Çölleşme ile Mücadele Uluslararası Eğitimi; Çölleşme ve Erozyonla Mücadele (ÇEM) Genel Müdürlüğü personeli, katkı verecek olan eğitmenler ve yerli/yabancı katılımcıların kendilerini tanıtması ardından ÇEM Genel Müdürü Hanifi AVCI’nın “Türkiye’de Çölleşme ile Mücadele Çalışmaları” konulu sunumuyla başladı.
ÇEM Genel Müdürü Hanifi AVCI; çölleşmeyle mücadele ve sürdürülebilir orman yönetimi açısından yapılan çalışmaları özetleyen sunumunda; bir bölgeyi tanımak için o bölgede yapılan ortalama sıcaklık ve yağış ölçümlerinin yerine, ekstrem yağış ve sıcaklıkların dikkat edilmesi gereken asıl konu olduğunu vurguladı. Bitkilerin aşırı sıcaklıklardan veya dondan zarar görmesi ve mevsim dışı görülen kuraklık ve yağışların felaketleri beraberinde getirdiğini belirten AVCI, ağaçlandırma çalışmalarında bölgeye uygun, yöresel türlerin seçilmesinin önemine dikkat çekti. Genel Müdür Hanifi AVCI sözlerine şöyle devam etti: “Arazi bozulumunda, tarım dışı alanların rehabilitasyon çalışmalarını diğer teşkilatlarla işbirliği içerisinde yürütmekteyiz. Arazi çalışmalarında insan gücü giderek azalmakta, bu sebeple orman teşkilatı çalışanları yeni mekanizasyonlar geliştirmektedir.”
Türkiye’nin çölleşme hassasiyet haritasının yanında yangın hassasiyet haritasını da sunan Genel Müdür Hanifi AVCI, Türkiye’deki ormanların %60’ının yangına hassas olduğunu, orman yangınları için itfaiye dışında ayrı bir teşkilat olarak orman teşkilatının görev aldığını ve bu sayede orman yangınlarıyla mücadele konusunda dünya çapında başarı sağlandığını belirtti.
Ülkemizde 2008-2012 yılları arasında, başbakanlığın direktifleri doğrultusunda ilan edilen Ağaçlandırma Seferberliği kapsamında belirlenen hedeflerin üzerinde ağaçlandırma çalışması yapıldığını dile getiren AVCI, ayrıca bu dönemde orman köylülerinin kalkınmasını sağlayıcı, yaşam şartlarını düzenleyici birçok önlemin OR-KÖY Genel Müdürlüğü tarafından alındığını ifade etti. Bu başarılı çalışmaların devamı niteliğinde olan Erozyonla Mücadele Eylem Planı, Yukarı Havzalar Sel Kontrolü Eylem Planı, Maden Sahaları Rehabilitasyon Eylem Planı, Çölleşmeyle Mücadele Ulusal Eylem Planı gibi pek çok plan üretildiğini ve uygulamaya konulduğunu belirten AVCI, yapılan çalışmalar sayesinde ülkemizde çok önemli bir ekolojik sorun olan erozyonun önlenmesi için büyük aşama kaydedildiğini belirtti.
Ülkemizin yıllardır Kuzey Ormancılık prensiplerine göre yönetildiğini, ancak Kuzey Ormancılığının ormanları daha çok odun kaynağı olarak değerlendirdiğini ifade eden Hanifi AVCI, ormanların üretim dışında karbon tutulması, sel ve erozyonun önlenmesi, rekreasyon faaliyetleri gibi faydalarının da olduğunun göz önünde bulundurulduğunun altını çizdi.
Yapılan çalışmalardan edinilen tecrübeleri fotoğraflar eşliğinde aktararak sunumuna devam eden Hanifi AVCI, önceki senelerde gerçekleştirilmiş olan eğitim fotoğraflarının ardından, bu yıl da başarılı bir eğitim gerçekleşmesi dileklerini ileterek sunumunu sonlandırdı.
Prof. Dr. İbrahim ATALAY’ın “Kurak Alan Ekosistemleri” konulu sunumunda; Türkiye’nin ilkim değerleri, iklim verileri ve beklenen senaryoları ile toprak profilinin alınması, toprak tipleri ve iklim değerlerinin bitki örtüsüne etkileri fotoğraflar eşliğinde katılımcılara aktarıldı.
Prof. Dr. Tuncay NEYİŞÇİ Kurak Alan Ekosistemleri ve Su İlişkisini ve ekosistemin değerlendirilmesinde ve değişmesi konusunda tespitlerini içeren sunumunda, ekonomik gelişme ve nüfus artışı ilişkisine de değindi. Toplumun gelişmesiyle bilinç ve kültür değişiminin nüfus planlama ve kalkınmaya etkilerini vurgulayan NEYİŞÇİ sunumuna bakış açısını genişletmenin ve önce anlamak gerektiğinin altını çizerek sunumunu sonlandırdı.
Prof. Dr. Orhan DOĞAN “Yarı Kurak Tarımsal Alanlarda Çölleşmeyi Önleyici Bazı Çalışmalar” konulu sunumunda, kurak ve yarı kurak tarımsal alanlardaki çölleşmeyi önleme çalışmaları üzerine yapılan araştırmaların sonuçlarını özetledi. Bu araştırmalarda bilinçli tarımın toprak ve su kayıplarının nedenlerini önlediği ve ürünlerde üretim artışının önemini ortaya koydu.
UNCCD Ulusal Odak Noktası görevini yürütmekte olan Erdoğan ÖZEVREN, “Çölleşmeyle Mücadelede Entegre Havza Yönetimi” konulu sunumunu yaptı.
TÜBİTAK temsilcisi Hande BİLİR, İzleme Sistemi konulu sunumunda TÜBİTAK’ta yürütülmekte olan Havza İzleme ve Değerlendirme Sistemi Projesinde yapılmış olan çalışmalarını özetleyen bir sunum yaptı.
Program öğleden sonra SESRIC Temsilcisinin yapmış olduğu sunumun ardından Burkina Faso, Burundi, Cibuti, Gine, İran, Kenya ve Lübnan katılımcılarının ülkelerinin ekolojik yapılarını ve yürütmekte oldukları ormancılık faaliyetlerini özetledikleri sunumlar ile tamamlandı.