Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü
Çölleşme ve Erozyonla Mücadele
Genel Müdürlüğü

ÇÖLLEŞME VE EROZYONLA MÜCADELE GENEL MÜDÜRÜ NURETTİN TAŞ, COP28 KUNMİNG-MONTREAL KÜRESEL BİYOLOJİK ÇEŞİTLİLİK ÇERÇEVESİNDE ARAZİ RESTORASYONU KONULU YAN ETKİNLİĞE KATILDI

07 Aralik 2023
ÇÖLLEŞME VE EROZYONLA MÜCADELE GENEL MÜDÜRÜ NURETTİN TAŞ, COP28 KUNMİNG-MONTREAL KÜRESEL BİYOLOJİK ÇEŞİTLİLİK ÇERÇEVESİNDE ARAZİ RESTORASYONU KONULU YAN ETKİNLİĞE KATILDI

KARDEŞ ÜLKE AZERBAYCAN’DAN COP28’DE TÜRKİYE ÖVGÜSÜ

ÇÖLLEŞME VE EROZYONLA MÜCADELE GENEL MÜDÜRÜ NURETTİN TAŞ:

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ İNSANLIĞIN KARŞISINDA BÜYÜK BİR TEHDİT

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ ÜLKELERİN MİLLİ GÜVENLİK SORUNUDUR

BM İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 28. Taraflar Konferansı’nda (COP28) kardeş ülke Azerbaycan’ın düzenlediği COP28 Kunming-Montreal Küresel Biyolojik Çeşitlilik Çerçevesinde Arazi Restorasyonu konulu yan etkinliğe Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürü Nurettin TAŞ video mesaj göndererek katıldı. Türkiye’nin çölleşme ve erozyonla mücadele kapsamında yaptığı çalışmaların örnek gösterildiği toplantıya katılan TAŞ, “İklim değişikliği, çölleşme ve arazi bozulumu gibi çevre problemleri ülkelerin refahlarını devam ettirebilmeleri ve kalkınmalarını sürdürülebilir bir şekilde gerçekleştirebilmeleri açısından büyük bir tehdit olarak insanlığın karşısında durmaktadır. Arazilerin sürdürülebilir yönetimi, iklim değişikliğinin etkilerinin azaltılması, uyum sağlanması, kırılgan ekosistemlerin ve bu olanaklardan yararlanan insanların gelecekleri açısından kritik öneme haizdir.” dedi. İklim değişikliği sonuçlarının tüm insanlığı ilgilendirdiğini vurgulayan TAŞ, “Bu sorun sadece bir çevre meselesi değil pek çok sektörü derinden etkileyen bir kalkınma meselesi, ülkelerin bir millî güvenlik sorunudur.” diye konuştu.

“ARAZİ TAHRİBATI, YAŞAM KOŞULLARI VE GEÇİM KAYNAKLARINI OLUMSUZ ETKİLİYOR”

Genel Müdür TAŞ, arazi tahribatı sonucunda, sadece tarım arazileri ve meralar gibi üretim alanlarının değil aynı zamanda orman, sulak alan, bozkır ve maki gibi doğal alanlarda da biyolojik, ekolojik ve ekonomik olarak verimliliğin azaldığını söyledi. TAŞ, “Bu durum, özellikle iklim değişikliğiyle birlikte arazi tahribatından etkilenen alanlarda doğal kaynaklara bağımlı olarak yaşayan toplumlarla başta gençler olmak üzere yaşam koşulları ve geçim kaynakları üzerinde olumsuz etkilere neden olmaktadır. Arazi tahribatının tespiti, dengelenmesi ve geleceğe yönelik planlamaların yapılması aşamasında Türkiye olarak Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) işbirliğinde bir Karar Destek Sistemi (KDS) geliştirilmiştir.  Açık kaynak kodlu ve Google Earth Engine tabanlı olan sistemin amacı; öncelikli olarak ülkemizin mevcut durumun ortaya konulması ve ATD’nin üç temel göstergesi olan arazi örtüsü, arazi üretkenlik dinamiği ve toprak organik karbonu ile birlikte izlenmesidir” dedi.

SİSTEMLE KARAR VERİCİLERE GÜVENİLİR VERİLER SUNULUYOR

Türkiye olarak geliştirilen ulusal veri setlerini de içeren 11 bileşen ile arazi tahribatını izlemeye başladıklarını vurgulayan TAŞ, “Sistem tarafından Sürdürülebilir Arazi Yönetimi (SAY) politikaları için 1990-2018 yılları arasındaki arazi değişimleri ile ilgili güvenilir veriler karar vericilere sunularak ekosistem hizmetlerinin devamlılığının güvence altına alınmasına katkı sağladık. Karar Destek Sistemi ile karar vericilere hangi alanlarda “azalma” olduğu ve ne tür önlemlerin alınması gerektiğini, hangi alanların "durağan" ya da "iyileşiyor" durumda olduğunu ve bu alanlarda ki arazi örtüleri arasındaki geçişleri göstermektedir” ifadelerini kullandı. Sistemin ilçe, il, alt havza, havza ve ulusal ölçekte sonuç üretebildiğini de söyleyen TAŞ, “Bunun yanı sıra isteğe bağlı ölçeklerde de işlem yapılabilmektedir” dedi.

GENEL MÜDÜR TAŞ’TAN KARAR DESTEK SİSTEMİ VURGUSU

Sistemin geliştirildiği ilk günden itibaren gerek Genel Müdürlüğün yürüttüğü projelerde gerekse de diğer kurumların çalışmalarında rehber olarak kullanıldığını aktaran TAŞ, “Belirlenen proje alanlarına ilişkin, arazi tahribat durumu ile ilgili mevcut durum ve SAY uygulamaları hakkında veriye dayalı sonuçları ortaya koyabilmektedir. Ayrıca ülkelerin Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları doğrultusunda gerçekleştirdikleri faaliyetlerin izlenmesini içeren PRAIS Raporlaması’nın hazırlanmasında Karar Destek Sistemi verileri kullanılarak ülkemizin 1990-2018 yılları arasındaki Arazi Bozulum Eğilimlerini ortaya koymuş ve sonraki dönemler için altlık oluşturmuştur” diye konuştu.

“2024 YILINDA UASİS VERİLERİNE GEÇİLECEK”

Sistemde şimdiye kadar CORINE (Avrupa Arazi Örtüsü Envanteri) haritalarının kullanıldığını vurgulayan Genel Müdür TAŞ, “Sistemde önümüzdeki yıl içerisinde arazi kullanım sınıflarının tespitinde ulusal ölçekte geliştirdiğimiz, aylık veya dönemsel aralıklarla raporlama yapabilen Ulusal Arazi Örtüsü Sınıflandırma ve İzleme Sistemi (UASİS) verileri kullanılacaktır. Böylelikle arazi değişim haritaları daha sık güncellenerek, gerçekleştirilen faaliyetlerin etkinliği daha kısa zamanda ortaya konulabilecektir.” dedi.

“İŞBİRLİĞİNE DAİMA AÇIĞIZ”

Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürü Nurettin TAŞ, Türkiye’nin çölleşmeyle mücadele, arazi tahribatının dengelenmesi ve iklim değişikliğiyle mücadele kapsamında işbirliğine daima açık olduğunu da sözlerine ekledi.

 

 


Videolar
Facebook’ta Paylaş Twitter’da Paylaş Google Plus’da Paylaş Yazdır