Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü
Çölleşme ve Erozyonla Mücadele
Genel Müdürlüğü

Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği 23. Taraflar Konferansı (COP23) Almanya'nın Bonn Kentinde Başladı

08 Kasım 2017

Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği 23. Taraflar Konferansı (COP23) Almanya'nın Bonn kentinde başladı. Fiji Cumhuriyeti'nin başkanlığında toplanan ve 17 Kasım'a kadar sürecek Konferansa 195 ülkeden hükümet ve devlet başkanlarıyla politikacılar, bilim adamları ve çevre aktivistleri katılıyor. Paris İklim Anlaşması'nın uygulanmasına yönelik adımlar tartışılacağı Konferansta, iklim değişikliği risklerini azaltacak politikalarda ilerleme kaydedilmesi bekleniyor.

 

Fiji Başbakanı ve COP23 Başkanı Frank Bainimarama, açılışta yaptığı konuşmada, konferans kapsamında Paris Anlaşması'nın adaptasyon, finansman, kayıp-zarar ve kapasite geliştirme gibi tüm dayanışma unsurlarına değineceklerini, özellikle kırılgan toplumların güçlendirilmesi konusunun ele alınacaklarını belirtti.

Konferansta ayrıca  Paris Anlaşması'nı uygulamaya geçirmek için yapılacak iş birliği ve ortak harekete geçmeyi belirleyecek bir kural kitabı oluşturmak hedefleniyor.

Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Sekreteri Patricia Espinosa "Paris Anlaşması iklim değişikliği mücadelesinde önemli bir mihenk taşı oldu. Anlaşmanın nasıl uygulanacağının esaslarını içerecek kural kitabının 2018 yılında yapılacak zirvede tamamlanması bekleniyor. Bu yüzden de COP23'de, ülkeler kural kitabı konusunda somut ilerleme kaydedilmesi ve 2018 yılında başlayacak 'kolaylaştırıcı diyalog'un esaslarının ortaya konması amaçlanıyor." dedi.

Espinosa, ayrıca  Paris Anlaşması'nın amaç ve hedefleri doğrultusunda başarısız olunursa, insanlar, ekonomiler ve dünyadaki canlıların ciddi risk altına gireceğinin altını çizdi.

Konferansa  Türkiye'den, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı ve İklim Değişikliği Başmüzakerecisi Prof. Dr. Mehmet Emin BİRPINAR başkanlığında ilgili Bakanlık temsilcilerinden oluşan bir heyet katılım sağlanmaktadır.

Uluslararası iklim müzakerelerine ülkemiz aktif katılım sağlayarak uluslararası iklim finansmanı ve teknoloji desteklerine erişim yönünde müzakerelerini sürdürmektedir. Konferans süresince BM İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi (UNFCCC) Tarafları 23. Konferansı (COP 23), Kyoto Protokolü Tarafları 13. Konferansı (CMP 13), Paris Anlaşması Tarafları 1. Konferansı 2. Oturumu (CMA 1-4), Uygulama Yardımcı Organı 47. Oturumu (SBI 47), Bilimsel ve Teknolojik Danışma Yardımcı Organı 47. Oturumu (SBSTA 47) ve Paris Anlaşması Geçici Çalışma Grubu 1-4. Oturumu gerçekleştirilmektedir.

Konferansta ülkemiz tarafından yan etkinlikler de düzenlenmektedir. Bu kapsamda, etkinliğin ilk gününde Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü Mühendisi Furkan Dosdoğru tarafından “İklim Değişikliğine Arazi Bazlı Uyum” konulu sunum gerçekleştirilmiştir.

Sunumda; ülkemizde iklim değişikliğine ve bunun sonuçlarından biri olan çölleşmeye karşı bilincin günden güne kazanıldığına, günümüz dünyasının en önemli problemlerinden biri olan küresel ısınma ve iklim değişikliğinin ülkemizde önemli bir gündem konusu olduğu vurgulanmıştır.

Bu minvalde, ulusal politikalarımız, stratejilerimiz ve eylem planlarımızın hazırlandığı ve bilimsel tabanlı çalışmaların her geçen gün hız kazandığı belirtilerek çalışmalarımızdan örnekler sunulmuştur. Ayrıca, Türkiye olarak sadece ülke sınırlarında değil, diğer ülkelerde de, özellikle Afrika ülkelerinde,  yapılan projeler ile destek olunduğu ve her zaman bu destek için gönüllü olduğumuz katılımcılar ile paylaşılmıştır.

Konferans boyunca iklim değişikliğine karşı mücadele konuları, ülkelerin taahhütlerini yerine getirip getirmediklerinin nasıl kontrol edilebileceği ele alınacak ve gelecek yıl Polonya'da yapılacak BM İklim Değişikliği 24. Taraflar Konferansı'nda oylamaya sunulmak üzere somut anlaşma metinleri belirlenmeye çalışılacak.

Facebook’ta Paylaş Twitter’da Paylaş Google Plus’da Paylaş Yazdır