Orman ve Su İşleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı İbrahim ÇİFTÇİ’nin başkanlığında gerçekleştirilen Çölleşme ile Mücadele Ulusal Koordinasyon Birimi (UKB) Yıllık Değerlendirme Toplantısına değişik sektörleri temsilen ilgili kurum ve kuruluşlardan üst düzey katılım sağlandı.
Müsteşar Yardımcısı İbrahim ÇİFTÇİ tarafından gerçekleştirilen açılış konuşması ardından, Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürü Hanifi AVCI katılımcıları selamlayarak genel bilgilendirme yaptı. Bu bilgilendirmenin ardından, toplantıya katılım sağlayan 56 kurum temsilcisi kendilerini ve kurumlarını tanıttı.
Toplantının genel amacı Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Ulusal Stratejisi ve Eylem Planı (ÇMUSEP) ve İzleme Sistemi hakkında bilgilendirme yapmak, bu eylem planı kapsamında kurumların yapmış olduğu çalışmaların ve bu çalışmaların raporlama sürecinin değerlendirilmesi olarak belirlenmiştir.
ÇEM Genel Müdürü Hanifi AVCI, toplantıda 2013 yılında başlanan ve 2015 yılında tamamlanarak resmi gazetede yayınlanıp yürürlüğe giren Çölleşme ile Mücadele Ulusal Stratejisi Eylem Planı (ÇMUSEP) 10 yıllık strateji belgesi hakkında bilgilendirme yaptı. Bu bağlamda kurumların faaliyetlerini izlemek için oluşturulması gereken yazılımın önemini vurgulayarak bu yazılımın Genel Müdürlük tarafından geliştirildiğini belirtti. Hanifi AVCI, 193 ülkeden 6700 katılımcı ile gerçekleştirilen COP12 sürecine, çıktılarına ve COP 12 kararlarının başarıya ulaşması için büyük bir destek olan Ankara Girişimi konusuna ve Girişimin özellikle Afrika ülkelerinin Arazi tahribatının Dengelenmesi (ATD) hedeflerine ulaşması sürecinde oluşacak desteğe vurgu yaptı. Ayrıca 2015 yılında Birleşmiş Milletler Kalkınma Zirvesinde alınan karalardan biri olan ATD (SKH 15,3) kapsamında yapılan çalıştay ve eğitimlerle 2030’a kadar ATD hedefleri belirlenmesi hususunda yol haritası oluşturulmasındaki katkılarına değindi. Bunun yanı sıra eğitim verdiğimiz ülkelere model projelerde uygulamamız gerektiğini iletti.
Arazi Tahribatının Dengelenmesinin küresel ölçekte izlenmesi için belirlenen üç kriter; arazi örtüsü, arazi kullanım değişikliği ve topraktaki organik karbon miktarı olduğu belirtilmiştir.
Çölleşme ile Mücadele Dairesi Başkanı Özlem YAVUZ, Birleşmiş Milletler Çölleşme ile Mücadele kapsamında 2 yılda bir yapılan raporlamada (PRAIS) 2014 yılında en iyi raporlama yapan ülkenin Türkiye seçildiğini iletti.