2005 yılından buyana yürürlükte olan “Çölleşme ile Mücadele Türkiye Ulusal Eylem Planı” Birleşmiş Milletler Çölleşme İle Mücadele 10 Yıllık Stratejisi ile uyumlu olarak yenilenmiştir. İlgili tüm kurum, kuruluş, STK ve üniversitelerin katılımıyla Ulusal Eylem Planı hazırlanmış ve 2012 yılında hazırlıklarına başlanmış olan Çölleşme ile Mücadele Ulusal Stratejisi ile birlikte güncellenerek “Çölleşme ile Mücadele Ulusal Stratejisi ve Eylem Planı(2015-2023)” adı altında tek bir doküman haline getirilmiştir.
Çölleşme ile Mücadele Ulusal Stratejisi (2015-2023) 24 Temmuz 2015 Tarihli 29424 Sayılı Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe girmiştir. Ayrıca; eylem planı kapsamında kurum/kuruluşların yapmış oldukları faaliyetlerin etkin şekilde çevrimiçi toplanması ve raporlanabilmesi için web tabanlı izleme, değerlendirme ve raporlama sistemi hazırlamış ve hayata geçirilmiştir. ( http://cmusep.cem.gov.tr)
İlgili kurum ve kuruluşlardan derlenen veriler doğrultusunda; Birleşmiş Milletler Çölleşme İle Mücadele Sözleşmesi Yükümlülükleri kapsamında BM’e raporlama yapılmaktadır(2 Yılda bir).
Ülkemiz; çölleşme ile mücadele kapsamında yapmış olduğu çalışmaları(2016 Ulusal Rapor) UNCCD Sekretaryasına PRAIS ( http://prais2.unccd-prais.com/) Sistemi aracılığı ile raporlanmıştır. Ülkemiz hem etkilenmiş hem de gelişmiş ülke olarak 2 farklı sınıfta raporlama yapmaktadır.Raporlamalar iki kapsamda yapılmakta olup; birincisi “Stratejik Hedefler” ikincisi ise “Operasyonel Hedefler” dir.
ETKİLENMİŞ ÜLKE RAPORU TÜRKİYE-2016