Ülkemiz çölleşme, iklim değişikliği, arazi bozulumu, kuraklık ve erozyonla mücadele konularında gerçekleştirmiş olduğu faaliyetlerini ve tecrübelerini diğer ülkelerle paylaşmayı ve ülkelerin bu konulardaki kapasitesini artırmayı hedeflemekte olup, Genel Müdürlüğümüz tarafından düzenli olarak Afrika, Orta Asya, Kafkaslar ve Doğu Avrupa ülkelerinden uzmanlara "Uluslararası Çölleşme ile Mücadele Eğitim ve Çalıştayları” organize edilmektedir.
Bu kapsamda 2024 yılı ÇEM Akademi Eğitim Programı; 09-14 Eylül 2024 tarihleri arasında Birleşmiş Milletler Çevre Programı (UNEP) temsilcileri, Kuzey Makedonya’dan gelen Çevre ve Fiziksel Planlama Bakanlığı, Tarım, Orman ve Su Yönetimi Bakanlığı, Belediye ve Sivil Toplum Kuruluşları yetkilileri ile Akademisyenlerin yer aldığı 25 kişilik bir heyetin katılımıyla, Arazi Tahribatının Dengelenmesi Yukarı Sakarya Havzası Projesi’nin yürütüldüğü Ankara, Afyonkarahisar, Eskişehir ve Kütahya illerinde gerçekleştirildi.
Eğitim programına Genel Müdürümüz Prof. Dr. Kasım YENİGÜN’ün, Birleşmiş Milletler Çevre Programı (UNEP) temsilcisi Sn. Sonja GEBERT başkanlığındaki Kuzey Makedonya heyetini makamında kabul etmesi ile başlandı. Çölleşme ile Mücadele Faaliyetleri, Ulusal Eylem Planı ve Sürdürülebilir Orman Yönetimi, damlama sulama sistemi, mera ıslahı, tarımsal faaliyetler, toprak yönetimi ve su koruma projeleri, sürdürülebilir tarım ve hayvancılık uygulamalarını yaygınlaştırarak, bölge halkının ekonomik kalkınmasına katkıda bulunmak amacıyla önemli konular ile muhtemel proje ortaklıkları ve Ar-Ge çalışmaları kapsamında iş birliklerinin devam ettirilmesi hususları heyet ile yapılan toplantının ana başlıklarını oluşturdu.
Eğitim programının ilk ayağı Ankara’da yapılan teknik sunumlarla başladı. Genel Müdür Yardımcımız Sn. Emin KARAMAN tarafından yapılan açılış konuşmasında; çölleşme, arazi bozulumu ve iklim değişikliğinin getirdiği olumsuzluklar vurgulanarak, yurt içindeki çalışmaların önemine değinilmiş ve ülkelerin ortak hareket etmelerinin öneminin de altı çizilerek, iki ülke arasında muhtemel proje ortaklıkları ve Ar-Ge çalışmaları konularında iş birliklerine açık olunduğu vurgulandı. Sunumlara Genel Müdürlüğümüz ve ilgili diğer kurumların temsilcileri tarafından yapılan çölleşme ile mücadele uygulamaları, sürdürülebilir orman yönetimi, sürdürülebilir iyi tarım uygulamaları, sürdürülebilir arazi yönetimi, çölleşme ile mücadele eylem planı ve izleme sistemleri gibi konularda yürütülen çalışmalarla devam edildi. Kuzey Makedonya Heyetini temsilen katılan Birleşmiş Milletler Çevre Programı (UNEP) temsilcisi Sn. Sonja GEBERT ise yaptığı konuşmada eğitim destekleri dolayısıyla teşekkürlerini belirterek, programdan büyük fayda sağlayacaklarını ve bunun uzun vadeli bir iş birliğinin başlangıcı olması temennisinde bulundu.
Eğitim programı kapsamında ilk olarak katılımcılar Eskişehir’in Sivrihisar ilçesinde Kertek ve Aşağı Kepen’de yer alan mera rehabilitasyon sahalarını ziyaret ettiler ve bu ziyaret sırasında Arazi Tahribatının Dengelenmesi Yukarı Sakarya Havzası Projesi kapsamında yürütülen teknik çalışmalar hakkında bilgi aldılar. Ardından Mahmudiye TİGEM sahasında bitkisel üretim sahaları (yer alan mısır, macar fiği ve yonca vb.) ziyaret edildi ve yetkililer tarafından bilgilendirme yapıldı.
Programa, Türkiye’nin en büyük fidanlığı olan Eskişehir Fidanlık Müdürlüğü’nün ziyareti ile devam edildi. Sonrasında Orman Toprak ve Ekoloji Araştırmaları Enstitüsü Müdürlüğü ve Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğüne de gidildi. İlgili uzmanlar tarafından laboratuvar ortamında toprağın fiziksel ve kimyasal analizlerinde kullanılan teknikler ve tohumdan dikime kadar olan süreçler ile fidan üretiminde kullanılan yöntemler hakkında detaylı bilgilendirmeler yapıldı. Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü (TAGEM) gezisinde, entegre toprak verimliliği yönetimi, bitki ve su yönetimi, bitki besleme, sulama, gübreleme, bitki ıslah çalışmaları ve toprak su kaynaklarında yürütülen çalışmalar hakkında bilgi verilmiş olup, biyoteknoloji, tıbbi aromatik bitkiler, endüstri bitkileri ve çayır mera çalışmaları da anlatıldı.
2023 yılında Eskişehir sınırlarında meydana gelen yangının olduğu sahası ziyaret edildi. Yangının başlangıcından sahanın dikime hazırlanmasına kadar olan süreç ve yapılan işlemler (yangına müdahale, zarar tespiti, kesim işlemleri, toprak işleme ve arazi hazırlığı gibi) hakkında katılımcı heyete detaylı bilgi verildi.
Ardından heyet, Genel Müdürlüğümüz tarafından 2015 yılında Afyonkarahisar’ın Taşoluk beldesinde uygulanan Erozyon ve Sel Kontrolü Model Sahasına götürülerek, heyetin tüm erozyon kontrol tedbirlerinin bir arada uygulandığı 30 ha’lık sahada, yamaç ıslahı tesisleri, oyuntu ıslahı tesisleri, dikim ve ihata tedbirlerini yerinde görmeleri sağlandı.
Kütahya’da bulunan Elmacık Köyü Maden Sahası Rehabilitasyonu Projesi sahasında uygulanan çalışmalar gösterildi. Katılımcılara gerçekleştirilen faaliyetler hakkında bilgi verilerek eğitim program tamamlandı.