Çölleşme ile Mücadele Ulusal Eylem Planı’nın UNCCD 10 Yıllık Stratejisi ve Raporlama Süreci İle Uyumlaştırılması Projesi Birinci Paydaş Toplantısı 13 Şubat 2014 tarihinde geniş bir katılımla gerçekleştirildi.
Çölleşme ve Erozyonla Mücadele (ÇEM) Genel Müdürlüğümüzün ev sahipliğinde yapılan toplantıya; Başbakanlık’tan AFAD ve TUİK, Avrupa Birliği Bakanlığı’ndan AB, Sektörel Politikalar Başkanlığı, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’ndan Sanayi Genel Müdürlüğü, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan Mekânsal Planlama Genel Müdürlüğü, Dışişleri Bakanlığı’ndan Enerji, Su ve Çevre İşleri Genel Müdür Yardımcılığı, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı’ndan MTA Genel Müdürlüğü, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’ndan BÜGEM ve TRGM, Kalkınma Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Sivil Toplum Kuruluşları’ndan OMO ve TEMA, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Teşkilatı (FAO) ve Bakanlığımızdan Orman Genel Müdürlüğü. Su Yönetimi Genel Müdürlüğü, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, Strateji Geliştirme Başkanlığı , AB ve Dış ilişkiler Dairesi Başkanlığı ve Genel Müdürlüğümüz temsilcileri iştirak etti.
ÇEM Genel Müdür Yardımcısı İsmail Belen yapmış olduğu açılış konuşmasına; Genel Müdür Hanifi AVCI’nın UNCCD COP12 görüşmeleri için Almanya’da bulunması sebebiyle bu önemli toplantıya iştirak edemediğini ifade ederek başladı. Toplantıya katılan tüm kurum ve kuruluş temsilcilerini burada görmekten ve misafir etmekten Bakanlığımız ve Genel Müdürlüğümüz adına memnuniyetini dile getiren Belen, konuşmasına Çölleşme ile Mücadele Sözleşmesi’nin imzalandığı tarihten bugüne kadar geçen süreci özetleyerek devam etti.
Resmi adı “Özellikle Afrika’da Ciddi Kuraklık ve/veya Çölleşmeye Maruz Ülkelerde Çölleşme ile Mücadele için Birleşmiş Milletler Sözleşmesi” olan BM Çölleşme ile Mücadele Sözleşmesi’nin 1994 yılında imzalandığını, ülkemizin 16 Mayıs 1998 tarihli Resmi Gazete ’de yayımlanan 98/11003 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile sözleşmeye taraf olduğunu ifade eden Genel Müdür Yardımcısı İsmail Belen şunları söyledi “Sözleşme kapsamında taraf ülkelerden “Ulusal Eylem Programları” hazırlanması istenmiş olup, ülkemiz birinci “Çölleşme ile Mücadele Ulusal Eylem Programı (ÇMUEP)”nı 2005 yılında yürürlüğe koymuştur. Ayrıca sözleşme kapsamında istenen ulusal raporlar düzenli olarak hazırlanmakta ve UNCCD Sekretaryasına gönderilmektedir. Sözleşme kapsamında 2007 yılında; 2008-2018 yıllarını kapsayacak “10 Yıllık Strateji Belgesi” kabul edilmiştir. Bu çerçevede 2012 yılında “Çölleşme ile Mücadele Ulusal Strateji Belgesi” hazırlanmış, bu strateji belgesi ile uyumlu olarak “Ulusal Eylem Planı” yenileme çalışmalarına başlanmıştır. Bunun için 2013 yılında bir takım çalışmalar yapılmış, 2014 yılında ise “Çölleşme ile Mücadele Ulusal Eylem Planı’nın UNCCD 10 Yıllık Stratejisi ve Raporlama Süreci İle Uyumlaştırılması Projesi” isimli bir proje adı altında faaliyetler yürütülecektir. “
ÇEM Genel Müdür Yardımcısı İsmail Belen’in konuşmasını takiben toplantıya iştirak eden kurum ve kuruluş temsilcileri kendilerini tanıttı ve gündemde yer alan maddelere devam edildi.
İkinci olarak Birleşmiş Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), Ormancılık Uzmanı Ekrem YAZICI, FAO perspektifinden konunun önemi ve değerlendirilmesi hususunda açıklamalarda bulundu. Çölleşme ile Mücadele Ulusal Eylem Planı’nın revizyonu GEF katkısıyla, FAO tarafından, Çölleşme ile Mücadele Ulusal Strateji Belgesi ve UNCCD 10 Yıllık Stratejisi çerçevesinde yapılmakta olduğunu vurgulayan Yazıcı, Stockholm ve Rotterdam Sözleşmeleri’nin de göz önünde tutulması gerektiğine değindi. Projenin; eylem planının hazırlanması ve uygulamaların izlenip raporlanması şeklinde iki ayaklı olduğunu belirten Ekrem Yazıcı, yıl sonuna kadar projenin tamamlanması gerektiğinin altını çizdi ve önümüzdeki süreçle ilgili olarak şunları söyledi; “Projenin hazırlanmasında ve uygulanmasında paydaşların katkısı çok önemlidir. Çölleşme konusu geniş kapsamlı ve aslında tüm kurum ve kuruluşları ilgilendirdiği için, uygulanabilirlik açısından somut eylemlerin ortaya konulması, bunun için de özverili bir çalışma gerekmektedir. Aksi halde eylem önerisi yerine temenniler elde edilmekte, haliyle göstergeler bulunamamakta ve izlemek imkansız hale gelmektedir. Bunun yanında FAO’nun Türk ayağında sadece ben çalıştığım için, işlerin daha kolay ilerlemesi açısından kurumların faaliyetlerinin Türkçe hazırlanması ancak FAO’ya gönderilecek nihai raporların İngilizce sunulması faydalı olacaktır.”
Toplantıda üçüncü sırada söz alan Bakanlık Müşaviri Dr.Ahmet ŞENYAZ, Çölleşme ile Mücadele Ulusal Eylem Planı yenileme çalışmaları kapsamında bugüne kadar yapılanları anlatan bir sunum yaparak konunun geçmişini ve bundan sonraki çalışmalar açısından görüş ve önerilerini dile getirdi.
Proje’de Takım Lideri olarak görev alan Bahtiyar KURT ve Doğal Kaynak Uzmanı olarak görevlendirilen Muzaffer DOĞRU; bundan sonraki sürece ait takvim, etkinlikler ve kurumlardan beklenen katkılara değinen bir sunum yapmışlardır. Ayrıca projede görevlendirilen, İzleme Değerlendirme ve Raporlama Uzmanı Cemil ÜN, Rio Sözleşmeleri Uzmanı Prof. Dr. Ayten NAMLI ve İletişim Uzmanı Prof. Dr. Orhan DOĞAN’ı tanıtmışlardır.
Yapılan sunumların ardından katılımcılar süreç hakkında görüş ve önerilerini dile getirdiler.
Sanayi Genel Müdürlüğü, Mekânsal Planlama Genel Müdürlüğü, Orman Genel Müdürlüğü, Türkiye İstatistik Kurumu, FAO, Su Yönetimi Genel Müdürlüğü, Enerji, Su ve Çevre İşleri Genel Müdürlüğü, TEMA, Tarım Reformu Genel Müdürlüğü, Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü, Maden Tetkik Arama Genel Müdürlüğü, AB, Sektörel Politikalar Başkanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı, Orman Mühendisleri Odası, Çevresel Etki Değerlendirme Genel Müdürlüğü, Başbakanlık Afet ve Acil Durum Başkanlığı, DSİ Genel Müdürlüğü, Bakanlık Strateji Geliştirme Başkanlığı, Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü ve Genel Müdürlüğümüz temsilcilerinin görüş ve önerileri için tıklayınız.