Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü
Çölleşme ve Erozyonla Mücadele
Genel Müdürlüğü

'ÇIĞ KONTROLÜ PROJE YAPIMI' EĞİTİMİ TRABZON’DA BAŞLADI…

26 Haziran 2012

 

Çölleşme ve Erozyonla Mücadele (ÇEM) Genel Müdürlüğütarafından Trabzon Uzungöl’de 25 – 27 Haziran tarihleri arasında düzenlenen “Çığ Kontrolü Proje Yapımı” eğitimi başladı.

 

 

ÇEM Genel Müdürlüğü Etüt Proje Daire Başkanı Mustafa Coşkun ve Çığ, Sel Heyelan Kontrolü Şube Müdürü Haluk Ersan tarafından organize edilen eğitime; İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi’nden Prof.Dr. Hüseyin E. Çelik, Gazi Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Fakültesi’nden Prof.Dr. İbrahim Gürer, Düzce Üniversitesi Orman Fakültesi’nden Yrd.Doç. Abdurrahim Aydın, Öğretim Görevlileri Tayfun Kurt ve İbrahim Yurtseven, Avusturya Boden Kültür Üniversitesi’nden Dr.Thomas Wiesinger, Avusturya Boden Kültür Üniversitesi Öğretim Görevlisi ve aynı zamanda Çığ ve Sel Kontrolü Genel Müdürlüğü Bölge Müdürü DI Siegfried Sauermoser ile ÇEM Genel Müdürlüğü, Orman Genel Müdürlüğü, Meteoroloji Genel Müdürlüğü ve AFAD ’ dan gelen temsilciler istirak etmişlerdir.

 

ÇEM Genel Müdürü Hanifi Avcı, Genel Müdürlüğümüzün Çığ ile Mücadeledeki Politika ve Hedefleri konulu açılış konuşmalarında şu konulara değindi; “Doğu Karadeniz bölgesinde öğrenmemiz gereken çok şey var. Sadece pratik ve uygulama açısından değil, yapılan çalışmaların geliştirilmesi, yeni tekniklerin uygulanması açısından burada öğreneceğimiz çok şey var. Türkiye’ de çok sayıda mühendis var ama uzmanlaşma konusunda sıkıntılarımız mevcut. Genel Müdürlüğümüz 20 uzman alacak ve bu arkadaşlarımızı sel, çığ ve heyelan konularında yetiştirmeye çalışacağız. Karayollarından çığdan dolayı kapanan yolların listesini istedik ve bize yüz tane nokta gösterildi. Yüz yolun kapanması çığ potansiyelinin yüksek olduğunu gösterdi

 

Orman koruma konusunda sadece dağdaki ormanı değil toprağı da korumalıyız diyen Avcı,  “sel, çığ ve heyelan kontrolü çalışmalarında jeolojik yapıyı iyi incelemeliyiz. Değişik meslek mensuplarıyla birlikte çalışmalıyız. Çığ konusunda ilk kez bu kadar kalabalık bir topluluğu bir araya getirdik.” dedi.

Genel Müdür Avcı sözlerine şöyle devam etti; “Ülkemiz kararsız bir iklim yapısına sahip. Bu durum beraberinde sel, çığ ve heyelan olaylarının artmasına sebep oluyor.  Özellikle Doğu Karadeniz, Güney Doğu ve Doğu Anadolu’ da çok sayıda çığ olayı meydana gelmektedir. Bu bölgelerde özellikle çığ konusuna odaklanmalıyız. Yeni şartlara göre Ar-ge çalışmalarımızı hızlandırıp proje yapmalıyız. Taşra teşkilatında sel, çığ ve heyelan başmühendisliği kurulabilir.

Şehir merkezlerinde yapılan kentsel dönüşüm projeleri gibi biz de orman ve tarım alanlarında planlamalar yapmalıyız. Model projeler oluşturup ülke genelinde yaygınlaşmasını sağlamalıyız.

Bu organizasyonla değişik meslek mensuplarını bir araya getirerek çığ grubu oluşturmaya çalışıyoruz. Bu çalışma grubunda çalışacak arkadaşlarımızı yurtdışına eğitime göndereceğiz.

Burada aynı zamanda heyelanları da inceleyeceğiz. Drenaj sorununa çözüm bulmamız gerekiyor. Günlük yağışın 200 mm olduğu yerler var. Sel olayı sonucu meydana gelen yıkıntının eski haline getirilmesi için maliyetinin 10 katı kadar harcamak gerekiyor. Yol yapımında da dozerle değil daha az tahrip açısından ekskavatörle çalışılması gerekir.

Çalışmalarımız sonucunda model projeler oluşturabileceğimizi ümit ediyorum. Herkese başarılar diliyorum.”

 

Eğitim programının ilk gününde söz alan Prof. Dr.Hüseyin E. ÇELİK Çığlar, Önleme ve Kontrol Yöntemleri’ni içeren bir sunum gerçekleştirmiştir.

 

 

Avusturya Boden Kültür Üniversitesi’nden Dr.Thomas Wiesinger ise Çığ Erken Uyarı Sisteminin Ülke Çapında Organize Edilmesi konusunda yaptığı sunumda Avusturya ve İsviçre Örneğini anlatmıştır. Dr. WIESİNGER öğleden sonra yaptığı sunumda ise Alplerde Büyük Çığ Periyodları ve Çığ Koruma Tedbirlerinin Etkinliğinin Kanıtlanması konulu bir sunum gerçekleştirmiştir.

 

Eğitim programının ilk gününde söz alan diğer konuşmacılar ve yapmış oldukları sunumlar ise şu şekilde olmuştur;

 

 

Prof.Dr.İbrahim GÜRER “Kar Afetleri” ve

 

 

 

DI Siegfried SAUERMOSER “Avrupa’da Uygulanan Teknik Çığ Koruma Yöntemleri” ve “Çığ Tehlike Haritalaması”     

 

 

 

Eğitim programının ikinci gününde Uzungöl’de arazi çalışması gerçekleştirilmiştir.

 

Facebook’ta Paylaş Twitter’da Paylaş Google Plus’da Paylaş Yazdır