Çölleşme ile Mücadele Eğitimi (Çölleşme Kriter ve Göstergelerinin Arazi Doğrulaması) Manisa’da 1 Nisan Çarşamba günü başladı.
Çalışma programına Çölleşme ve Erozyonla Mücadele (ÇEM) Genel Müdürlüğü personeli ve uzmanlarının yanı sıra, proje paydaşı çölleşme konusunda uzmanlar, TUBİTAK uzmanları ve bölgede hizmet veren ilgili teşkilat görevlileri iştirak etti.
1 Nisan Çarşamba günü yapılan açılışta sırasıyla; Orman Genel Müdürlüğü Bölge Müdür Vekili Erdal Çetinkaya, Devlet Su İşleri Bölge Müdürü Hayati Çelenk, Meteoroloji Bölge Müdürü Murat Şahin, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Metin Öztürk, Bakanlığımız 4. Bölge Müdürü Rahmi Bayrak açılış konuşmaları yaptı.
ÇEM Genel Müdürü Hanifi Avcı, tüm katılımcıları selamlayarak ve hoş geldiniz diyerek başlamış olduğu açılış konuşmalarında, ilk olarak çölleşme konusunda açıklamalarda bulundu, ardından Gediz Havzası’nda başlatılacak proje hakkında bilgi verdi. Eğitim programımız içinde, HİDS Projesi kapsamında belirlenen çölleşme kriter ve göstergelerinin araziye yorumlanması ve doğrulanması yapılacak diyen Genel Müdür Hanifi Avcı sözlerine şöyle devam etti; “Çölleşme konusu yeni bir konu olduğu için tüm dünya literatürü taranarak ülkemize has bir kriter ve göstergeler ortaya konulmuştur. Birleşmiş Milletler sözleşmelerinden olan Çölleşmeyle Mücadele Sözleşmesi, İklim Değişikliği Sözleşmesi, Biyoçeşitlilik Sözleşmesi kapsamında çeşitli çalışmalar yürütülmektedir. Bu üç sözleşmeden Çölleşmeyle Mücadele Sözleşmesi’nin odak noktası Genel Müdürlüğümüz’dür. Dünyada 163 ülke çölleşmeden etkilendikleri hususunda rapor vermiş.”
Çölleşme konusunda zamanında bir tanım yapılmış fakat bu tanım günümüzde yetersiz kalmıştır diyen Genel Müdür Hanifi Avcı şunları söyledi; “ Bu kapsamda bizim görüşümüz; çölleşme, arazinin, toprağın verimini kaybetmesidir. Çölleşme tanımı üzerinde konsensüs sağlanması gerekir. Çölleşmenin çeşitli sebepleri vardır. Çölleşmenin nereye gittiğini göstermek için tarihsel süreç dahil ilk önce durum tespiti yapılması daha sonra kriter ve göstergelerle çölleşme izleme sistemi kurulması gerekir. Bu anlamda; toprak, arazi kullanımına göre ekosistemler, insani boyutu da ilave edilerek sosyoekonomi incelenmelidir. Çölleşme kapsamında çağın önemsediği konulara göre yeni tanımlar ve terimler ortaya konulmaktadır. Daha önce ortaya atılan konu Arazi Bozulumunun Sıfırlanması olarak öne çıkmaktayken, son dönemde Arazi Bozulumunun Dengelenmesi (LDN) konusu üzerinde durulmaktadır. Proje kapsamında Türkiye’nin çeşitli bölgelerinden çeşitli alanlarda uzman 11 bilim insanı ve 16 paydaş kurumun 80’den fazla temsilcisi 44 koordinasyon toplantısı, çalıştay ve arazi çalışmaları yapmıştır. Kriter ve göstergelerden sonra model ortaya konularak Risk Haritaları oluşturuldu. Pilot Saha Uygulaması için Gediz Havzası seçildi. Bu kapsamda programın projemiz için iyi sonuçlara vesile olmasını temenni ediyorum.”
Çölleşme ile Mücadele Eğitimi (Çölleşme Kriter ve Göstergelerinin Arazi Doğrulaması); Gediz Havzasında belirlenen noktalarda incelemelerle devam edece olup bu kapsamda Saruhanlı Rüzgar Erozyonu Kumul Sahası Arazi Programı ile Gördes Tarım ve Orman alanlarında arazi değişimi sahalarının görülmesi ve değerlendirmelerle 4 Nisan 2015 tarihinde sona erecektir.