25- 27 Mart 2015 tarihleri arasında Almanya’nın Bonn kentinde düzenlenecek olan Birleşmiş Milletler Çölleşmeyle Mücadele Sözleşmesi (UNCCD), Sözleşmenin Uygulanmasının Gözden Geçirilmesi Komitesi’nin 13.cü Oturumu (CRIC 13) öncesinde hazırlık mahiyetinde düzenlenen Bölgesel Toplantılar 23 Mart 2015 Pazartesi günü Bonn’da başladı.
Toplantılara Orman ve Su İşleri Bakanlığı’ndan UNCCD Ulusal Odak Noktası Erdoğan Özevren, Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü Uzmanı Mustafa Abdullah Yurtoğlu ve Bakan Danışmanı Ramazan Karakoç iştirak etti.
Bölgesel Toplantıların ilk günü, toplantı gündeminin kabul edilmesinden sonra, CRIC’in önerilerini de kapsayan nihai raporun düzenlenmesi ile devam etti.
BM Genel Sekreter Yardımcısı ve UNCCD İcra Direktörü Monique Barbut yapmış olduğu açılış konuşmasında; 2015 yılının küresel gündemin şekilleneceği bir yıl olacağından, çok önemli bir yıl olduğunu, bu fırsatın kaçırılmaması gerektiğini ifade etti.
Monique Barbut, 2015 yılı sonrası iklim gündemi içinde çölleşmeyle mücadelenin mutlaka yer alması gerektiğini, Arazi Bozulumu Nötrlüğünün (LDN) hedef olması gerektiğini, bu hedefin uygulayıcısının da UNCCD olması gerektiğini, LDN kapsamında küresel değil ülke bazında hedeflerin oluşturulması gerektiği, bu şekilde bir temel oluşturulacağını ve aynı zamanda somut uygulamaların arttırılması gerektiğini de ifade etti.
Barbut konuşmasına şöyle devam etti; “ 9,6 milyar insanı doyurmak için her sene 4 milyon hektar bozulmuş tarım alanının geri kazanılması gerekiyor. Dünya üzerinde hâlihazırda 2 milyar hektar bozulmuş alan bulunmakta. İklim değişikliğinin etkilerinin azaltılması için en kuvvetli metot arazi bozulumunun önüne geçmek. 3 adet Rio Sözleşmeleri Sekretaryaları ortak göstergeler belirleme konusunda anlaştı. Taraf ülkelerin sözleşmeye olan gönüllü katkıları 16 ay içerisinde 2 katına çıktı ama bu somut sonuçlar elde edilmesi sonucunda oldu. Hâlihazırda 2 senelik aralıklarla yapılan raporlama döneminin 4 senede bir yapılması daha somut çıktılara ulaşmakta faydalı olacaktır. Sözleşmenin Uygulanmasının Gözden Geçirilmesi Komitesi (CRIC) ile Bilim ve Teknoloji Komitesi (CST)’nin beraber çalışması gerekiyor.
12-23 Ekim 2015 tarihleri arasında Ankara’da düzenlenecek olan 12.Taraflar Konferansı için, Türkiye’ye, gösterdiği katkılar nedeniyle teşekkür etmek istiyorum diyen BM Genel Sekreter Yardımcısı ve UNCCD İcra Direktörü Monique Barbut, COP 12’de Küresel Mekanizmanın (GM) yapısının değil çalışma planının somut olarak tartışılması gerekli dedi. Türkiye’nin gelişmekte olan ülkelere yaptığı katkılar çok değerli diyen Barbut, Türkiye’nin sadece organizasyon konusunda çalışmadığını, Taraflar Konferansının içeriği hakkında da çok etkileyici çalışmalar yaptığını, bu sebeple 12. Taraflar Konferansında hayata geçirilecek olan Ankara Girişiminin çölleşmeyle mücadele de çok önemli bir dönüm noktası ve bir yapı taşı olacağını ifade etti.
Birleşmiş Milletler Çölleşmeyle Mücadele Sözleşmesi (UNCCD), Sözleşmenin Uygulanmasının Gözden Geçirilmesi Komitesi’nin 13.cü Oturumu (CRIC 13) öncesinde hazırlık mahiyetinde düzenlenen Bölgesel Toplantıların ilk gün oturumlarında; politika çerçevesi, 2015 sonrası sürdürülebilir kalkınma çerçevesi için eylem programlarının düzenlenmesi, gözden geçirilmesi ve uygulanması, savunma, bilinçlendirme ve eğitim ile kapasite geliştirme konularında Sözleşmenin uygulamaları gözden geçirildi.
Türk Heyeti; “çölleşmeyle mücadelenin, ülkelerin okul müfredatlarına alınması, Sözleşmenin, kurumların 2016-2017 çalışma programlarında DLDD (çölleşme, arazi bozulumu, kuraklık) kapasite geliştirme eylemleri oluşturmaları ve bu eylemlerin izlemesinin de yapılması” konularının nihai raporda yer almasını teklif ederek, bu mevzuların CRIC gündemine taşınmasını sağladı.