Türkiye Çölleşme Modeli, Hassasiyet ve Tehlike Haritalarının Hazırlanması projesi kapsamında Türkiye Çölleşme Modeli Hassasiyet ve Tehlike Haritası Yazılımı Eğitim Programı, 23–27 Haziran 2025 tarihleri arasında Ankara’da başarıyla gerçekleşti.
Programa, Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü (ÇEMGM) ve Coğrafi Bilgi Sistemleri Genel Müdürlüğü (CBS) uzmanlarından oluşan 15 teknik kurum personeli katılım sağladı. Eğitim programıyla veri setlerinin temini, veri ön işleme, indeks hesaplamaları, web arayüzü üzerinden veri aktarımı ve veri setlerinin yönetimi gibi konularında katılımcıların teknik bilgi ve uygulama becerilerinin geliştirilmesi amaçlandı.
Teorik sunumlarla başlayan eğitim, uygulamalı oturumlarla desteklenerek katılımcıların süreci deneyimlemeleri sağlandı. Programın ilk gününde, CBS Uzmanı İsmail Yılmaz’ın rehberliğinde yazılım kurulumu, veri temini ve ön işleme süreçleri detaylı şekilde ele alındı. Ardından, çölleşme hassasiyeti ve tehlikesi açısından kritik öneme sahip Aridite/PET gibi alt indekslerin hesaplanmasına ve raporlama tekniklerine odaklanıldı.
Eğitimin devamında, CBS Uzmanı Yasin Can Şahin tarafından kullanıcı arayüzü, grafiksel analiz ve veri yönetimi konuları uygulamalı olarak işlendi. Eğitimin ilerleyen oturumlarında ise Harita Mühendisi Oğuzhan Yaşar, yapay zekâ destekli bitki deseni analizleri üzerine sunum gerçekleştirdi.
Program, genel değerlendirme oturumu ve katılımcıların aktif katkılarıyla interaktif olarak yürütüldü. Proje ile Ülkemizin çölleşmeye karşı hassasiyeti ve 21. yüzyılda karşı karşıya kalacağı çölleşme tehlikesi, farklı iklim değişikliği senaryoları altında kapsamlı bir şekilde modellenmiştir. Çölleşmeyle mücadelede veri temelli ve teknolojik yaklaşımların güçlendirilmesini hedefleyen bu eğitim programı, Türkiye'nin doğal kaynaklarını koruma çabalarına ve sürdürülebilir kalkınma hedeflerine önemli katkılar sunuyor.