Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü
Çölleşme ve Erozyonla Mücadele
Genel Müdürlüğü

'ÇÖLLEŞME İLE MÜCADELEDE STK' LARIN ROLÜ' KONULU ULUSLARARASI EĞİTİM PROGRAMININ ARAZİ UYGULAMALARI ÇALIŞTAYI 16 – 17 HAZİRAN 2012' DE KONYA’DA YAPILDI…

21 Haziran 2012

Orman ve Su İşleri Bakanlığı, T.C. Başbakanlık Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı ( TİKA ), Birleşmiş Milletler Çölleşme ile Mücadele Sözleşmesi Sekreterliği ( UNCCD ), Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü ( ÇEM ) ve diğer ortaklarla işbirliği halinde düzenlenen “ Çölleşme İle Mücadelede Sivil Toplum Kuruluşlarının ( STK ) Rolü ” konulu uluslararası eğitim programının arazi uygulamaları çalıştayı 16 - 17.06.2012 günleri Konya’da yapıldı.

Orta Asya, Orta Doğu, Balkanlar ve Afrika’dan toplam 19 ülkeden 24 STK temsilcisi ile  ülkemizden 11 STK’ dan 13 temsilci, Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Gözükara, ve Konya Orman Bölge Müdür Yardımcısı Mustafa Korucu’nun iştirakettiği program ilk olarak Konya Şeker A.Ş nin Cihanbeyli/Ağabeyli Özel Ağaçlandırma Sahasının görülmesi ile başladı. 

**

 

Konya-Ankara Karayolu üzerinde bulunan TORKU Ağabeyli Ormanı’nda misafirleri AK Parti Konya Milletvekilleri Ayşe Türkmenoğlu ve İlhan Yerlikaya ile birlikte Konya Şeker Genel Müdürü Yavuz Erence karşıladı. Heyetin başkanlığını yapan Orman ve Su İşleri Bakanlığı Çölleşme ile Mücadele Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Gözükara, heyet olarak Konya’da bulunan sivil toplum kuruluşlarının ağaçlandırmaya yönelik çalışmalarını yerinde görmek için bir gezi düzenlediklerini belirterek, Konya Şeker’in TORKU Ormanları’nın adını sıkça duyduklarını söyledi. Gözükara, Konya Şeker Genel Müdürü Yavuz Erence’den ağaçlandırmayla ilgili bilgi aldıktan sonra kısa bir değerlendirme yaparak, Konya Şeker’in ağaçlandırmayla ilgili faaliyetlerini örnek gösterdiklerini vurguladı.

**

 

Daha sonra Konya ya gelen heyet Mevlana Hazretlerinin Türbesini ziyaret etti.

**

 

 

Öğleden sonra  Konya Orman Fidanlık Müdürlüğü Olcay Orman Fidanlığına gidildi ve  incelemelerde bulunuldu.

Konya Orman Bölge Müdürü Eşref Durmuş'un da katıldığı fidanlık programında Konya Orman Fidanlık Müdürü Cafer BAL tarafından Konya'da Kurak Mıntıka ağaçlandırmalarına yönelik fidan üretim çalışmaları başta olmak üzere, Konya Orman Fidanlığında üretilen fidanların cinsi, fidan üretim teknikleri hakkında bilgi verdi. Ayrıca Konya Orman Fidanlığında üretilen fidanların sadece ağaçlandırma amaçlı değil, Kamu Kurum ve Kuruluşları ile piyasanın ihtiyaçlarını da karşıladığını öğrenen katılımcıların soruları da cevaplandırıldı.

**

 

**

**

 

 

Ekibi temsilen MALİ'den katılan temsilci Fidanlık Müdürlüğünün şeref defterine düşüncelerini yazdı.

**

**

 

Olcay fidanlığından  sonra “Altınapa Baraj Havzasında yapılan erozyonla mücadele çalışmalarını neticesinde  oluşan “ Konya Kent Ormanında “ incelemelerde bulunuldu, burada heyete Konya Orman Bölge Müdür Yardımcısı Mustafa Korucu, sahaların, dünü bugünü ve yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi.

**

17.Haziran Günü ilk olarak Konya Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü bünyesinde kurulan Kuraklık Test Merkezi Laboratuvarı ziyaret edildi. Burada yapılan araştırmalar hakkında yetkililerden bilgi alındı.

**

 

**

**

 

**

 

Daha sonra, “Dünya Çölleşme Günü” münasebetiyle Karapınar da düzenlenen etkinliklere katıldı. Ayrıca Karapınar’daki Toprak Su ve Çölleşme ile Mücadele Araştırma İstasyon Müdürlüğünü ve burada yapılan rüzgar erozyonunu önleme çalışmalarını da gezen heyet doğa harikası Meke Gölü’nde hatıra fotoğrafı çektirdikten sonra Konya’ya hareket etti. Konya da öğle yemeği yedikten sonra aynı gün akşam Ankara’ya hareket etti.

**

**

 

Facebook’ta Paylaş Twitter’da Paylaş Google Plus’da Paylaş Yazdır