Çölleşme kriter ve göstergeleri ile potansiyel çölleşme alanlarının tespiti ve izlenmesine yönelik çalışma toplantısının ikincisi 21 Ocak 2013 tarihinde Genel Müdürlüğümüz bünyesinde yapıldı. Toplantı Çölleşme ile Mücadele Daire Başkanlığı koordinatörlüğünde ÇEM Genel Müdür Yardımcısı İsmail BELEN başkanlığında başlamıştır.
Toplantıya; ÇEM Genel Müdürlüğü Daire Başkanları’ndan Mustafa YURDAER, UNCCD Odak Noktası Erdoğan ÖZEVREN, Bakanlık Müşaviri Necdet DEMİR, Hamza ERYİĞİT, Öğretim Üyesi Prof.Dr. Orhan DOĞAN, Prof.Dr.Sabit ERŞAHİN (Çankırı Karatekin Üniversitesi Fen Fakültesi), Prof.Dr.Taşkın ÖZTAŞ (Erzurum Üniversitesi Ziraat Fakültesi), Prof.Dr.Sonay SÖZÜDOĞRU OK (Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi), Prof.Dr.Günay ERPUL( Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi) Doç.Dr. Erhan AKÇA (Adıyaman Üniversitesi Meslek Yüksekokulu), Doç.Dr.Ceyhun GÖL (Çankırı Karatekin Üniversitesi Orman Fakültesi), Yrd.Doç.Ali Uğur ÖZCAN (Gazi Üniversitesi), ÇEM Genel Müdürlüğü Şube Müdürleri ve Uzman Yardımcıları katılım sağladı.
Bu çalışma toplantısı ile; ülkemizdeki çölleşme ve arazi bozulumunu izlemek ve değerlendirmek için diğer ülkelerdeki çalışmaları da dikkate alarak kendi ülkemizin göstergelerini ve kriterlerini ortaya koymak amaçlanmaktadır.
Toplantıda; dünyada kullanılan çölleşme kriter ve göstergeleri incelenerek ülkemizde izlenmesi gereken göstergeler belirlenmiştir. Bundan sonraki çalışmalarda ise ülkemiz için kriterler belirlenecektir. Çalışma alanları Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün resmi sitesinde bulunan iklim sınıflandırmasına göre yapılacaktır.
Çölleşmenin izlenmesi ve değerlendirilmesindeki göstergeler aşağıdaki ana başlıklar altında toplanmıştır. Ormancılık ile ilgili göstergeler tekbir başlık altında toplanarak izlenecektir.
1) Fiziksel ve ekolojik göstergeler:
İklim
Su
Yüzeysel Akış
Topraklar
Bitki örtüsü
Yangın
2) Ekonomik göstergeler
Tarım
Arazi yönetimi
Arazi kullanımı
Yetiştiricilik
Çiftçilik
Su kullanımı
Turizm
Makro ekonomi
3) Sosyal göstergeler
4) Kurumsal göstergeler
5) Birleşik göstergeler
6) Ormancılık
Bundan sonraki çalışmalar bu göstergeler üzerinde devam edecektir. Çölleşme ile ilgili çalışmalarda ülkemizde bulunan diğer uzman, akademisyen ve kurumlarla da irtibat kurulacaktır.