Çığ Kontrol Projeleri, Taş ve Kaya Yuvarlanması” konulu hizmet içi eğitim 9 Haziran 2015 tarihinde Rize İli’nde başladı.
Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü Etüt ve Proje Daire Başkanı Mustafa COŞKUN, Orman ve Su İşleri Bakanlığı 12. Bölge Mustafa BULUT, Trabzon İl Afet ve Acil Durum Müdürü Ömer KIRATLI, Rize İl Afet ve Acil Durum Müdürü Şakir KURK ve Gümüşhane İl Afet ve Acil Durum Müdürü. Mesut BAYRAK açılış konuşmalarını yaptılar.
Etüt ve Proje Daire Başkanı Mustafa COŞKUN şunları söyledi; “Son yıllarda çevre problemlerinin giderek artması, ekosistemler ve tabii kaynaklar üzerinde baskılar oluşturmaya başlamıştır. Dünyada ve ülkemizde küresel ısınma ve iklim değişikliğine bağlı olarak ani ve şiddetli yağışlarla oluşan sel başta olmak üzere erozyon, çığ, heyelan, kaya yuvarlanmaları ciddi problem olarak görülmektedir.
Türkiye’nin içinde bulunduğu coğrafi konum, iklim, topografya ve toprak şartları, özellikle ülkemizin dağlık yapıya sahip olması, ortalama yükseltisinin 1132 m olması, 1000 m'den fazla olan alanların ülke yüzölçümünün %56‘sını oluşturması; çığ oluşumuna ve kaya yuvarlanmasına karşı hassasiyetini artırmaktadır.
Ülkemizde bugüne kadar yapılmış olan ormancılık faaliyetleri özellikle ağaçlandırma, erozyon kontrolü, sel kontrolü, rehabilitasyon çalışmaları orman varlığımızı sürekli artmaktadır. Bunun neticesinde erozyon, sel, çığ ve heyelan kontrolü, kaya yuvarlanması asgari seviyeye çekilmektedir.”
Çığ kontrolü ve kaya yuvarlanması projelerinin yapımı ve uygulaması çalışmalarının amacına göre hizmet edebilmesi için eğitim faaliyetleri hayati önem arz etmekte olduğunu belirten COŞKUN, bu gibi eğitimlerle kazanılan bilgi ve deneyimler ile hedefe daha kısa sürede ulaşılabileceğini, daha ekonomik ve uygulanabilir projeler üretileceğini ifade ederek projelerin uygulanmasıyla halkın hayatının ve sağlığının, yerleşim yeri ve ekonomik alanların, yollar ve altyapıların, ekonomik gelişmenin, çevrenin, toprağın ve tabii kaynakların korunacağına vurgu yapmıştır.
Açılış konuşmalarının ardından sunumlara geçilmiş olup Fransa Çevre ve Tarım Bilim Teknolojileri Ulusal Araştırma Enstitüsü’nden Orman Mühendisi Frederic BERGER, Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü Etüt ve Proje Dairesinden Yunus Barış ODABAŞI’nın ardıl tercümesi eşliğinde “Kaya Düşmelerinde Süreç” ve “Kaya Düşmeleri için Tehlike Haritalaması” konulu sunumlarını yaptılar.
Fransa Çevre ve Tarım Bilim Teknolojileri Ulusal Araştırma Enstitüsü’nden Makine Mühendisi Franck BOURRIER, Düzce Üniversitesinden Doç. Dr. Abdurrahim AYDIN’ın ardıl tercümesi eşliğinde “Kaya Düşmesine Karşı Koruyucu Fonksiyona Sahip Ormanların Yönetimi” konulu sunumunu yaptılar.
Öğle yemeğinin ardından Trabzon İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğünden İnşaat Mühendisi Muhammet ÇELİK “Kaya Düşmelerine Karşı Çözüm Önerileri, Analizler” konulu sunumunu yaptı.
Eğitim 10 Haziran 2015 Çarşamba günü Rize İkizdere Başköy’de çığ alanı ve Trabzon Maçka’da kaya düşmesi sahasının incelenmesiyle devam edecek olup 11 Haziran 2015 Perşembe günü 8 adet sunumdan sonra 12 Haziran 2015 Cuma günü genel değerlendirme ile sona erecektir.