Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü
Çölleşme ve Erozyonla Mücadele
Genel Müdürlüğü

BM Çölleşme ile Mücadele Sözleşmesi 12. Taraflar Konferansı Üst Düzey Resmi Açılışı Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan Tarafından Yapıldı

20 Ekim 2015

BM Çölleşme ile Mücadele Sözleşmesi 12. Taraflar Konferansı (UNCCD COP 12) açılışı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın iştirakiyle başladı. Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, BM Genel Sekreter Yardımcısı ve UNCCD İcra Direktörü Monique Barbut’un katıldığı yüksek düzeydeki toplantıyı 195 ülkeden bakanlar ve delegasyonlar, parlamenterler, sivil toplum kuruluşları ve iş dünyasının önemli temsilcileri takip etti. 

“Dünyamız Geçmişten Miras Değil, Gelecekten Ödünç Aldığımız Kıymetli Bir Emanettir”

12-23 Ekim tarihleri arasında ATO Congresium’da sürmekte olan BM Çölleşme ile Mücadele konferansının yüksek düzeyli açılış toplantısına katılan Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’nin tarihinde ilk defa ev sahipliği yaptığı BM Çölleşmeyle Mücadele Konferansı hakkında konuştu. Erdoğan, “Dünyamız geçmişten miras değil, gelecekten ödünç aldığımız kıymetli bir emanettir. Biz bu emaneti eksilterek, kirleterek değil, en azından koruyarak gelecek nesillerimize teslim etmekle yükümlüyüz. Bu toplantı,  insanların bu yükümlülüğün ne kadar farkında olduğunu göstermektedir” diyerek toplantının önemine dikkat çekti.

Dünyamızı çölleşme tehlikesine karşı en iyi şekilde koruyarak, gelecek nesillerin ormanı, temiz suyu, verimli toprağı olan bir dünyada yaşayabilmesi için elimizden geleni yapmak zorunda olduğumuza dikkat çeken Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan “Çölleşme, arazi bozulması ve kuraklık birçok ülkede bir milyarın üzerindeki insanı doğrudan etkileyen, ekonomik, sosyal, çevresel ve kültürel açılardan olumsuz yansımaları olan olgulardır. Yoksullar ve kırsal bölgelerde yaşayan halklar çölleşme ve kuraklıktan en çok etkilenen kesimleri oluşturmaktadır” dedi.

“Dünyamız, Her Yıl 12 Milyon Hektar Tarım Alanını Kaybediyor”

Verimli toprağın erozyonla akıp gitmesi veya kullanılamaz hale gelmesi sonucu oluşan çölleşmenin, başta gıda hakkı olmak üzere insan hakları için ciddi bir engel teşkil ettiğine vurgu yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan “Dünyamız, her yıl 12 milyon hektar tarım alanını kaybediyor. Yaklaşık bir milyar insan yeterli beslenemiyor. Bunların çoğu toprak verimliliğinin azaldığı yerlerde yaşayan insanlar. Toprakların kötü kullanımı sebebiyle 2035 yılına kadar, küresel gıda üretiminin yüzde 12 azalması bekleniyor. Gerekli önlemlerin acilen alınmaması halinde, yetersiz beslenen insanların durumu çok daha kötüye gidecektir” diye konuştu. 

 

Çölleşmeyle Mücadelede Ankara Girişimi

UNCCD COP 12’nin, çölleşme ve kuraklıkla mücadeleyi amaç edinmiş stratejilerin, yoksulluğun ortadan kaldırılmasına yönelik girişimlerle bütünleştirilerek hayata geçirilmesini, diğer yandan, doğal kaynakların sürdürülebilir kullanımına dair yeni yaklaşımlar geliştirilmesini hedefleyen önemli bir uluslararası araç olduğuna dikkat çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin  Çölleşme, Arazi Bozulumu ve Kuraklık konusuna verdiği önem ve desteği sürdürmekte kararlı olduğunu belirterek COP12 esnasında “Ankara Girişimi” adı altında başlatacakları girişimin müjdesini verdi. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Ankara Girişimi ile ilgili “Türkiye, halihazırda yürüttüğü ikili ve çoklu ilişkiler kapsamında birçok ülkeye destek olmaktadır. Ankara İnisiyatifiyle birlikte bu çabaları daha etkili, kalıcı ve katılımcı hale getirmeyi, diğer ülkelerin tecrübelerini de dahil ederek Arazi Bozulumunun Dengelenmesi hedeflerine daha hızlı ulaşılmasını öngörmekteyiz.” dedi. 

Çölleşmeyle Mücadelede Türkiye’den Büyük Adım

UNCCD COP 12’nin başkanlığını yürüten Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, oturum başlangıcında yaptığı konuşmada çölleşme, arazi bozulumu ve kuraklık bugün gezegeni ve insanları tehdit eden temel meselelerden biri olduğuna dikkat çekti.

Yaptığı konuşmada çölleşme, arazi bozulumu ve kuraklığın iklim değişikliği ile yanlış arazi kullanımına bağlı iki temel sebebi olduğuna vurgu yapan Prof. Dr. Veysel Eroğlu “Dünyadaki insan nüfusunun 2050 yılında 9 milyarı geçmesiyle birlikte gıda talebinin de artacak olması, çölleşme neticesinde gıda güvensizliği konusunu da önemli şekilde etkileyecektir” dedi.

Toprağın, ormanların ve tabii alanların korunması ve geliştirilmesi alanında Bakanlık olarak gerek Türkiye’de gerekse dünyada birçok çalışma yürüttüklerini belirten Prof. Dr. Eroğlu “Çölleşmeyle Mücadele Stratejisi ve Eylem Planını uygulamaya başladık. Son 12 yılda 4 milyon hektar alanda çalışma yaparak 3 milyar 250 milyon fidanı toprakla buluşturduk ve Türkiye’nin orman alanını 900 bin hektar artırdık” diye konuştu.

 

Facebook’ta Paylaş Twitter’da Paylaş Google Plus’da Paylaş Yazdır