12-23 Ekim 2015 tarihleri arasında Ankara’da gerçekleştirilecek olan Birleşmiş Milletler Çölleşmeyle Mücadele Sözleşmesi 12. Taraflar Konferansı (UNCCD COP12) gündeminde yer alan konulara ilişkin ülkemiz görüşlerinin katılımcı bir yaklaşımla oluşturulması ve ileriki yıllarda Sözleşme kapsamında üstlenilen sorumluluklar ve yapılacak faaliyetlerin planlanması (Ankara İnisiyatifi, ortak projeler, işbirlikleri vb.) amacıyla ilgili tüm kurumların temsilcilerinin de yer aldığı “Çölleşmeyle Mücadele Sözleşmesi 12. Taraflar Toplantısı Hazırlık Çalıştayı” 26 Ağustos 2015 Çarşamba günü Bolu’da başladı.
Kamu kurumlarının temsilcilerinin yanı sıra, sivil toplum kuruluşları ve özel sektör temsilcilerinin de katılım sağladığı Çalıştay, açılış konuşmaları ile başladı. Bolu Orman Bölge Müdürü Yusuf ŞAHİN yaptığı konuşmada, Çalıştay’ın Bolu’da düzenlenmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirerek, doğal kaynakların önemi ile Bolu’nun bu anlamdaki değerine vurgu yaptı.
Gıda Tarım Hayvancılık Bakanlığı, Tarım Reformu Genel Müdürlüğü, Genel Müdür Yardımcısı Ümit BİNGÖL yaptığı konuşmasında, Bakanlık olarak Taraflar Konferansının paydaşı olduklarına değinmiş, arazi bozulumuna yönelik önemli gelişmeleri dile getirmiş, yeni çıkan Miras Kanunu’nun bu anlamda önemli bir adım olduğuna vurgu yapmıştır. Türkiye genelinde parsel sayısallaştırmalarıyla, ekilecek ürün ve maliyete ilişkin verilerin yer aldığı izlemeye uygun veri tabanının Türkiye’nin geleceğe yönelik tarım politikalarına önemli katkı sağlandığını ifade etmiştir.
Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürü Hanifi AVCI yapmış olduğu açılış konuşmasında, 12-23 Ekim 2015 tarihleri arasında Ankara’da gerçekleştirilecek olan Birleşmiş Milletler Çölleşmeyle Mücadele Sözleşmesi 12. Taraflar Konferansı (UNCCD COP12) ’nın hazırlık çalışmalarına değinerek, Taraflar Konferansı gündeminde yer alan konulara ve Ankara İnisiyatifi’nin önemine vurgu yaptı.
UNCCD COP 12’nin Ankara’da gerçekleştirilecek olmasının avantajına değinen Genel Müdürü AVCI, böylesine büyük çaplı bir toplantıda ev sahibi olmanın getirdiği fırsatlardan faydalanarak; kurumsal kapasitelerin gelişeceğini ve Türkiye’nin uluslararası arenada görünürlüğüne ve karar almadaki ağırlığının arttırılmasına katkı sağlayacağını ifade etti. Bu noktada konferansın duyurulması ve tanıtılmasının gerekliliğine dikkat çeken AVCI şunları söyledi; “Türkiye’nin ulusal politikaları doğrultusunda, önümüzdeki 5 yıl içerisinde Ankara İnisiyatifi’nin, hem ulusal ölçekte yapılmak istenilen çölleşmeyle/arazi bozulumuyla mücadele projelerin gerçekleştirilmesine, hem de uluslararası alanda gerçekleştirilmek istenilen çalışmalara fırsatlar sunacaktır. Gerek Çölleşmeyle Mücadele Ulusal Stratejisi ve Eylem Planı hazırlıklarında gerekse COP 12 hazırlıkları süresince önemli bir insan kaynağı oluştu. Arazi bozulumu, arazi bozulumunun dengelenmesi (LDN) yaklaşımı gibi Sözleşme kapsamında tartışılan önemli temel kavramların asgari düzeyde bu gruplar tarafından bilinmesi çok önemli. Ev sahibi ülke olarak Türkiye’nin arazi bozulumunun dengelenmesi konusunda gönüllü ulusal hedeflerini koyması gerektiğine inanıyor, ileride ülke taahhüttü, bir iddiası şeklinde olacak bu hedefler için bir yol haritasının belirlenmesi gerekmekte. Bu uzun soluklu çalışmaların yürütülmesi için özellikle gençlerin süreçlere dahil edilmesinin faydalı olacağına inanıyor, çalıştaya katılımlarınızdan dolayı herkese teşekkürlerimi sunuyorum.”
Birleşmiş Milletler Çölleşmeyle Mücadele Sözleşmesi 12. Taraflar Konferansı (UNCCD COP12) ’nın Hazırlık Çalıştayı Bakanlık Müşaviri Dr. Ahmet ŞENYAZ’ın sunumları ve grup çalışmalarıyla devam etti.