12-23 Ekim tarihleri arasında sürmekte olan BM Çölleşme ile Mücadele konferansı kapsamında “Sürdürülebilir Arazi Yönetimi İş Forumu” düzenlendi. Forumda, Orman ve Su İşleri Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Lütfi Akca, Dünya Sürdürülebilir Kalkınma İş Konseyi Başkanı Peter Baker, BM Genel Sekreter Yardımcı ve UNCCD İcra Direktörü Monique Barbut ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu konuşmacı olarak yer aldı.
Kamu ve özel sektörü çölleşmeye karşı bir araya getirerek problemleri tartışmayı ve çözüm üretmeyi hedefleyen forum yabancı ülke delegasyonları ve iş dünyasından önemli katılımcılarla gerçekleşti.
Çölleşmeden Dünyada 1 Milyardan Fazla İnsan Etkiliyor
Orman ve Su İşleri Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Lütfi Akca konuşmasına Çölleşme, kuraklık, arazi bozulumu dünyanın hemen her yerinde 1 milyardan fazla insanı etkilediğini ve günümüzde nüfusa artışına karşı, kısıtlı arazi kaynakları ile artan talebinin nasıl karşılanacağı sorusuna cevap bulmanın önemine dikkat çekerek başladı.
Prof. Dr. Lütfi Akca, “Arazi kaynakları; gelecek nesillerde düşünülerek, sadece ekonomik kaygılar değil, sosyal ve çevresel boyutlarda da ele alınarak, dengeli bir yaklaşım ile kullanılmalıdır. Bu kapsamda “Road to Ankara” girişimi hükümetler ile özel sektör arasında bağ kurarak, özel sektörün “Arazi Bozulumun Dengelenmesi” konusuna katkıda bulunmasına teşvik sağlamayı hedeflenmektedir” dedi.
Sözlerine “Bu forumdan çıkacak Ankara deklarasyonu, arazi tahribatına ve çölleşmeye karşı mücadelede özel sektörün gücünü harekete geçirmek için kuvvetli bir başlangıç olacağını umuyoruz” diyerek tamamlayan Akca katılımcılardan büyük ilgi gördü.
“Arazi Bozulumunun Dengelenmesi Sadece Hükümetlerin Sağlayacağı Bir Organizasyon Olamaz”
Dünya Sürdürülebilir Kalkınma İş Konseyi başkanı Peter Baker’ın açılış konuşmasında arazi bozulumunun dengelenmesinin bugünkü oturum konusu olduğunu belirterek “Arazi bozulumunun dengelenmesi temiz su olanakları, yaşam kalitesi gibi bir çok konuyla ilişkilidir. Dengelemezsek hava, sel, kuraklık gibi sosyal hayata büyük etkileri olacaktır. Arazi bozulumunun dengelenmesi sadece hükümetlerin sağlayacağı bir organizasyon olamaz, işletmeler ve özel sektör bir araya gelerek nasıl bir gelecek kuracağımızı tartışmalıyız” dedi.
“Her Yıl 12 Milyon Hektar Toprak Kaybediliyor”
BM Genel Sekreter Yardımcı ve UNCCD İcra Direktörü Monique Barbut ise konuşmasında her yıl 12 milyon hektar toprak kaybedildiğine değinerek, bugün küresel alanda kullanılan tarım arazisinin yarısının bozulmuş olduğunu, hatta bir kısmının aşırı bozulduğuna dikkat çekti. Ayrıca Barbut, bu duruma karşı geleceğe dönük planlama yapılması gerektiğini ve “Sürdürülebilir Arazi Yönetimi İş Forumu”nun bu anlamdaki önemine vurgu yaptı.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu ise sözlerine dünyanın en önemli küresel konusu Çölleşmenin Türkiye’de tartışılıyor olmasından dolayı Orman ve Su İşleri Bakanı Prof.Dr. Veysel Eroğlu’na ve bütün bakanlığa teşekkür ederek başladı. Çölleşme yüzünden 250 milyon insanın doğrudan etkilendiğini belirten Hisarcıklıoğlu, önlem alınmazsa 1 milyar 200 bin insanın açlık ve susuzluk yüzünden göç etme tehlikesi altında olacağını vurguladı. İki yıl boyunca “Sürdürülebilir Arazi Yönetimi İş Forumu”nun başkanlığını yürütecek olan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, yurt içi ve yurt dışında iş dünyası temsilcileriyle çok önemli kararlara imza atacaklarına inandıklarını belirtti.