Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ve Avrupa Birliği Pasifik Karayipler (EU-ACEP) tarafından Çölleşme ile Mücadele (AAD) kapsamında 2017 -2018 döneminde yapılan restorasyon aktivitelerinin değerlendirilmesi ve planlanması için organize edilen “Çölleşmeye Karşı Mücadele Teknik Eylem Çalıştayı” Nijer’in başkenti Niamey’de Büyük Yeşil Duvar (GGW) ve BRIDGES ülkerinin (Moritanya, Sudan ve Eritre) katılımı ile başladı.
İlgili çalıştaya Orman ve Su İşleri Bakanlığı Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü (ÇEM) Genel Müdür Yardımcısı Cafer ORHAN, Ankara Orman Bölge Müdür Yardımcısı Hüseyin ACAR, ÇEM’den Mühendis Evren ÇETİN ve Avrupa Birliği Dış İlişkiler Daire Başkanlığı’ndan Uzman Nazmi KOÇ katılım sağlamıştır.
Açılış seremonisinde söz alan Genel Müdür Yardımcımız; Çölleşmenin sadece Afrika’nın problemi olmadığını küresel bir problem olduğunun altını çizerek, etkilerini azaltmak için Orman ve Su İşleri Bakanlığı olarak özellikle Afrika ülkelerine yönelik yapılan faaliyetlerden bahsetti. Ayrıca Afrika ülkelerine yönelik düzenlenmiş eğitimlerle şimdiye kadar 600’den fazla Afrikalı uzmana çölleşme, erozyon ve orman yangınları ile mücadele konusunda eğitilmiştir. Bunların yanısıra yeni yapılan projeler ile kırsal kalkınmayı ve katılımcı bir yaklaşımı benimseyen projeler uygulanacağını belirtmiştir.
Çalıştayda Afrika ülkelerinin temsilcileri ülke genelinde Çölleşme ile Mücadele Eylemi kapsamında gerçekleştirmiş oldukları çalışmaları, başarılarını ve karşılaştıkları sorunlar ile ilgili sunumlar gerçekleştirmiştir. Çalıştay programı iki kısma bölünerek (restorasyon, iletişim ve ilerisi için yapılması gerekenler) paralel toplantılar şeklinde devam edecektir.
Seremoninin ardından Türkiye heyeti olarak Nijer Çevre ve Sürdürülebilir Kalkınma Bakanı Genel Sekreteri Bila Maina ile görüşerek Türkiye ile Nijer arasındaki ilişkiler değerlendirildi. Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen eğitimlere sürekli olarak katılım sağlayarak Türkiye’nin çölleşme ile mücadele ve orman yangınları ile mücadele konusundaki deneyimlerinden faydalandıklarını belirten Maina, Türkiye-Nijer arasında ki işbirliğinin devam edeceğini bildirmiştir.
Türk heyeti ayrıca Nijer Orman Genel Müdürü Abdou MAISHAROU’yu makamında ziyaret ederek karşılıklı iyi niyet dileklerinde bulunuldu. Nijer’de yapılacak olan ormancılık ve çölleşme ile mücadele konularında işbirliğinin artırılarak devam edileceğini belirtmiştir.
Türk heyeti daha sonra Nijer Türkiye Büyükelçisi Hüseyin ÖZDEMİR’i makamında ziyaret ederek Nijer’deki görevleri konusunda mütalaa edilmiştir. 2012 yılında Türkiye Büyükelçiliğinin açılması ile Nijer ile varolan işbirliğinin hızlandığını kaydeden Büyükelçi, bu ilerlemenin daha ileri seviyelere götürüleceğini belirtmiştir. Orman ve Su İşleri Bakanlığı ve TİKA işbirliğinde Nijer’in Agadez bölgesinde gerçekleştirilecek olan “İstanbul Dostluk Ormanı” projesinin Büyükelçilik tarafından önerildiğini ve bu proje ile Türkiye-Nijer arasındaki işbirliğinin dahada güçleneceğini belirtmiştir.
Çalıştay, 17 Kasım 2017 tarihinde sunumlar neticesinde elde edilen sonuçlar ve önerilerin raporlanması ile tamamlanacaktır.