Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü
Çölleşme ve Erozyonla Mücadele
Genel Müdürlüğü

'ÇÖLLEŞME İLE MÜCADELEDE SİVİL TOPLUM KURULUŞLARININ (STK) ROLÜ' KONULU ULUSLARARASI EĞİTİM PROGRAMI ANKARA’ DA BAŞLADI…

13 Haziran 2012

Orman ve Su İşleri Bakanlığı, TCBaşbakanlık Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), BirleşmişMilletler Çölleşme ile Mücadele Sözleşmesi Sekreterliği (UNCCD) ve diğerortaklarla işbirliği halinde düzenlenen “Çölleşme İle Mücadelede SivilToplum Kuruluşlarının (STK) Rolü” konulu uluslararası eğitim programı AnkaraRamada Otelde başladı.

**

 

**

 

Orta Asya, Orta Doğu, Balkanlar veAfrika’dan toplam 19 ülkeden 24 STK temsilcisi ile  ülkemizden 11 STK’ dan 13 temsilcinin iştirakettiği program ilk olarak TİKA temsilcisi Sibel Güney’ in yapmış olduğu açılışkonuşması ve sunumla başladı. 1992 yılından bu yana 28 program koordinasyonofisi ile 25 ülkede yer alan partner ofislerle yüzden fazla ülkede faaliyetgösterdiklerini ifade eden Güney sözlerine şöyle devam etti; “ Arnavutluk’ tanSuriye’ ye Pakistan’ dan Gürcistan’ a Libya’ dan Tunus’ a kadar geniş biryelpazede ofislerimiz faaliyet göstermektedir. TİKA’ nın işbirliği projeleriçok yönlü projelerdir. Ekonomik, teknik, ticari, sosyal, kültürel, eğitim vesağlık alanındaki projelerle hizmet veriyoruz. ”

Sibel Güney ÇEM Genel Müdürlüğü ileyapılan bu çalıştayın faydalı olması temennisi ile sözlerini sonlandırdı.

**

**

 

Birleşmiş Milletler Çölleşme ile Mücadele SözleşmesiSekreterliği (UNCCD) temsilcisi Marcos Monteiro çalıştayın açılış günündeikinci konuşmacı olarak yer aldı. Monterio yapmış olduğu konuşmada TİKA ileçalışmanın kendileri için büyük bir fırsat olduğunu, çölleşme ve kuraklıklamücadelede STK larla işbirliğinin çok önemli olduğunu belirtti. Monteirosözlerine şöyle devam etti “ Çölleşme konusunda bilinç oluşturulması açısındanSTK’ lar çok önemlidir bu süreçten hepimiz etkileniyoruz. Hepimiz çözümün birparçası olmalıyız. Eğitim ve koordinasyon çalışmaların düzenli yürümesinde çokönemli bir faktör. STK’ ların kapasitelerinin geliştirilmesi, planlama veuygulama süreçlerine katılım üzerinde durduğumuz konulardır. ”

Ulusal düzeyde neler yapıldığına dairülkelerin 21 Eylül tarihine kadar raporlarını sunmalarının kendileri için çokönemli olduğunu ifade eden Monteiro bu çalışmadan duyduğu memnuniyeti ifadeederek sözlerine son verdi.

**

Açılışta son olarak söz alan ÇEM Genel MüdürüHanifi Avcı yurtiçi ve yurtdışından gelen tüm STK temsilcileri, UNCCDtemsilcisi ve diğer tüm katılımcıları selamlayarak başladığı konuşmasında; birhafta boyunca çölleşme ile mücadelede STK’ ların rolü konulu bir çalıştay yapılıpkamuoyuyla paylaşılacağını, model uygulamaların örnekleneceğini, Ankara’ dayapılacak 3 günlük çalışmanın ardından Konya’ da 2 günlük bir arazi çalışmasınınolacağını ve bu çalışmada gerek STK’ ların gerek kamunun yaptığı çalışmalarınhep birlikte görüleceğini ifade etti.

**

**

 

Genel Müdür Avcı sözlerine şöyle devametti, “ Çölleşme gerek Türkiye’ de gerek dünyada günümüzün en önemlisorunlardan biri. Dünyanın %45’ i kurak ve yarıkurak özellik taşıyor.Çölleşmede kurak ve yarıkurak alanlarda etkisini gösteriyor. İklim değişikliğininolumsuz etkilerini hepimiz yaşıyoruz. Özellikle Türkiye iklim değişikliğininolumsuz etkilerini en çok yaşayan ve yaşayacak olan ülkelerden biri olmasınedeniyle Genel Müdürlüğümüz olarak bu konuya büyük önem veriyoruz. Özellikletoprağın korunması ve erozyonla mücadele ile ilgili olarak birçok çalışmagerçekleştirdik. Çölleşme ile mücadelenin en önemli unsurlarından birisitoprağın korunması. Türkiye’ de çölleşme denilince insanların ilk aklına gelenkum tepeleri oluyor. Çölleşmenin ne olduğu konusunda kamuoyunun tam olarakbilgilendirilmesi gerekiyor.  Çölleşmearazi bozulumu toprak bozulumu özellikle kurak ve yarıkurak mıntıkalarda gerekiklim değişikliğinden gerekse insanların faaliyetleri sonucu toprağın verimininazalması anlamını taşıyor. STK’ ların çölleşme ile mücadele konusundaki rolükamuoyunun bilinçlendirilmesinde çok önemli bir etkiye sahiptir. STK’ larkamunun göremediklerini yönetimin göremediklerini toplum adına gören, izleyenve takip eden kurumlardır. Bizler ve STK’ lar topluma nasıl düzeltebilirizdenönce nasıl koruyabiliriz nasıl kirletmeden yaşayabilirizi öğretmemizgerekiyor.”

Bu yıl “Dünya Çölleşme İle Mücadele Günü”konusunun Toprağın Hayatımızdaki Rolüolduğunu hatırlatan Genel Müdür Avcı; “Toprak gıda güvenliği, biyolojik çeşitlilik,sağlığımız ve geleceğimiz açısından çok önemli. Toprağın yanında suda çokönemli. Özellikle çölleşme konusunda kirleten insanlarla mağdur olan insanlarıaynı kefeye koymamalıyız. Kirlenmenin bedelini mağdur olanlara ödetiyoruz. Bubüyük yanlış. Bu konuda gerek STK’ larla ve gerekse gelişmekte olan ülkelerleişbirliği içinde olmamız temel politikamız. Bundan sonra hedefimiz sizlerleyakın işbirliği içinde çalışmak ” dedi.

TİKA ile 5 yıldan beri yapılan bu proje kapsamındakiuluslar arası eğitimlerin daha büyük katılımlarla devamını hedeflediklerinisöyleyen Genel Müdür Hanifi Avcı bu çalıştayın herkese yararlı olacağı ümidiile sözlerine son verdi.

Genel Müdür Avcı’ nın konuşmasından sonraverilen aranın ardından STK ların çölleşme ile mücadele sürecindeki yeri,yaptıkları projeler ve edinmiş oldukları tecrübeler, bilinçlendirme ve eğitimçalışmaları ile politika üretme, bilim, teknoloji ve bilgi paylaşımı vekapasite geliştirme gibi konularda yapılacak ve 3 gün boyunca devam edileceksunumlara geçildi.

Ayrıca eğitim programı kapsamında 16-17Haziran 2012 tarihlerinde Konya Altınapa ve Karapınar’da arazi çalışmalarıgerçekleştirilecektir.

**

 

Facebook’ta Paylaş Twitter’da Paylaş Google Plus’da Paylaş Yazdır