Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan, Türkmenistan, Özbekistan ve Türkiye’nin proje ortağı olduğu “Orta Asya ve Türkiye’de Kuraklığa Meyilli ve Tuzlanmadan Etilenmiş Tarımsal Üretim Peyzajlarında Entegre Doğal Kaynak Yönetimi Projesi”nin bölgesel çalıştayı 28-30 Mayıs 2018 tarihlerinde Kazakistan/Almata’da gerçekleşti. Proje paydaşı ülkelerin yanı sıra GIZ, ICARDA, GEF, FAO gibi uluslararası kuruluşların ve sivil toplum kuruluşlarının da katıldığı bölgesel çalıştaya ülkemizi temsilen CACILIM II ülke koordinatörü olarak ÇEM Genel Müdürlüğünden Genel Müdür Yardımcısı Emin KARAMAN ve Şube Müdürü Mediha HALİLOĞLU ile Tarım, Gıda ve Hayvancılık Bakanlığını temsilen Uluslararası Tarımsal Araştırma ve Eğitim Merkezi (UTEM)’nden Yüksek Mühendis Yıldırım KAYAM katılım sağlamıştır.
İki gün süren çalıştayda; projenin tanıtımı, bölgesel ve ülkesel hedefleri ve projeden beklenen çıktılar anlatılarak bu doğrultuda izlenmesi gereken stratejiler, sistemler ve uygulama araçları sunulmuş ve ülkelerin proje süresi olan beş yıllık bütçe planları görüşülmüştür. Her ülke tarafından projenin İlk uygulama yılı olan 2018 yılı için ayrıntılı bütçe planları sunulmuştur.
Türkiye’nin bu projedeki misyonu; Türk bilgi ve tecrübelerini bölge ülkeleri ile paylaşmak ve buna uygun zemin hazırlamaktır. Buna istinaden Türkiye, CACILIM II projesi kapsamında, diğer proje ülkeleri gibi uygulama çalışmalarından ziyade uzman değişimlerini de kapsayan teknik eğitimler ve iyi uygulama örneklerinin tanıtımını yapacaktır.
Türkiye proje kapsamında 2018-2020 yılları arasında 5 adet teknik eğitim düzenleyecektir. Proje paydaşı ülke temsilcilerinin bir araya geldiği bu başlangıç çalıştayında, Ülkemizin vereceği 5 adet eğitimin planı, bölge ülkelerinin planları ve talepleri doğrultusunda güncellenmiştir. Ayrıca 11-18 Temmuz 2018 tarihinde Konya-Mersin’de yapılacak olan uluslararası çölleşme ile mücadele eğitimine CACILIM II proje paydaşı ülkelerinden birer kişi katılım sağlayacaktır.
Bölgesel çalıştayın bitiminde yapılan CACILIM II kurulu toplantısında ise çalıştayın sonuçları, bölgesel eylem planı ve ileriki yol haritası ve uluslararası kuruluşların, sivil toplum örgütlerinin ve yerel paydaşların projeye katılımları konuları ve bir sonraki kurul toplantısının yeri ve zamanı görüşülerek “Taslak İlke Kararları” metni oluşturulmuştur.