“Sürdürülebilir Arazi Yönetimi ve İklim Dostu Tarım Projesi (SAY Projesi)” kapsamında, “Biyolojik Çeşitlilik Yönetim Planı Kapanış Çalıştayı” 29-30 Kasım 2018 tarihlerinde Konya’da gerçekleştirildi. Çalıştaya, FAO Türkiye proje yöneticileri, Tarım ve Orman Bakanlığı Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, Tarım Reformu Genel Müdürlüğü, Orman Genel Müdürlüğü personeli, Konya ve Karaman Tarım ve Orman İl Müdürlükleri ve diğer proje paydaşları ve Doğa Koruma Merkezi personeli katıldı.
Karaman ve Konya illerinde yürütülmekte olan SAY Projesi, Küresel Çevre Fonu (GEF) mali desteği ile gerçekleştiriliyor. FAO’nun uygulayıcı, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın yürütücü ve ÇEM Genel Müdürlüğümüzün de proje koordinatörü olarak yer aldığı projede tarımsal üretimde düşük karbonlu teknolojilerin benimsenmesi, biyolojik çeşitliliğin korunması, arazi tahribatının önlenmesi ile tarım, mera ve orman arazilerinin yönetiminin güçlendirilmesi hedefleniyor.
Çalıştayın açılış konuşmasında Havza Planlama ve Arazi Islahı Dairesi Başkanı Kürşat Yıldırım yapılan Biyolojik Çeşitlilik Yönetim Planının biyolojik çeşitliliğin ulusal düzeye taşınmasında bir şablon oluşturacağına ve bu kıymetli ve hassas alan için sürdürülebilirliğin sağlanacağına değindi.
Proje kapsamında gerçekleştirilen Çalıştay’da projenin paydaşı olan Doğa Koruma Merkezi tarafından Konya Kapalı Havzasındaki Cihanbeyli, Yeşilkuşak ve Ayrancı pilot alanlarında gerçekleştirilen biyolojik çeşitlilik yönetim planlaması ortaya konuluyor. Bu minvalde, biyolojik çeşitlilik entegrasyonu ile mevcut durum analizi, envanterler, habitat tipi haritaları, alanın ekolojik değerlendirilmesi ve türlerin belirlenmesi gibi çalışmalar çalıştay boyunca anlatıldı.
Çalıştay, koruma öncelikli bitki türleri ve hassas alanlar değerlendirilmesi, bitki türleri ve habitat sınıflandırılması, biyolojik çeşitlilik yönetim planı taslağı değerlendirilmesi sunumları ile devam etti. Çalıştayın ikinci gününde ise, grup çalışmaları yapıldı. Grup çalışmalarında katılımcılar doğa koruma, ormancılık ve tarım olarak üç gruba ayrıldı. Böylelikle etkin bir çalışma gerçekleştirildi. Son olarak ise paydaşların yönetişim hususunda ne gibi çalışmalar ve katkılar sağlayabileceğine değinilerek çalıştay tamamlandı.