Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü
Çölleşme ve Erozyonla Mücadele
Genel Müdürlüğü

Çölleşme İle Mücadele Uluslararası Eğitimi Tamamlandı

24 Eylül 2014

Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) işbirliğince yürütülen ve BM Çölleşme ile Mücadele Sözleşmesi (UNCCD) sekretaryası tarafından desteklenen “Arazi Rehabilitasyonu/Çölleşmeyle Mücadele ve Ormancılık Bölgesel İşbirliği Projesi” kapsamında yürütülen “Çölleşmeyle Mücadele Uluslararası Eğitimi”, Konya ve Mersin illerinde gerçekleştirildi. 17 Ortadoğu ve Afrika ülkesinden toplamda 35 kişilik yönetici ve teknik uzman grubu katılımıyla gerçekleştirilen 17 Eylül 2014 tarihinde Konya ilinde açılışı yapılan eğitim, 18 Eylül tarihinden itibaren arazi programlarıyla devam edip 20 Eylül tarihinde tamamlandı.

Arazi programı; Konya Fidanlık Müdürlüğü’nde,  Konya Orman Bölge Müdürü Bekir KARACABEY’in Fidanlık Müdürlüğünün tanıtımı, ağaçlandırma ve rehabilitasyon faaliyetlerini değerlendirmesiyle başladı.

Konya Fidanlık Müdürü Cafer BAL, fidanlıkta kurak ve yarı kurak sahalarda kullanılmak üzere fidan üretildiğini ve üretilecek fidanların yetişme koşullarına en uygun alanlardan seçildiğini belirtti. Fidanlık işlerinde öncellikle yöre halkının çalıştırıldığını vurgulayan Cafer BAL, katılımcılara fidan üretimi, dikimi ve sulama çalışmalarını gösterdi.

Konya Şeker Fidanlık Müdürlüğü’ne gerçekleştirilen ziyarette, Fidanlık Genel Müdürü Muammer ÖZMEN; Konya Şeker’in çalışmaları, çevreye yönelik gerçekleştirilen katkıları, ağaçlandırma çalışmaları ve Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile ortaklaşa yürütülen faaliyetler hakkında bilgi verdi.

 

Karapınar-Ereğli Havzası, Rüzgâr Erozyonu Önleme Proje Sahası’nda yabancı konuklarla sahada araştırma ve incelemelerde bulunuldu. Çölleşmeye yüz tutmuş Karapınar bölgesinde yapılmış ve çok büyük bir başarı elde edilmiş olan rüzgar erozyonu önleme çalışmaları katılımcılara aktarıldı, rüzgar perdeleri, tribünleri ve bölgede oluşan toz taşınımı miktarını gösteren profil çukuru sunuldu.

 

 

Meke Gölü ziyaret edildi ve Prof. Dr. h.c.İbrahim ATALAY tarafından Ramsar Sözleşmesince koruma altına alınmış olan krater gölünün jeomorfolojisi hakkında bilgi verildi.

 

 

Uluslararası Eğitimin 3. Günü Mersin’de başladı. ÇEM Genel Müdürü Hanifi AVCI başkanlığında gerçekleştirilen tur kapsamında yöreye ait bilgi ve tecrübeler paylaşıldı, katılımcıların soruları cevaplandı. Mersin ili Erdemli ilçesine bağlı Sıraç Mevkii’nde yapılan sera ve tarım uygulamaları yerinde incelendi. Ayrıca köylülerin kendi imkanlarıyla kurmuş oldukları sulama sistemleri ve su hasadı yöntemleri gösterildi.

 

Sorgun Mikro havzasında Mersin orman varlığı, yapılan ağaçlandırma ve rehabilitasyon çalışmaları anlatıldı. Eskiden hayvan göç yolu olarak kullanılmakta olan İçme Mevkii’nde önceki yıllarda tesis edilmiş sedir ve ceviz ağaçlandırmaları gösterildi, yörede yetişmekte olan ardıç, kızılçam ve karaçam ağaçları tanıtıldı.

 

 

Gün sonunda Hacıalan Mevkiinde konuk olunan yörük çadırında göçerlerin hayatı, geçim kaynakları ve kültürleri hakkında bilgi alındı. Kıl çadır, çoban kıyafeti ve kaval gibi kültürel ögeler tanıtıldı.

 

 

Son gün Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü’nde başlayan eğitim programında enstitünün çalışmaları, araştırma konuları, laboratuvarları ve seraları yerinde incelendi. 

 

Ziraat Odası Başkanı Adnan TOR, enstitüde yapılan faaliyetler hakkında katılımcılara bilgi verdi. Nebraska Üniversitesi’nden getirilen çimlerle bizdeki türlerin melezlenmesi sayesinde su ihtiyacı daha az olan çim üretimi çalışmalarının yürütüldüğü, melez greyfurt ve limon türlerinin geliştirildiği, işletme laboratuvarında yapraklara DNA analizi ve sporlama işlemlerinin yapılmakta olduğu bilgi verilen konular arasındaydı.

 

 

Ardından Adnan TOR Ziraat Odasının çalışmalarını özetleyen bir sunum yaptı. Akabinde Mersin Orman Bölge Müdürü Abid BACA da bölgelerini, orman varlıklarını ve yürütülen çalışmaları özetleyen sunumunu yaptı.

 

 

ÇEM Genel Müdürü Hanifi AVCI; Üçkuyular Mevkii’nde, bölgenin geçim kaynağının hayvancılıktan tarıma geçtiğini, tarımcılığın gelişmesinde ÇEM Genel Müdürlüğü’nün ve Alata Araştırma İstasyonu Müdürlüğü’nün katkılarını belirtti. Bunun yanı sıra, bölge halkının kendi gayretleriyle taşları kırarak tarıma yönelik teras yaptıklarını, zorlu arazileri işleyip tarıma açtıklarını ve 14 km öteden su getirmek üzere hortumların kullanıldığını vurguladı. Bölgedeki yörüklerin özellikle keçi üretimi yaptıkları, ayrıca balıkçılığın da yörede yaygınlaşmaya başladığı bahsedilen konular arasındaydı. 

 

 

Bölgedeki sera sistemleri ve tohum taşıma yöntemlerinin tanıtıldığı gezide üretimin sürekliliği için devletin Ziraat Bankası aracılığıyla çiftçiye verdiği destekten bahsedildi.

 

 

Sulama sistemlerinin kurulumu için yapılan çalışmalar incelendi ve bilgi verildi.

 

 

Silifke Orman İşletmesi’nde YARDOP uygulamaları, Orman Yangınları ile Mücadele konusunda bilgilendirmeler ve yangın tatbikatı sunularak arazi programı tamamlandı.

 

Arazi programının ardından gerçekleştirilen kapanış toplantısında eğitimin değerlendirmesi yapıldı. ÇEM Genel Müdürü Hanifi AVCI, çölleşme ve arazi bozulumu konusunda yapılmak istenen projeler için kuruma başvurulabileceğini ve gereken desteğin verilmesi için hazır olduklarını belirtti.

 

Katılımcılardan eğitimin geliştirilmesi, paylaşılan bilgiler ile yapılabilecek projeler konusunda fikirleri alındı. Yapılan eğitimden duydukları memnuniyeti ve sonraki eğitimler konusunda tavsiyelerini dile getiren yabancı katılımcılar, yapılacak proje teklifleri için yazışmaların gerçekleştirileceğini bildirdi.

 

Facebook’ta Paylaş Twitter’da Paylaş Google Plus’da Paylaş Yazdır