Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü
Çölleşme ve Erozyonla Mücadele
Genel Müdürlüğü

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER ÇÖLLEŞMEYLE MÜCADELE SÖZLEŞMESİ 16. TARAFLAR KONFERANSI (COP16) RİYAD’DA BAŞLADI

02 Aralik 2024
BİRLEŞMİŞ MİLLETLER ÇÖLLEŞMEYLE MÜCADELE SÖZLEŞMESİ 16. TARAFLAR KONFERANSI (COP16) RİYAD’DA BAŞLADI

Birleşmiş Milletler Çölleşmeyle Mücadele Sözleşmesi (UNCCD) 16. Taraflar Konferansı (COP16), Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad’da, COP15 Dönem Başkanı Fildişi Sahili temsilcisi ve ev sahibi Suudi Arabistan Krallığı Hükûmeti'nin açılış konuşmalarıyla başladı. Türkiye, bu önemli konferansta Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın güçlü temsili ile yer aldı.

COP16’nın kuraklık ana temasını işleyen Bakanlar Düzeyindeki Birinci Oturumuna T.C. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Bakan Kurum ve Bakan Yardımcısı Fatma Varank ile birlikte Türkiye heyeti katıldı. COP 16’nın açılış toplantısına ÇEM Genel Müdürü Kasım Yenigün, Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey ve Genel Müdürlüğümüz ekibi katılım sağladılar.

TÜRKİYE PAVİLYONU’NDAN KÜRESEL MESAJLAR

Türkiye'nin uluslararası platformlardaki başarılarının ve bu alandaki birikimlerinin sergileneceği Türkiye Pavilyonu, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Sn. Murat Kurum tarafından açıldı. Bakan Kurum, Türkiye Pavilyonu'nun açılışı sırasında, "Dünyada çölleşme ve erozyonla mücadelede ilk 5 ülke arasında yer alan Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin gerek erozyon gerek çölleşmeyle mücadeledeki başarılarını tüm dünyayla paylaşıyor olacağız" dedi.

BAKAN KURUM KURAKLIK KONUSUNDAKİ BAKANLAR DİYALOGUNA KATILDI

Cenevre'den Riyad'a ve Ötesine: Proaktif Bir Kuraklık Yönetimi Yaklaşımı için Küresel ve Ulusal Politika Araçlarının Güçlendirilmesi” başlıklı Bakanlar Diyalogunda konuşma yapan Bakan Kurum, kuraklığa karşı dayanıklılığın sadece ulusal çabalarla değil, bölgesel ve küresel iş birliği ile mümkün olacağını belirterek şu ifadeleri kullandı:

“Türkiye olarak yüksek bir duyarlılıkla her zaman insanlığın geleceğini ilgilendiren bu toplantılara etkin bir katılım sağlıyor, deneyimlerimizi paylaşıyoruz. Bu kapsamda Afrika, Orta Asya ve diğer bölgelerde arazi restorasyonu faaliyetlerine ve kapasite geliştirme çalışmalarına destek veriyoruz. Ayrıca ülkemizde proaktif kuraklık yönetimi anlayışını temel alarak risk odaklı planlamalar yapıyor, tüm havzalarımızda kuraklık yönetim planlarını hazırlıyoruz.”

Bakan Kurum, Türkiye’nin 2024-2030 yıllarını kapsayan Ulusal Çölleşmeyle Mücadele Stratejisi ve Eylem Planı ile İklim Değişikliği Uyum Stratejisi ve Eylem Planı’nı revize ettiğini ve bu çalışmaların yerel düzeyde eylem planlarıyla destekleneceğini belirtti. Ayrıca yutak alanların artırılması için havza bazlı eylem planlarının da sürdürüldüğünü ifade etti.

KURUM, AZERBAYCAN, MOĞOLİSTAN VE SUUDİ ARABİSTAN’LA İKLİM VE ÇEVRE KONULARINDA İKİLİ GÖRÜŞMELER YAPTI

Bakan Kurum, Türkiye Pavilyonu'nda Azerbaycan Ekoloji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Sn. Muhtar Babayev ile bir araya geldi. Görüşmede iki ülkenin tarihi bağlarının yanı sıra çevre ve iklim alanında ortak vizyon geliştirme hedefleri ele alındı. Bakan Kurum, "Türk dünyasının çevre ve iklim için ortak bir vizyon geliştirmesi hususunda mutabıkız. Her alandaki iş birliğimizle bağlarımızı daha da güçlendirmeye devam edeceğiz" diyerek iş birliğinin önemine vurgu yaptı. Bakan Kurum, Suudi Arabistan Belediye Kırsal İşleri ve İskan Bakanı Majed bin Abdullah al-Hogail ve Moğolistan Çevre ve İklim Değişikliği Bakanı Saldan Odontuya ile de ikili görüşmeler yaptı.

13 Aralık tarihine kadar devam edecek olan COP16 Taraflar Konferansı’nda çeşitli konularda müzakereler ile birlikte gerek Türkiye Pavilyonu ve gerekse UNCCD yan etkinlikler salonlarında çok sayıda etkinlik ve paneller düzenlenecek. Ayrıca programın 3 Aralık tarihli ikinci gününde Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Sn. Murat Kurum tarafından Türkiye’nin 2024-2030 yılları arasını kapsayan Çölleşme ile Mücadele Ulusal Stratejisi ve Eylem Planının (ÇMUSEP) da tanıtımı yapılacak.

Facebook’ta Paylaş Twitter’da Paylaş Google Plus’da Paylaş Yazdır