Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Çölleşme ile Mücadele Genel Müdürlüğü, Orman Genel Müdürlüğü ve Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) koordinasyonunda hazırlanan 11-17 Haziran 2013 tarihlerinde yapılacak olan Çölleşme İle Mücadele Uluslararası Eğitimi Mersin İli Erdemli İlçesi Alata Bahçe Kültürleri Araştırma İstasyonu Müdürlüğü Sosyal Tesisleri’ nde başlamıştır.
|
|
|
Eğitime, Orman ve Su İşleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Dr. Mahir KÜÇÜK, Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürü Hanifi AVCI, Erdemli Kaymakamı İbrahim ÖZER, Mersin Orman Bölge Müdürü Abid BACA, Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Müdürü Davut Keleş ile Orta Doğu ve Afrika’ dan toplam 27 ülkeden 52 katılımcı iştirak etmiştir.
|
Mersin Orman Bölge Müdürü Abid BACA yapmış olduğu açılış konuşmasında, toplantının özellikle Mersin ilinde yapılmasından çok mutlu olduklarını, akdeniz ikliminin hakim olduğu, doğanın tüm renklerini ve fonksiyonlarını barındırmakta olan Mersin İlini tanıtma fırsatı sağlandığı için teşekkür etmiştir.
Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürü Hanifi AVCI; çölleşme ile mücadelenin sadece teknik önlemler alarak olamayacağını, havza bazında sosyal, kültürel ve teknik önlemlerin entegre uygulamaları ile başarının sağlanacağını belirtmiştir. Deniz seviyesinden 2200 metrelere kadar uzanan tarım, hayvancılık ve ormancılığın açık hava müzesi olan Mersin’de orman yangınları ile mücadele, okaliptus ağaçlandırması, kumul ağaçlandırması, entegre tarım hayvancılık ve ormancılık çalışmalarının ve yapılan uygulamaların eğitim süresince tüm katılımcılara aktarılacağını ifade eden Genel Müdür Avcı, eğitimin yaklaşık bir hafta süreceğini ve 17 Haziran Dünya Çölleşme İle Mücadele Günü’nün Konya ‘da kutlanarak eğitimin tamamlanacağını dile getirmiştir.
Orman ve Su İşleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Dr. Mahir KÜÇÜK; Ülkemiz ve Bakanlığımız adına katılımcılara ve eğitimde emeği geçenlere teşekkür ederek başladığı konuşmasında; 2011 yılında bakanlık olarak yeniden bir yapılama süreci yaşandığını, 3 Genel Müdürlük olarak ormancılık faaliyetlerini sürdürdüklerini belirtti. Orman Genel Müdürlüğü; 27 Orman Bölge Müdürlüğü, 243 İşletme Müdürlüğü, 1300’ ü aşkın İşletme Şefliği olarak yönetilmekte olduğunu, ormanlarımızın sürdürülebilir olarak korunması ve işletilmesi görevini yürüttüğünü, Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü havza bazlı projeler hazırlayan, standartları belirleyen ve uluslararası faaliyetlerde bulunan bir Genel Müdürlük olup hazırladığı projelerin Orman Genel Müdürlüğü tarafından uygulandığını vurgulamıştır. Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’ nün ise korunan alanlar ve biyolojik çeşitlilik olarak faaliyetlerini sürdürdüğünü belirtmiştir.
Diğer taraftan, son 10 yılda ormancılık konusunda atılım içerisinde olduklarını dile getiren Müsteşar Yardımcısı KÜÇÜK; FAO ile çok sıkı işbirliği içersinde olduklarını, Birleşmiş Milletler tarihinde dünyada ilk defa UNFF 10(Ormancılık Forumunu) New York dışında İstanbul’da gerçekleştirdiklerini, hazırlanmakta olan Birleşmiş Milletler Ormancılık Sözleşmesinin (Forest Europe) komitesinde olan beş ülkeden biri olduğunu, aynı zamanda sözleşmeyi hazırlayan dokuz ülkeden biri olduklarını belirtmiştir. Bunun yanı sıra dost ülkelerle paylaşımcılığın ön planda olduğunu vurgulamıştır.
2005-2012 yılları arasını kapsayan ve çok başarılı sonuçlar elde ettiğimiz Milli Ağaçlandırma ve Erozyon Seferberlik Eylem Planının ardından, Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü koordinasyonunda 2013-2017 yılları arasını kapsayan Erozyonla Mücadele Eylem Planı, Yukarı Havza Sel İle Mücadele Eylem Planı ile Baraj Havzaları Yeşil Kuşak Eylem Planları hazırlanmış olup yaşanabilir yeşil bir ülke için çalışmaların artarak devam edeceğini belirtmiştir.
14 Haziran Cuma gününe kadar Mersin ‘ de devam edecek olan Çölleşme ile Mücadele konulu uluslararası eğitim programı 15-16 Haziran tarihlerinde Konya’ da tamamlanacaktır.