilecekleri her türlü olumsuz durum ortadan kaldırılması yönünde tedbirler de alınmalıdır.”

 

 

AK Parti Uşak Milletvekili Nuri USLU, bu konferansı çok önemsiyorum, Türk medeniyetleri coğrafyasında ki ülkeleri etkileyecek bir toplantı diyerek şunları ifade etmiştir; “Geçmişte böyle toplantılara katılmış biri olarak her türlü desteği vermeye hazırım. Bu tür toplantılar her açıdan önemli. Tanıtacağımız her türlü değerlerimizi de bu tür toplantılarda değerlendirmememiz fevkalade önemlidir. Başarılar diliyorum çok güzel ve hayırlı bir toplantı. Şimdiden hayırlı olsun.”

 

 

12. Taraflar Konferansı için ilk bilgilendirme ve hazırlık toplantısı,, kurum temsilcilerinin görüşlerinin alınması ile son buldu. 

 

Facebook’ta Paylaş Twitter’da Paylaş Google Plus’da Paylaş Yazdır